VP Analyse: Eén uitblinker bij Anderlecht, mag Defour nog blijven?

VP Analyse: Eén uitblinker bij Anderlecht, mag Defour nog blijven?

07-03-2021 20:30 Laatste update: 08-03-2021 12:45
11

Anderlecht en KV Mechelen hebben mekaar op 1-1 gehouden. Erg boeiend was de wedstrijd niet bepaald, maar er waren toch een paar interessante dingen om te volgen.

Basisklant Defour
Wouter Vrancken besefte dat er strijdlust nodig was tegen Anderlecht en gokte op Steven Defour. Die liet zich op het einde van de eerste helft evenwel niet van zijn beste kant zien. Met dom balverlies lag hij aan de basis van de penaltyfout die de 1-0 van Anderlecht inleidde. Een dure misser, al is Lucas Bijker natuurlijk de hoofdverantwoordelijke.

Defour wilde zijn fout duidelijk goedmaken in de tweede helft en toonde wat hij KV Mechelen kan bijbrengen: rust aan de bal, uitstekend positiespel en een gezonde dosis agressiviteit. Hij ging voorop in de strijd en leek weer even op de Defour uit de gouden tijden. De vraag is wel wat KV Mechelen in de zomer gaat doen, want zijn contract loopt af... durven ze de gok nog een keertje te wagen, ook al zat Defour dit seizoen veel op de bank?

Miazga als muur
Anderlecht bakte er aanvallend relatief weinig van, maar de verdediging stond wel als een huis. Het is geen toeval dat KV Mechelen een domme strafschopfout nodig had om te scoren. De exponent van de ijzeren defensie van Anderlecht was toch weer Matt Miazga.

De Amerikaan is geen wereldvoetballer en doet de opbouw wel eens stokken, maar zijn duelkracht is indrukwekkend. Ook op stilstaande fases is hij daarom een wapen. Hij zuigt de ballen als het ware naar zich toe. Helaas voor Anderlecht hebben ze niet echt een specialist achter de bal: dat zou Miazga nog een veel grotere dreiging kunnen maken.

Vranckx terecht bankzitter?
Bij KV Mechelen is er de laatste weken heel wat te doen rond Aster Vranckx. Sinds zijn transfer naar Wolfsburg, die pas volgende zomer ingaat, zit hij vaak op de bank. Vrancken bracht hem nog eens aan de aftrap tegen Anderlecht, mogelijk omdat Vranckx in de heenwedstrijd geweldig speelde.

Deze keer liep zijn duel met Albert Sambi Lokonga heel anders en was het Vranckx die onzichtbaar was. De entourage van Vranckx liet deze week weten dat het geen teken van dankbaarheid is om hem zo veel te laten banken. Iedereen is echter gelijk voor de wet: Vranckx heeft in deze wedstrijd helemaal niets getoond dat een basisplek zou rechtvaardigen.

De gele koorts
Vanwaar toch de trend om zo laat mogelijk een gele kaart te geven in een wedstrijd? Lothar D'Hondt, die verder een goede partij floot, wachtte deze keer tot minuut 84. Het moet al bijna een instructie zijn om die gele kaart zo lang mogelijk uit te stellen, maar het biedt eigenlijk geen enkel voordeel.

Kaarten op zak houden betekent helemaal niet dat een ref de match in de hand heeft. Meer nog: een vroege gele kaart kan juist helpen om de boel niet verder te laten escaleren. Op deze manier krijgen spelers meer en meer het signaal dat ze in het eerste halfuur naar hartenlust aanvallen kunnen afbreken. Niet bepaald het signaal dat je wil sturen, met andere woorden.