Vandenbempt is hard: “1B wordt het kerkhof van ons profvoetbal genoemd”

Vandenbempt is hard: “1B wordt het kerkhof van ons profvoetbal genoemd”

16-03-2021 15:45 Laatste update: 15:46
11

Er is nog geen beslissing genomen over het aantal belofteteams in 1B. Wel is het zeker dat Lierse Kempenzonen niet moet degraderen ondanks op een degradatieplek te staan. Peter Vandenbempt analyseert de situatie tegenover Sporza.

“1B wordt het kerkhof van ons profvoetbal genoemd, financieel en commercieel oninteressant”, is Vandenbempt hard. “De 1B-clubs vrezen dat daar nu ook nog een sportieve devaluatie bovenop komt, als ongeveer de helft van die competitie uit belofteteams zou bestaan.”

Sommige belofteclubs zijn niet klaar voor 1B. “Clubs als Antwerp, KAA Gent en Charleroi zeggen zelf dat hun belofteteams helemaal niet klaar zijn om in 1B te spelen, maar ze willen er sowieso bij zijn. In Nederland zijn de belofteteams al veel langer met succes geïntegreerd in de 2e klasse, maar dat zijn er daar wel 4 op 20. Dat lijkt me een veel gezondere verhouding.

"De voorbije dagen is gebleken dat de oude politieke cultuur nog altijd zeer aanwezig is in de schoot van de Pro League met geheime vergaderingen, beloftes, dreigementen en een eigen agenda. De een vertrouwt de ander niet, dus moet je een volledig pakket aanbieden waarbij een bepaalde meerderheid zijn eigen eisen ziet ingewilligd”, aldus Vandenbempt.