Toch ook goed nieuws voor Martinez: deel van Duivelse ziekenboeg loopt weer leeg

Toch ook goed nieuws voor Martinez: deel van Duivelse ziekenboeg loopt weer leeg

18-03-2021 18:00 Laatste update: 18:26
3

De kopzorgen rond Eden Hazard plaatsen een steeds groter vraagteken achter EK-deelname en ook voor Axel Witsel wordt die afspraak halen een race tegen de tijd. Niettemin mocht Roberto Martinez de voorbije weken ook wat goed nieuws aanhoren. Enkele belangrijke Rode Duivels vierden immers hun terugkeer na blessureleed. VoetbalPrimeur.be schept licht in donkere dagen.

De grootste ‘oef’ slaakte Martinez ongetwijfeld na het groene licht vanuit Manchester, waar Kevin De Bruyne helemaal klaar lijkt voor een spetterend seizoenseinde. De spelmaker lag er enkele weken tussenuit, maar komt de laatste tijd weer met mondjesmaat terug. Afgelopen dinsdag onderstreepte KDB zijn wederoptreden nog met een harde streep tegen Borussia Mönchengladbach. Met de kracht in de benen zit het dus wel goed … Na zijn onafwendbare Premier-League-triomf en de jacht op (eindelijk! ) die Champions League met City moet De Bruyne met een karrenvracht aan vertrouwen naar het EK afreizen. Bij afwezigheid van Hazard zou hij de sleutels van de Duivelse machine er nog wat steviger in handen krijgen.

Martinez heeft niet alleen reikhalzend richting Manchester gekeken, ook Dortmund vormt een regelmatige tussenstop voor de bondscoach. Met Thorgan Hazard, Thomas Meunier en de eerder genoemde Witsel lopen er liefst vaste waarden rond in het Ruhrgebied. Terwijl het EK voor die laatste dus kantje-boord wordt, kregen ook de overige twee af te rekenen met fysieke kwaaltjes. Inmiddels draven beide heren weer over het terrein. Twee weken terug verschenen zowel Hazard als Meunier nog aan de aftrap voor de kraker bij Bayern München. Ondanks de 4-2-nederlaag zal die basisplek vertrouwen geven met het oog op komende zomer.

Rechterflank komt goed
Met Meunier ziet Martinez zijn vaste rechtsachter/-midden opnieuw aan de bak komen. Op die positie zag het er even somber uit, want ook het huidige nummer twee in de hiërarchie, Timothy Castagne, lag eind 2020 uit roulate. Sinds eind februari draait de Ardennees echter volop mee bij Leicester City, dat afstevent op een Champions-League-ticket over het Kanaal. Op collega Dennis Praet blijft het overigens wachten, al zou de spelverdeler de trainingen geleidelijk aan mogen hervatten.

En het plaatje op de rechterflank oogt nog wat fraaier, want Dries Mertens timmert evenzeer aan de weg terug. Op zijn 33e hoeft het niet te verbazen dat er hier en daar eens een krasje op de carrosserie komt. Sinds hij in 2013 in Napels neerstreek, maakte de pocketaanvaller nooit zo weinig minuten als deze jaargang. De voorbije weken zit ook Driesje in de lift, met vaste basisplaatsen en een deugddoende treffer tegen Benevento.

Tot slot vallen binnen de eigen Jupiler Pro League enkele positieve blessurenieuwtjes te rapen. Bij RSC Anderlecht was er zelfs dubbel feest: zowel Elias Cobbaut als Yari Verschaeren komen opnieuw in actie. Zij vielen in het verleden al in de smaak van Martinez. Datzelfde geldt voor Hans Vanaken. De motor van Club Brugge was weliswaar niet geblesseerd, maar stond vanwege een schorsing en een coronabesmetting vaker langs de kant dan hem lief was.