Strafschopspecialist Nmecha slaat weer toe: legendarisch record voor het grijpen

Strafschopspecialist Nmecha slaat weer toe: legendarisch record voor het grijpen

08-03-2021 13:15 Laatste update: 17:50
8

RSC Anderlecht geraakte niet verder dan een 1-1-gelijkspel tegen KV Mechelen. Opnieuw bleek Lukas Nmecha van goudwaarde … vanuit een strafschop! De spits benutte nu al zijn achtste elfmeter van het seizoen, waardoor een fraai record uit het verleden binnen handbereik is gekomen. VoetbalPrimeur.be duikt in de strafschopstatistieken van deze eeuw.

Nmecha’s handelswijze vanop de stip is inmiddels genoegzaam bekend. De huurling van Manchester City beroept zich niet op tierlantijntjes, maar trapt hard en gedecideerd in de hoek, vaak onderin. Zo gunt hij de vijandige doelman nauwelijks de tijd om in te grijpen. Dankzij die uitstekende techniek zit Nmecha nu al aan acht benutte strafschoppen. Daartegenover scoorde de topschutter van Anderlecht slechts vijf keer vanuit een andere positie op het veld … Een specialist, met andere woorden!

Toch kan het ook bij Nmecha wel eens verkeerd gaan. In het uitduel met Waasland-Beveren, dat Anderlecht met 4-2 naar zich toe trok, kregen de Brusselaars zowaar twee strafschoppen. Eén keertje liet de Brits-Duitse uitverkorene de kaas van zijn brood eten, waardoor hij momenteel op acht uit negen staat. Opvallend: Anderlecht verliest nooit wanneer Nmecha een penalty afmaakt. Integendeel, paars-wit zit in die wedstrijden aan een straffe 20 op 24. Laat die strafschopovertredingen maar komen, zal Vincent Kompany ongetwijfeld denken.

Huidige concurrentie
Hoe zit het met de andere strafschopexperts die momenteel in de Jupiler Pro League actief zijn? Wel, er zijn er nogal wat. Eigenlijk mag Gouden Stier Paul Onuachu op gelijke hoogte met Nmecha staan. Ok, de reus van KRC Genk zit ‘slechts’ aan zeven stuks vanop elf meter, maar hij miste er wel nog geen enkele … Hoewel Onuachu een minder uitgesproken stijl heeft, is hij dus even dodelijk. Overigens lopen er met Makhtar Gueye (KV Oostende) en Thomas Henry (Oud-Heverlee Leuven) nog spitsen rond met een feilloos rapport, al kregen zij nog maar vijf keer de kans om hun strafschopkunsten te demonstreren.

Andere heerschappen die vaak mogen aanleggen vanop de stip, zijn bijvoorbeeld Ilombe Mboyo (die KV Kortrijk bij de wintermercato inruilde voor Sint-Truiden) en Raphaël Holzhauser (K. Beerschot V.A.). Ook die twee ziet een doelman niet graag de bal klaarleggen, al gingen zij al eens de mist in. De gouden linker van de Oostenrijker bleef zelfs al twee keer in gebreke. Daardoor staat Holzhauser voorlopig op vijf gemaakte strafschoppen uit zeven. Niet slecht, maar onvoldoende om in de buurt van Nmecha of Onuachu te komen.

Nog eentje nodig …
Laten we dan eens in de voorbije jaargangen van de Jupiler Pro League duiken. Zijn de cijfers van Nmecha en Onuachu nu echt zo straf? Het antwoord blijkt wel degelijk ‘ja’ te zijn. Sinds 2015 slaagde niemand erin om meer dan zes strafschoppen voor zijn rekening te nemen zonder een perfecte score te verliezen. Davy De fauw deed de beste poging: afgelopen seizoen, uitgerekend het jaar van zijn pensioen, zette de huidige T2 van Zulte Waregem een knappe zes uit zes neer. Eerder strandden specialisten als John Bostock, Hans Vanaken of Jelle Vossen op maximaal vijf op vijf. Onuachu doet qua trefzekerheid dus al beter, al is een misser snel gemaakt ...

Eén statistiek uit het seizoen 2015-2016 springt het meest in het oog. Voormalige Gouden Schoen Sven Kums liet destijds zijn onvoorstelbare ‘cool’ vanop het penaltypunt bewonderen. In zijn eerste, succesvolle periode bij KAA Gent mocht hij toen negen keer aanleggen. Acht maal bracht Kums dat karweitje ook tot een goed einde. Om de spelverdeler te evenaren, zal Nmecha dus nog één keer moeten toeslaan. Aangezien we nog maar begin maart zijn, moet zelfs een verbetering van die prestatie tot de mogelijkheden behoren. Saillant detail: tegen Sporting Charleroi (3-0) gunde Nmecha nog een penalty aan de inmiddels verhuurde Michel Vlap.

2019-2020
Davy De fauw (Zulte Waregem) 6/6
Dieumerci Mbokani (Antwerp) 5/7
Lior Refaelov (Antwerp) 4/4

2018-2019
Hans Vanaken (Club Brugge) 5/5,
Paul-José Mpoku (Standard), Hamdi Harbaoui (Zulte Waregem) en Birger Verstraete (Gent) 4/5

2017-2018
Isaac Kiese Thelin (Waasland-Beveren) 6/7
Jelle Vossen (Club Brugge) 5/5

2016-2017
Jelle Vossen (Club Brugge) 6/7
Youri Tielemans (Anderlecht) 5/6

2015-2016
Sven Kums (Gent) 8/9
Frédéric Guonongbe (Westerlo), John Bostock (Oud-Heverlee Leuven), Gohi Bi Cyriac (Oostende) 5/5

Specialist van de eeuw
Om dé JPL-penaltygoeroe van de 21e eeuw te ontdekken, hoeft Nmecha het alvast niet ver te zoeken. Het volstaat hoogstwaarschijnlijk om door de gangen van het Lotto Park te flanneren om een foto van hem te vinden: Nenad Jestrovic! De legendarische oud-spits van Anderlecht stond in zijn tijd al bekend als een absolute penaltykiller. Voor van 2004 tot 2005 etaleerde Jestrogol die specifieke kwaliteit. In totaal kon de Serviër dat seizoen een rapport van negen omgezette strafschoppen op tien voorleggen. Deze eeuw kwam geen enkele speler uit onze vaderlandse competitie in de buurt … Heren Nmecha en Onuachu, ga ervoor!