Het ideale Saint-Patricksday elftal: van Vieira tot Goots

Het ideale Saint-Patricksday elftal: van Vieira tot Goots

17-03-2021 18:45 Laatste update: 18:46

Vandaag op 17 maart vieren Ierland en Noord-Ierland zoals de traditie het voorschrijft hun nationale feestdag: Saint-Patrick's Day. Speciaal voor deze gelegenheid doken wij van VoetbalPrimeur.be in de archiefen en stelden een elftal samen van de 'opvallende Patten' die het (inter)nationale voetbal voortbracht

Doelman
Patrick - Paddy - Kenny. Deze voormalige Ierse doelman stond destijds tussen de palen bij onder andere Sheffield United, Bolton, Leeds United, Queens Park Rangers, ... alvorens in 2018 zijn keepershandschoenen na een seizoen bij laagvlieger Maltby aan de haak te slagen. Werd in 2009 voor 9 maanden geschorst omwille van het gebruik van efedrine. Kwam tevens 7 keer uit voor de Ierse nationale ploeg.

Verdediging
Patrick Van Aanholt: Deze Nederlandse linksback met Curaçaose afkomst speelt sinds januari 2017 bij Premier League-club Crystal Palace. Op reeds zeer jonge leeftijd stak deze 12-voudige Nederlands international het kanaal over om voor de jeugdacademie van Chelsea uit te komen. Uiteindelijk wist hij zich in de A-kern van de Londense topclub te spelen, maar een definitieve doorbraak bij The Blues zat er niet in. Na een resem uitleenbeurten belandde hij in 2014 bij Sunderland waar hij in 3 jaar tijd 82 wedstrijden voor speelde. In de winter van 2017 verkaste hij voor een slordige 10 miljoen euro terug naar Londen om uit te komen voor de Eagles.

Patrick Battiston: Oud-verdediger die onder meer de kleuren van Saint-Etienne en Bordeaux verdedigde in de jaren '80. Speelde maar liefst 3 WK's voor Frankrijk waarbij hij voornamelijk naambekend verworf tijdens het WK 1982 in Spanje. Tijdens de halve finale tegen West-Duitsland kwam Battiston als invaller het veld op waarna hij al snel een grote kans kreeg om te scoren. Echter kwam hij de Duitse doelman Schumacher tegen tijdens deze fase, die was uitgekomen uit zijn doel. Battiston trapte naast het doel, maar kwam wel zwaar in botsing met de goalie, die express zijn heup richting de Fransman draaide waardoor die deze laatste vol op het hoofd raakte. Battiston bleef roerloos liggen op de grond, beschadigde zijn nek- en ruggenwervels en verloor 2 tanden. Later belandde hij zelfs in coma.

Patrick Vervoort: jeugdproduct van Beerschot die zowel in de verdediging als op het middenveld uit de voeten kon. Vervoor kende ook een succesvolle periode bij Anderlecht waar hij tweemaal de Beker van België won en de finale behaalde van de UEFA Beker der Bekerwinnaars. Hij speelde daarnaast een belangrijke rol voor De Rode Duivels op het WK 1986, waar de Belgen vierde werden.

Patrick Andersson: Deze oud verdediger startte eind jaren '80 zijn profcarrière bij Malmö FF en kwam via Blackburn Rovers en Borussia Mönchengladbach in 1999 bij Bayern München terecht. Bij deze Duitse grootmacht wist hij naast 2 landstitels ook de Champions League editie van 2001 te winnen. Daarna vertrok hij naar het FC Barcelona waar hij mede door blessures geen potten kon breken. In 2004 keerde hij terug Malmö FF, de club waar alles voor hem begon. Verder werd hij ook tweemaal verkozen tot Zweeds profvoetballer van het jaar (1995 en 2001).

Middenveld  
Patrick Vieira: Frans-Senegalese middenvelder die een prachtige carrière uitbouwde bij clubs als Arsenal, Inter Milaan, Juventus en Manchester City. Vooral tijdens zijn periode bij Arsenal liet hij zien een geweldige speler te zijn. Leidde The Gunners onder meer tijdens het seizoen 2002-2003 naar de Premier League-titel zonder één nederlaag te leiden. Vieira stond er ook om bekend zijn harde speelstijl, die hem regelmatig een rode kaart opleverde. Vooral zijn duels met Manchester United-legende Roy Keane waren memorabel.

Patrick Van Diemen: Oud-speler die in de jaren '90 vanuit de jeugd van FC Utrecht doorbrak in de hoofdmacht. Speelde later 2 keer voor RKC Waalwijk, waar hij zijn spelerscarrière afsloot, en voor RSC Anderlecht, waarmee hij 2 keer landskampioen werd. De Nederlander is tegenwoordig voetbalmakelaar.

Aanvallers
Patrick Berger:
Tsjechische vleugelspeler die tijdens de jaren '90 en begin jaren 2000 actief was bij Slavia Praag, Dortmund en Liverpool. Won in 1995-1996 met Dortmund de Bundesliga en kende met Liverpool in 2001 een boerenjaar waar hij zowel de UEFA Cup, FA Cup, Europese Supercup als League Cup won. Introduceerde de haarband in het internationale voetbal.

Patrick Mbomba: Een echte volksheld in Kameroen, waar hij anno 2021 nog steeds de All-Time topschutter is met 33 stuks in 57 interlands. Hij won ook 1 keer de Africa Cup en behaalde een gouden medaille op de Olympische Spelen in Syndey. De aanvaller zijn loopbaan als prof in 1990 bij Paris-Saint-Germain waar hij het moeilijk had. Na een succesvolle uitleenbeurt aan LB Châteauroux haalde PSG hem terug, maar opnieuw wilde het niet lukken voor Mbomba bij de Franse hoofdstedelingen. Hij vertrok daarna via Metz naar het Japanse Gamba Osaka waar hij topschutter werd met 28 doelpunten. Mbomba speelde daarna nog voor o.a. Cagliari, Parma en Sunderland. Won ook 1 maal de Africa Cup en behaalde een gouden medaille op de Olymische Spelen in Syndey. Dit leverde hem in 2000 de titel "Afrikaans voetballer van het jaar" op. In 2005 stopte Mbomba met voetballen.

Patrick Kluivert: De Patrick in het lijste die het het verst geschopt heeft. De Nederlander kende als diepe spits zijn grootste successen bij Ajax en FC Barcelona. Bezorgde de Amsterdammers in 1995 de Champions League door de winnende treffer te maken in de finale tegen AC Milan. Kluivert droeg 79 keer het Nederlands truitje waarin hij 40 keer scoorde en nam deel 4 eindtoernooien. Kuivert is tegenwoordig hoofd van de jeugdafdeling van FC Barcelona waar tevens zijn jongste zoon, Shane, speelt. Zijn andere zoon Justin is prof bij RB Leipzig.

Patrick Goots: Een spits die zodra hij de kans had uithaalde richting het vijandelijke doel..Vandaar ook zijn bijnaam 'Patje Boem Boem'. Speelde voor diverse Belgische clubs, maar de meesten zullen hem vooral herinneren van zijn Antwerp-periode; waar hij enorm geliefd was bij de supporters. Scoorde 158 doelpunten in eerste klasse. Goots viel daarnaast ook op omwille van zijn Rock and Roll-achtige look.