'G7 krijgt stemmen voor meer beloftenteams in 1B door omkoping en afpersing'

'G7 krijgt stemmen voor meer beloftenteams in 1B door omkoping en afpersing'

15-03-2021 18:11
30

De kans is groot dat we volgend seizoen dan toch meer beloftenteams in Eerste Klasse B. Niet drie of vier, maar wel meteen zeven of zelfs acht. Hoe komt die grote verandering er plots?

Eerder raakte al bekend dat heel wat clubs van de G7 (+ Royal Antwerp FC) voorstander waren van meer beloftenteams in Eerste Klasse B. De kleinere clubs waren dan weer tegen, maar toch lijkt het voorstel er door te gaan komen. Hoe? Volgens Het Laatste Nieuws gaat het om 'pure omkoping en afpersing'.

Zo was het bij Lierse nog niet duidelijk of het ook zou degraderen. Normaal gezien ging het dat wel doen, maar kon het door vóór meer beloftenteams in 1B te stemmen dat verhinderen. Stemt het tegen, zakt de club sowieso naar de amateurreeksen. Deinze zou de bouwtermijn van het stadion dan weer niet verlengd zien worden als het niet meestemt.

TV-gelden
In Eerste Klasse A moesten K. Beerschot V.A en Oud-Heverlee Leuven eerder nog afstand doen van een deel van hun TV-gelden, maar in ruil voor een stem vóór meer beloftenteams krijgt het nu een grotere vergoeding dan normaal. Dat allemaal in werking gezet om toch genoeg stemmen te krijgen en beloftenteams in Eerste Klasse B te krijgen.

Daarnaast stemmen ook andere kleinere ploegen waarschijnlijk voor het voorstel. Daarin wordt namelijk een seizoen langer vastgehouden aan achttien teams in Eerste Klasse A. Voor 1B-teams zoals Westerlo, RWDM of Lommel kan het echter een doodvonnis betekenen, maar dat wordt volgens de krant als 'collateral damage' gezien.

Om een akkoord te bereiken is een tweederdemeerderheid nodig bij de volgende stemming. De G7, allemaal voorstander, heeft momenteel 19 van de 47 stemmen. Maar dat kunnen er om bovengenoemde redenen dus een pak meer worden.