Breaking news

Licentiecommissie plaatst 16(!) clubs onder financieel toezicht: "Een wake-upcall"

Verheyen weet waar het schort bij Anderlecht: Neem nu een Dost, bijvoorbeeld

Verheyen weet waar het schort bij Anderlecht: "Neem nu een Dost, bijvoorbeeld"

Gepubliceerd: maandag 8 maart 2021 om 23:28ma 08-03-2021 om 23:28

Ook tegen KV Mechelen keerde RSC Anderlecht van een kale reis terug: 1-1. Niet voor het eerst slaagden de troepen van Vincent Kompany er eigenlijk nauwelijks in om concreet doelgevaar af te dwingen. Het panel van Extra Time probeert de vinger op de wonde te leggen.

"Ik vind het eigenlijk straf wat Vincent verdedigend doet", heeft Wesley Sonck in eerste instantie nog een pluim achter de hand. "Na Club Brugge is dat de beste defensieve ploeg. Ik heb al dikwijls de vraag gehad: gaat dat niet ten koste van je aanvallende spel? Dat zou kunnen, maar dan ga je individueel ontleden wie wat doet op welke positie. Waarom staan ze breed? Wie is er snel, wie niet? Wie speelt op zijn kwaliteiten?"

"Je ziet heel vaak dat ze naar binnen dribbelen, zonder de intentie om naar doel te schieten. Moeten ze dat doen?", vraagt Sonck zich af. "Je gaat me toch niet vertellen dat als je offensief speelt, je altijd doet wat je trainer je vraagt. Soms doe je intuïtief iets anders."

Andere lam leggen
"Het gaat wel ten koste van goede matchen", vindt Filip Joos dan weer. "Omdat niemand eigenlijk heel goed speelt tegen Anderlecht. Club Brugge wel bijvoorbeeld, maar in de meeste wedstrijden legt Kompany ook wel de tegenstander lam. KV Mechelen heeft haar minste match in vijftien wedstrijden gespeeld."

"Maar wanneer spelen ze zelf goed?", pikt Arnar Vidarsson daar gretig op in, alvorens zelf het antwoord te geven. "Als ze meer ruimte krijgen. En als je beter speelt als je meer ruimte krijgt, waarom moet je dan zo hoog gaan drukken? Als ze iets meer vanuit de omschakeling zouden voetballen, gaan ze beter spelen."

Intrinsieke doelpuntenvermogen
Gert Verheyen haalde zijn eigen kijk boven. "Je hebt een intrinsiek scorend vermogen: hoeveel goals kan je maken, hoeveel zitten er in je?", bekijkt de analist de efficiëntie van de spelers. "Een speler die intrinsiek tien goals op een jaar kan maken, zal er uitzonderlijk wel eens vijftien maken, maar niet meer."

Twee voorbeelden dan maar. "Ik heb het van Ito ook gezegd: die maakt telkens zijn doelpuntjes, zonder er echt naar op zoek te gaan. Als je kijkt naar de echte goalenmakers, zit daar enorm veel regelmaat in. Om er nu met Bas Dost maar eentje te noemen, die doet dat al zijn gehele carrière", besluit Verheyen.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Poll

Waar scheelt het Anderlecht het meest aan?

Kwaliteit in de opbouw
10%
Kwaliteit om de laatste pass te geven
31%
Scorend vermogen
59%
(197 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws