Hout vasthouden: Ik zie toch liever geen match zonder zowel De Bruyne als Hazard

Hout vasthouden: "Ik zie toch liever geen match zonder zowel De Bruyne als Hazard"

25-03-2021 17:44
1

Dankzij hun 3-1-zege tegen Wales hebben de Rode Duivels de start genomen die iedereen had verwacht. Thuis winnen van de in theorie sterkste tegenstander, het doet vermoeden dat ons land zich voor de vijfde keer op rij zal plaatsen voor een groot toernooi. Eddy Snelders is akkoord, maar wijst toch op het belang van de vedetten.

De analist twijfelt er geen seconde aan dat België straks aanwezig zal zijn in Qatar. "Binnen een paar jaar, als de kwaliteit van de groep zal verminderen, zal het anders zijn en moeten we ons misschien weer afvragen of we er wel bij zullen zijn en of we de barrages kunnen halen? Maar daar staan we nu nog ver vanaf", klinkt het overtuigend bij Sporza.

"Je mag de tegenstanders zo groot maken als je wil, dan nog komen ze nog lang niet aan het niveau van de Belgen. Het is dus zoals Duitsland en Frankrijk in hun beste periode: de vraag is niet óf we ons zullen kwalificeren, maar of we punten zullen laten liggen of niet. Misschien kunnen we in Tsjechië of Wales punten laten liggen. Maar voor de rest: 0,0. Dit wil zeggen, dat we zeker en vast geplaatst zijn", windt Snelders er geen doekjes om.

Nood aan De Bruyne en/of Hazard
De 3-1 tegen Wales was verdiend, al sprankelden de Duivels zeker niet. De afwezigheid van Eden Hazard kan in dat opzicht een geldig excuus zijn. Met Kevin De Bruyne was die andere ster dan weer wél van de partij. "Ik zou niet zeggen dat De Bruyne moeilijker gemist kan worden bij de Rode Duivels dan Hazard. Het liefst mis je hen allebei niet. Eden is meer een momentenvoetballer, terwijl Kevin dominanter is", vergelijkt Snelders.

"Het was lang moeilijk om die twee speelstijlen met elkaar te verzoenen", herinnert de voormalige assistent-bondscoach zich. "Tot Martinez De Bruyne een zone lager belangrijk heeft gemaakt. Zo zagen we hoe Kevin zich in Rusland wat wegcijferde voor Eden. Ik zie toch liever geen match zonder beiden. Dat is wel een gevaar, nu Eden het EK misschien moet missen."

"In dat geval gaat de totale waarde toch fors omlaag, met alle respect voor de anderen", oordeelt Snelders. "Als je één van de twee hebt, volstaat dat doorgaans wel, als de anderen goed kunnen aanvullen. Het is nog wat gissen en aftasten, maar het lijkt erop dat Martinez Hazard vooral collectief wil vervangen. Hij wil eerder spelen met een diepe en een hangende spits. Gisteren zagen we hoe Mertens aan het zwerven was, afhankelijk waar De Bruyne liep. Alles in dienst van diepe spits Lukaku."