Vijf redenen om Tsjechië-België te volgen: ondanks afwezigen nu al boeken toe?

Vijf redenen om Tsjechië-België te volgen: ondanks afwezigen nu al boeken toe?

27-03-2021 12:00 Laatste update: 13:00

Drie dagen na hun 3-1-overwinning tegen Wales zijn de Rode Duivels alweer aan zet. Op bezoek bij Tsjechië mikken ze resoluut op een zes op zes. VoetbalPrimeur.be somt vijf goede redenen op waarom je zaterdagavond best voor je televisietoestel gaat zitten. 

Herinneringen ophalen
Er was een periode waarin interlands tegen de Tsjechen haast vaste prik waren. Tussen 1999 en 2009 keken beide nationale elftallen elkaar zes keer in de ogen. De meest legendarische ontmoeting viel uiteraard in november 2001: de barragematchen voor het WK 2002. Na een dubbele 1-0-zege mochten onze Rode Duivels richting Japan en Zuid-Korea. Best straf, want met vedetten als Pavel Nedved en Jan Koller in de gelederen beleefde Tsjechië destijds hoogdagen. 

Die dubbele confrontatie is tot op heden de enige ontmoeting mét inzet geweest. Tussendoor vonden wel enkele vriendschappelijke interlands plaats, waarin Tsjechië overigens wel vaker de bovenhand haalde. Enkel in juni 2017 wisten Roberto Martinez en co nog eens de puntjes op de 'i' te zetten.

Vers bloed
Anno 2021 zijn de verhoudingen grondig door elkaar geschud, in die mate dat zelfs een half dozijn belangrijke afwezigen ons land geen pijn zou mogen doen. Ook zonder onder meer Eden Hazard, Yannick Carrasco, Thomas Vermaelen, Axel Witsel, Thorgan Hazard en Thomas Meunier zijn de Duivels namelijk favoriet. Die laatste twee mogen overigens niet afreizen naar Tsjechië van de Duitse autoriteiten.

Wie afwezigen zegt, zegt natuurlijk ook vervangers. Dat Timothy Castagne één van beide flanken voor zijn rekening zal nemen, staat eigenlijk vast. Over zijn collega aan de overkant heerst meer twijfel. De voorbije dagen werd Leandro Trossard in het elftal geschreven, maar op welke positie dan? Als linkerwingback heeft de Limburger eigenlijk geen enkele ervaring. Benieuwd!

Nieuwe test voor de driehoek
Tegen Wales bewezen de Duivels nog maar eens dat de weelde voorin erg groot is. Zonder indrukwekkend te spelen zetten onze nationale sterren de netten drie keer bol, nota bene tegen een ploeg die weet hoe je de nul houdt. Mocht Hazard het EK door de neus geboord zien, blijft er waarschijnlijk voldoende vuurkracht over. Nee, hét grootste gemis lijkt toch echt Witsel te zullen worden, al werkt de Luikenaar momenteel een race tegen de klok af om er toch te staan.

In tussentijd krijgt Leander Dendoncker de sleutels als controleur van het elftal in handen. Tegen Wales kreeg het product van RSC Anderlecht overwegend lovende reacties. Niet dat Dendoncker nu ineens op hetzelfde niveau als Witsel staat, maar de wisselwerking met Youri Tielemans en Kevin De Bruyne liep vlot. Op verplaatsing in Tsjechië vraagt dat om bevestiging.

Meer open wedstrijd
De tactische aanpak van de Welshmen is inmiddels genoegzaam bekend: terugzakken, een laag en compact blok opstellen en dan mikken op de omschakeling, met een sleutelrol voor Gareth Bale. Die overtuiging heeft de Duivels al enkele keren pijn gedaan in het verleden, maar zelfs bij een overwinning als afgelopen woensdag is het niet bepaald opwindend om naar een duel met de eilandbewoners te kijken.

Tegen de Tsjechen zou dat wel eens anders kunnen zijn. In eerste instantie moeten zij het voornamelijk hebben van hun offensieve stootkracht, met nieuwe talisman Tomas Soucek als uitblinker, al gaan ze natuurlijk geen opendeurdag houden tegen het nummer één van de wereld. Hun 2-6 op bezoek bij Estland deed alvast het beste verhopen.

Nu al boeken toe?
Zaterdagavond zijn we amper toe aan speeldag twee uit de kwalificatiereeks, en toch kan België nu al een gigastap richting Qatar zetten. Als de Rode Duivels de drie punten meenemen uit Tsjechië, starten ze niet alleen met een perfecte zes op zes, maar zitten de twee lastigste wedstrijden er ook al op. In principe zouden kleintjes Estland en Wit-Rusland geen enkele uitdaging mogen vormen.

Blijven dan nog over: een thuiswedstrijd tegen Tsjechië en een bezoek aan Wales. Die laatste pot kan nog vervelend worden, maar het is maar zeer de vraag of zelfs een nederlaag daar doorslaggevend zou zijn. Op papier zouden de Welshmen dan ook alles moeten winnen én een beter doelpuntensaldo verzamelen. Het duel aan Den Dreef leerde ons dat dat niet evident zal worden ... Nee, zonder te beginnen zweven, een zege in Tsjechië kan goud waard zijn!