Danny Vukovic: Van transfervrije speler tot cultheld en icoon bij KRC Genk

Danny Vukovic: Van transfervrije speler tot cultheld en icoon bij KRC Genk

20-03-2021 09:45 Laatste update: 18:23
3

Danny Vukovic verlaat na vier jaar en 122 wedstrijden KRC Genk. Hij groeide van een transfervrije doelman uit tot een betrouwbare schakel en cultheld in Limburg. VoetbalPrimeur.be maakt zijn balans op.

Full-time Australiër
Voor zijn carrière bij KRC Genk speelde Vukovic heel zijn leven in Australië. Eén keer tekende hij bij een Turkse ploeg, maar dat contract werd nooit effectief omdat de ploeg (Konyaspor) een maximum aantal buitenlanders bezat. Voor zijn lange vlucht naar België speelde hij dus nooit eerdere buiten Australië. 

Snelle start
In 2017 maakte hij de transfervrije overstap van Sydney FC naar KRC Genk. Van inspelen was er geen sprake. Buiten de eerste wedstrijd van het seizoen en een lichte blessure speelde Vukovic elke wedstrijd in zijn eerste seizoen. In 28 wedstrijden pakte hij 8 clean sheets. 

Eén enkele keer zag hij er niet goed uit, en wel op een cruciaal moment. Emond frommelde in de bekerfinale de 0-1 in de verlengingen binnen. Hier kon de Aussie beter doen. 

Image from Gyazo

Het gloriejaar
In zijn tweede seizoen kwam Vukovic, samen met de hele ploeg tot op een maximum. Heel de competitie bleek hij een uiterst betrouwbare doelman, en vooral een vaderfiguur die de ploeg op het juiste pad richting de titel zette. Ook dit seizoen speelde hij 28 wedstrijden in de reguliere competitie en tien in de Play-offs. De Australiër werd door de supporters van KRC Genk uitgeroepen tot speler van het jaar.

Sindsdien is Vukovic een echte cultfiguur en icoon. In Genk herinneren ze hem ongetwijfeld als de man die op het kampioenenpodium biertje na biertje voorover kapte.

Blessure verpest CL-debuut
Een dikke streep door de rekening van Vukovic en KRC Genk. Tussen speeldag 1 en 2 van de competitie 2019-2020 scheurt Vukovic zijn achillespees. Geen Champions League voor Vukovic. KRC Genk moet zo de jonge doelmannen klaarstomen. Vanaf dat moment lijkt de verdere loop van zijn carrière bezegeld. 

Ook de coronacrisis bemoeilijkte de zaak. Vukovic’s vrouw geraakte zwanger en reisde af naar Australië. Vukovic zelf bleef in België.

Emotioneel afscheid
Dit seizoen startte Vukovic weer als nummer 1 en kapitein in doel bij KRC Genk. In het begin van het seizoen redde hij meermaals de meubelen voor KRC Genk, maar beetje bij beetje voelde men in Limburg dat het tijd was om Maarten Vandevoordt te brengen. 

In de achtste finale tegen STVV verdween hij uit doel voor de jonge Belg. Dit zette hem aan het denken, en uiteindelijk neemt hij de logische beslissing om de bevalling van zijn vrouw mee te maken in Australië.