Oranje begint WK-campagne met blamage, Yilmaz grote man bij Turkije

24-03-2021 19:56
20

Het Nederlands elftal is de kwalificatiereeks voor het veelbesproken WK in Qatar begonnen met een krankzinnige nederlaag tegen Turkije: 4-2. De 35-jarige Burak Yilmaz was met een hattrick de grote man in Istanbul.

De beginfase was voor Oranje, maar de eerste goal viel na veertien minuten aan de andere kant: Burak Yilmaz probeerde het met een puntertje en zag zijn poging via de arm van Matthijs de Ligt achter Krul in het doel ploffen: 1-0. Oranje probeerde van zich af te bijten, maar het bleef voornamelijk bij blaffen. Zo leverden vrije trappen van Memphis Depay niets op. Voor rust ging het van kwaad tot erger toen Donyell Malen in het strafschopgebied op de hakken van Okay Yokuslu trapte. Voor Yilmaz was het vervolgens een koud kunstje vanaf de stip: 2-0.

Zo slecht als het voor rust ging, zo dramatisch begon de tweede helft: binnen de minuut kwam Turkije op 3-0 door een afstandsschot van Hakan Calhanoglu. De Boer wachtte vervolgens lang tot hij ingreep, maar uiteindelijk kwamen Luuk de Jong, Denzel Dumfries en Davy Klaassen in het veld voor De Roon, Tete en Malen. Het leidde indirect tot een onverwachte Oranje-opleving een kwartier voor tijd.

Klaassen tekende voor de 3-1 na een geniale aanname en twee minuten rommelde De Jong de 3-2 binnen. Het leek de voorbode voor een comeback van Oranje, maar Yilmaz schoot met een weergaloze vrije trap in de kruising de Nederlandse hoop aan diggelen: 4-2.

In de absolute slotfase werd de rampavond van Oranje compleet: de Turkse doelman stopte de strafschop van Memphis. Het Nederlands elftal speelt zaterdag in de Johan Cruijff Arena tegen Letland. Volgende week dinsdag wacht Gibraltar.