Queeste behoud: met argusogen uitkijken naar Waasland-Beveren versus Sint-Truiden

Queeste behoud: met argusogen uitkijken naar Waasland-Beveren versus Sint-Truiden

22-03-2021 17:15

Met nog vijf speeldagen voor de boeg belooft het niet alleen bovenaan, maar ook in de kelder van de Jupiler Pro League een zenuwslopend slot te worden. De recente corona-uitbraak bij Sint-Truiden heef die spanning enkel doen toenemen. Hoe liggen de kaarten onder de laagvliegers? VoetbalPrimeur.be schat de kansen op lijfbehoud in.

Allereerst belangrijk om weten: aan het einde van dit seizoen zou het zomaar kunnen dat niet één, maar twee clubs uit Eerste Klasse A verdwijnen. De rode lantaarn degradeert uiteraard rechtstreeks. Ook de voorlaatste kan echter niet met een gerust gemoed de zomerbreak in. Voor die club wacht nog een barragewedstrijd tegen het nummer twee uit Eerste Klasse B. Op dit moment ziet de stand onderin er als volgt uit, waarbij STVV en Waasland-Beveren nog vier wedstrijden moeten afwerken in plaats van drie:

15. Sint-Truiden: 32 punten - acht keer gewonnen - doelpuntensaldo van -9
16. Royal Excel Moeskroen: 30 punten – zeven keer gewonnen – doelpuntensaldo van -19
17. Cercle Brugge: 29 punten - negen keer gewonnen - doelpuntensaldo van -15
18. Waasland-Beveren: 25 punten - zes keer gewonnen - doelpuntensaldo van -26

Om de huidige kansen in te schatten, drukt onze redactie de kans op behoud uit in een geschat percentage. Daarbij wordt gekeken naar de huidige vorm van de ploegen en de zwaarte van het programma dat zij nog voor de boeg hebben. Bij dat laatste criterium krijgt elke van de vier uitdagers een ‘moeilijkheidscoëfficiënt’, gebaseerd op de tegenstanders die hen resten in het seizoensslot. Die coëfficiënt telt simpelweg de huidige positie in de rangschikking op van de overblijvende tegenstanders, gedeeld door het aantal nog te spelen wedstrijden. Hoe hoger dat getal ligt, hoe eenvoudiger het programma dus op papier oogt.

Sint-Truiden - 60 procent
Hét sleutelduel in de bodem van het klassement vindt in Beveren plaats, waar STVV over de vloer komt. Dat is namelijk de enige rechstreekse ontmoeting tussen staartploegen die nog overschiet. Normaal stond die zenuwenslag afgelopen weekend geprogrammeerd, maar wat anders dan corona strooide roet in het eten. De Kanaries kregen vorige week af te rekenen met een ware golf waar zelfs karakterkop Peter Maes niet aan ontsnapte. Hoewel de situatie van STVV er mathematisch nog steeds rooskleurig uitziet, kan die tegenslag nefast inwerken op het gemoed. Verliezen tegen Waasland-Beveren blijft uit den boze.

Resterende programma: KV Mechelen thuis, Waasland-Beveren uit, KRC Genk uit, RSC Anderlecht thuis
Moeilijkheidscoëfficiënt: 9

Royal Excel Moeskroen - 15 procent
Een even onverwachte als onverdiende overwinning tegen het zwalpende Standard Luik heeft de Henegouwse overlevingskansen weer vers leven ingeblazen. De vrije val van Moeskroen, dat 2021 nog veelbelovend had ingezet, werd zo even gestuit. Voorbije zaterdag zorgde een ultieme treffer van Makhtar Gueye echter voor een nieuwe klap op de kop. Dat weggeglipte puntje tegen KV Oostende kan Les Hurlus erg duur komen te staan, want aan het einde van de competitie lonken schier onmogelijke ontmoetingen met Antwerp en Club Brugge! Spelen ze na de interlandbreak al hun laatste troefkaart uit tegen Charleroi?

Resterende programma: Sporting Charleroi uit, Royal Antwerp FC thuis, Club Brugge uit
Moeilijkheidscoëfficiënt: 4,67

Cercle Brugge - 15 procent
Tijdens de voorbije vijf speeldagen oogstte De Vereniging van alle degradatiekandidaten de hoogste puntenwinst, meer bepaald zeven op vijftien. Ook recente uitstapjes naar Genk en Gent vervulde het tot twee maal toe naar behoren, maar op het einde van de dag bleef de teller wel onaangeroerd. Mede door de onverwachte zege van Moeskroen is Cercle daardoor weggezakt naar de gevreesde zeventiende stek. In het competitieslot wachten nog drie duels tegen subtoppers. Eén overwinning kan volstaan, maar dan zullen de troepen van Yves Vanderhaeghe de weg naar doel opnieuw moeten vinden. In maart lukte dat nog geen enkele keer …

Resterende programma: K. Beerschot V.A. thuis, OH Leuven thuis, KV Oostende uit
Moeilijkheidscoëfficiënt: 5,67

Waasland-Beveren - 10 procent
Door de coronaperikelen bij Sint-Truiden zal het straks een maand geleden zijn dat Waasland-Beveren nog eens in actie kwam in een officieel duel. Draait die gedwongen pauze voordelig uit of net niet? Na een donkerrode 6 op 33 leek de fusieclub wel een break te kunnen gebruiken … De vraag is of Nicky Hayen de formule gevonden heeft om de noodzakelijke punten te veroveren. Ook voor Waasland-Beveren zal de confrontatie met STVV van levensbelang blijken. Loopt het daar mis, dan zullen de spelers mentaal van érg goede huize moeten zijn om de wenkende degradatie nog af te wenden. Lichtpuntje: de kans is reëel dat hun tegenstanders op de laatste twee speeldagen voor niets meer hoeven te strijden.

Resterende programma:  Sint-Truiden thuis, KV Oostende uit, KV Kortrijk thuis, OH Leuven uit
Moeilijkheidscoëfficiënt: 9,75

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie