Oranje gaat aandacht vragen voor situatie in Qatar: 'Primeurtje: gaan iets doen'

Oranje gaat aandacht vragen voor situatie in Qatar: 'Primeurtje: gaan iets doen'

26-03-2021 14:24
14

De spelers van het Nederlands elftal gaan voor de wedstrijd van zaterdag tegen Letland aandacht vragen voor de situatie in Qatar. Eerder lieten Noorwegen en Duitsland al hun onvrede blijken over de mensenrechtensituatie in de oliestaat.

Het Nederlands elftal heeft daarom besloten ook een statement te gaan maken. "Ik kan je een primeurtje geven dat we iets zullen doen, maar wat het is kan ik nog niet zeggen", vertelt Matthijs de Ligt op de persconferentie. "Het is zeker aan de orde. Het is een belangrijk onderwerp, het is duidelijk dat het een gevoelig onderwerp is. Ik denk dat onze mening duidelijk is, wij vinden het ook een lastige situatie. We hebben er veel over gesproken."

Tegen Turkije besloot het Nederlands elftal om nog geen statement te maken, maar de ploeg volgt nu toch het voorbeeld van Noorwegen en Duitsland. "Dat is in goed overleg gegaan met de KNVB", voegt bondscoach Frank de Boer toe. "We probeerden andere bonden erbij te betrekken. We vinden nu het moment om ervoor te staan, dat gaan we ook doen. Het staat buiten kijf dat het daar niet goed is gegaan en nog steeds niet. Gezamenlijk hopen we een goed statement te maken. Dit is ook een thuiswedstrijd, laten we hopen dat het over komt."

Qatar ligt onder vuur na een publicatie van de Engelse krant The Guardian, dat aan het licht bracht dat ruim 6.500 arbeiders het leven hebben gelaten in de oliestaat, onder meer bij de bouw van de vele WK-stadions. Dat nieuws kwam ook bij de spelersgroep van Oranje binnen, stelt De Ligt. "Het wordt in de groepsapp besproken. Je ziet en leest erover omdat het een actueel onderwerp is. Als er geluiden zijn dat het leeft in de media, ga je er toch met elkaar over praten. We hebben bij Oranje ook een spelersraad, die besteden er extra aandacht aan. Je maakt een beslissing die het beste is voor het team en voor de buitenwereld."

"Het is voor een groot deel een groepsgebeuren, maar de spelersraad is daar voornamelijk mee bezig", aldus De Ligt. "Zij leggen het voor aan de groep, maar uiteindelijk is het een gezamenlijke beslissing. Als je zo kort bij elkaar bent, moet je zorgen dat je elkaar ten alle tijden steunt."

Wat de precieze actie van het Nederlands elftal zal zijn, gaan we vlak voor de wedstrijd tegen Letland zien. Er wordt zaterdag om 18.00 uur afgetrapt in de Johan Cruijff Arena.