Breaking news

Trekt Dennis voor spotprijsje richting Italië? ‘Gesprekken zijn aan de gang’

Oppassen geblazen Rode Duivels: Tsjechië heeft eigen 'scorende Fellaini' als ster

Oppassen geblazen Rode Duivels: Tsjechië heeft eigen 'scorende Fellaini' als ster

Gepubliceerd: zaterdag 27 maart 2021 om 15:00za 27-03-2021 om 15:00

Laatste update: zaterdag 27 maart 2021 om 20:00za 27-03-2021 om 20:00

De Rode Duivels nemen het vanavond op tegen Tsjechië. Huisanalist en PEC Zwolle-scout Kristof De Croock neemt Tomas Soucek onder de loep. De West Ham-middenvelder is momenteel de ster van de Tsjechische nationale ploeg.

Soucek scoorde in zijn laatste twee wedstrijden voor Tsjechië maar liefst vier doelpunten. Bij zijn club West Ham United en huidig trainer Moyes wordt hij vergeleken met Fellaini, daarom een analyse over de ster van het Tsjechische elftal en hoe hij tot zijn kracht komt bij de Tsjechen.

Balbezit
Tsjechie speelt met hoge backs, waardoor er veel ruimte komt in deze zones. Vaak komt een middenvelder de bal diagonaal of naast zijn centrale middenvelders vragen. Op die manier bouwt Tsjechië op in een soort 3+1 / 2+2. Omdat de flanken van Tsjechië als invert wingers spelen, komen er meestal twee of drie mensen tussen de linies te spelen. De middenveldlinie van de tegenstander zakt dan wat in waardoor er meer ruimte komt om de eerste pressinglinie uit te spelen van de tegenstander.


Hierboven een voorbeeld van het middenveldspel/aanvalsspel van Tsjechië. De backs houden het veld breed, waardoor er grote ruimtes liggen in deze zones voor bv Soucek.

Soucek is grof motorisch dat zie je wanneer hij meerdere bewegingen achter elkaar moet uitvoeren. Hij heeft wat moeite met zijn koppelingsvermogen. Zijn grootste kracht, is zijn ruimtelijk gevoel en zijn lichaamspositie is altijd naar de ruimte ingedraaid waardoor hij zijn eerste controle altijd naar de ruimte kan meenemen. Hij maakt zijn loopacties altijd vanuit de blind spot van de tegenstander.

Hij creëert ook makkelijk ruimte voor zichzelf wanneer hij zich aanspeelbaar maakt. Verdedigend beheerst hij dit ook goed, hij neemt zones over wanneer ploegmaats uit positie is. Enige waar hij misschien nog aan kan werken is aanvoelen wanneer hij in positie moet blijven. Nu kiest hij vaak voor een late run terwijl er niet voldoende mensen achter de bal zijn waardoor er bij mogelijk balverlies enorme ruimtes ontstaan voor de tegenstander.

Hieronder een voorbeeld van een typische Soucek actie.

Op zich lijkt er niets bijzonder aan deze gif. Wanneer hij inzakt en met zijn rug naar het spel is, draait hij zich op een vrij onnatuurlijke manier (normaal zou je meedraaien in de loopactie). Door deze manier van draaien heeft Soucek volledig het veld voor zich kunnen zien. Wanneer hij de pass laat lopen, kijkt hij twee keer over de bal om een mogelijke vrije ploegmaat te zoeken. Er is niemand aanspeelbaar waardoor hij in speelt op de back, hij komt diagonaal onder de back en scant zijn omgeving drie keer om te kijken of hij mogelijk geprest wordt.

Hij kiest dan om de eenvoudige optie over te slaan en onmiddellijk naar de verste middenvelder te spelen (mogelijk overtal op rechts) met een snelle pass, hij speelt de bal bewust iets meer naar de man zodat deze niet onmiddellijk geprest kan worden. Door de eenvoudige optie over te slaan in het middenveld en er nu een overtal is op rechts, kijken alle middenvelders van Estland naar de bal en hebben geen overzicht wat er gebeurt in hun rug. Soucek versnelt niet, hij gaat juist op zijn kousenvoeten naar de rand van de 16 meter. Dit is om zijn intentie te verbergen, iets wat hij ook weer goed beheerst…

Balverlies
Hij oogt sloom maar op grotere afstanden valt dit goed mee daarnaast heeft hij een enorm loopvermogen waardoor hij 90 minuten kan blijven lopen. Hij is zeer goed in de lucht, tegen Estland ging hij maar liefst 13 luchtduels aan. Zoals eerder aangegeven is zijn ruimtelijk inzicht verdedigend zeer goed. Daarnaast staat hij zijn mannetje in de 1v1 verdedigende duels. Hij herkent zeer goed de actie en uitvoeringsmogelijkheden van medespelers en daarop anticipeert hij goed wanneer zijn ploegmaat de situatie niet herkent of verkeerd interpreteert. Hij neemt verdedigend zijn verantwoordelijkheid zeker in de omschakeling naar verdedigen en coacht non-verbaal zeer goed.  

Hieronder twee voorbeelden van hoe snel hij anticipeert en schakelt in verdedigende situaties.

In de situatie hierboven zouden veel spelers vol in het duel gaan, zeker met de fysieke kwaliteiten van Soucek. Het lijkt of hij eerst in duel wil gaan, door zijn uitstekend inhibitievermogen (een handeling stopzetten en een nieuwe starten), gaat hij niet in duel maar anticipeert hij op de passlijn. Hij verovert de bal vrij eenvoudig.


Door zo snel om te schakelen, haalt hij de passlijn vooruit er onmiddellijk uit, waardoor de speler van Estland gedwongen wordt om naar de flank te spelen, hierdoor heeft Tsjechië meer tijd om onder de bal te komen.

Corner varianten voor Soucek
De laatste twee interlands scoorde Soucek op corner. Tweemaal door een bal overhoeks binnen te koppen vanuit de eerste zone. Hieronder meer uitleg bij de corner varianten die Soucek extra ruimte bieden om het duel in de beste omstandigheden aan te gaan.


De Tsjech in de kleine baklijn moet vooruit lopen en zo moet de speler van Estland die de eerste zone verdedigt uit positie lopen. Op die manier ontstaat er een ruimte waar Soucek kan binnenkoppen.


Hier wordt de ruimte voor Soucek in de eerste zone op een andere manier gecreëerd. 21 loopt vol voorbij de eerste zone en brengt zo de nummer 19 van Slowakije in vertwijfeling. Soucek zal net erna de minimale ruimte aanvallen en het duel winnen van de tweede man in de zone bij Slowakije.

Conclusie
België zal vooral moeten opletten voor de late runs van Soucek en de blind spot runs. Soucek is voetballend misschien iets beter dan Fellaini, maar Fellaini is dan wel weer dominanter in het laatste derde van het veld en nuttiger als aanspeelpunt. Persoonlijk vind ik niet dat beide spelers te vergelijken zijn qua type.

Nu de spelers uit de Bundesliga niet mogen meedoen, mist Tsjechië naast hun diepe spits Schick ook de man die het evenwicht vaak creëerde Darida. Hierdoor krijgt Soucek nog meer verantwoordelijkheid tegen België. Als België hun niveau haalt moet dit altijd een overwinning worden…

Auteur: Kristof de Croock, huisanalist van VoetbalPrimeur.be en scout van PEC Zwolle
Welke speler of club wil jij een volledig geanalyseerd zien? Laat het ons weten in de reacties.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws