België VS Tsjechië: Rode Duivels ongeslagen in matchen met inzet

België VS Tsjechië: Rode Duivels ongeslagen in matchen met inzet

26-03-2021 10:00 Laatste update: 15:10

Na de winstpartij tegen Wales kondigt zich zaterdag alweer een nieuwe uitdaging aan op weg naar het Wereldkampioenschap in 2022. Tsjechië wordt de uitdager van dienst, een tegenstander waartegen de Rode Duivels wisselvallige resultaten hebben behaald.

Zo speelden ons land al zeven keer tegen Tsjechië. Drie keer werd er gewonnen, één keertje eindigde de partij op een gelijkspel. Al moet wel gezegd worden dat het merendeel van de confrontaties vriendschappelijke wedstrijden waren.

Zo ook de laatste ontmoeting. In 2017 speelden de Rode Duivels een oefenpartij tegen de huidige nummer 42 op de FIFA-ranking.  Ons land won het treffen met 2-1 na goals van Batshuayi en Fellaini. Opvallend, ook Michael Krmencik stond die avond op het scorebord. Hij tekende toen voor de 1-1 gelijkmaker.

Voor nog meer partijen tegen  Tsjechië moeten we al een heel stuk verder terug in de tijd. Ook in 2009 speelde de Rode Duivels een oefenwedstrijd tegen de Tsjechen. Die wedstrijd werd echter verloren, het werd 3-1. Al moet het wel gezegd worden dat de huidige generatie Rode Duivels toen net kwam piepen, ons land stond toen nog op plek 66 op de wereldrangschikking. Een dieptepunt. Tsjechië daarentegen stond in 2009 op en uitstekende 25ste stek in diezelfde rangschikking. Tijden veranderen, dat is duidelijk.

Enkele jaren daarvoor speelden de Rode Duivels overigens ook al een oefenwedstrijd tegen Tsjechië. Ook die ging verloren. Spelers als Stijn Stijnen, Carl Hoefkens en Luigi Pieroni konden niet verhinderen dat Jan Koller en zijn ploegmaats ons een 0-2 nederlaag aansmeerden.

Ons land kan zich echter optrekken aan de resultaten in matchen die er echt toe doen. Twee keer speelden de Tsjechen tegen ons land in een wedstrijd met inzet. Twee keer wonnen de Rode Duivels, beide partijen vonden plaats in de WK-kwalificatiereeks voor het WK in 2002. Onder anderen Gert Verheyen en Marc Wilmots blonken toen uit.

De overige twee partijen die de Rode Duivels tegen Tsjechië speelden vonden plaats 1999 en 2001. Die eerste match werd met 0-1 verloren. Koller was opnieuw de doelpuntenmaker van dienst. De andere wedstrijd eindigde op een gelijkspel.