Oranje herstelt zich na Turkse blamage, maar geen doelpuntenkermis tegen Letland

Oranje herstelt zich na Turkse blamage, maar geen doelpuntenkermis tegen Letland

27-03-2021 19:54
1

Het Nederlands elftal heeft de eerste zege in de jacht op een WK-ticket binnen. Letland was figurant in een Oranje-schiettent, waarbij eindelijk weer publiek welkom was: 2-0.

De avond was voor de aftrap al historisch: Stéphanie Frappart (37) werd de eerste vrouwelijke scheidsrechter die een WK-kwalificatiewedstrijd leidde. Daarvan waren 5000 toeschouwers getuige. Zij waren welkom in het kader van de Fieldlab-experimenten. En dan was er ook nog het statement van de Oranje-internationals tegen Qatar, waar in 2022 het WK wordt gespeeld.

De eerste mogelijkheid in de partij was voor Letland. Janis Ikaunieks kon uithalen na een lage voorzet, maar Matthijs de Ligt blokte de poging net op tijd. Het kleine schrikmoment was de aanleiding voor een Oranje-bestorming: Davy Klaassen, Memphis Depay, Steven Berghuis en Georginio Wijnaldum verzuimden echter de trekker over te halen.

De schiettent van Oranje bereikte het hoogtepunt toen Klaassen ook nog eens tegen de onderkant van de lat kopte. De bal leek er niet in te willen, totdat Berghuis zijn linkerbeen in stelling kon brengen. De aanvoerder van Feyenoord maakte zijn eerste interlandgoal: 1-0.

Schiettent
Even later raakte Oranje voor de tweede keer de lat. De Jong mikte uit een voorzet van Berghuis een fractie te hoog. Het spelbeeld veranderde na rust niet: Letland hield slechts tegen en Oranje had grote moeite met scoren.

In de 69ste minuut mocht het publiek in de Johan Cruijff Arena toch weer juichen. Luuk De Jong beloonde zichzelf met de 2-0. Daarna was het gespeeld en vergat het Nederlands elftal aan het doelsaldo te werken. Aan de andere kant greep Owen Wijndal goed in en raakte Letland nog een keer de paal. Over drie dagen gaat Oranje op bezoek bij voetbaldwerg Gibraltar.