Als jonge snaak maakte Amuzu indruk met ... goals: Francis had een handelsmerk

Als jonge snaak maakte Amuzu indruk met ... goals: "Francis had een handelsmerk"

06-03-2021 08:17
1

Zondag kruist RSC Anderlecht de degens met KV Mechelen. Voor Francis Amuzu zijn de confrontaties met Malinwa best bijzonder, want de vleugelflitser groeide op in Mechelen. Daar leerde hij ook de kneepjes van het voetbalvak. Enkele jeugdmakkers halen herinneringen op.

Zoals vele andere Anderlecht-producten ontbolsterde Amuzu in eerste instantie ... op straat. "Een bal en vier bomen: meer hadden wij niet nodig om ons te amuseren", blikt zijn neef, Roeland Quarcoo, terug in Het Laatste Nieuws. "Op straat stak hij er bovenuit, hij had snelheid, lef en dribbels. Hij draaide oudere jongens tureluurs."

"Hij blies me van mijn sokken", vertelt Bilal Lachkar, die zijn coach was bij zaalvoetbalclub Salaam. "Naast zijn leeftijdsgenoten leek hij een kabouter - ik zeg dat met het grootste respect -, de tegenstanders waren drie koppen groter. Ze deden alles om hem af te stoppen, tot overtredingen toe, maar het haalde allemaal niks uit: Francis was keer op keer de beste. Hij was zo goed dat ik langs de zijlijn kon genieten. Een plezier om mee samen te werken", klinkt het vol lof.

Opvallend: terwijl Amuzu dezer dagen een gebrek aan efficiëntie verweten wordt, was daar tijdens zijn jeugd niets van te merken. "Francis had een handelsmerk", legt Quarcoo uit. "Hij kwam als linksbuiten naar binnen en trapte richting verste hoek. Hij scoorde op die manier erg vaak." Bij Anderlecht komt Amuzu echter vaak vanop de rechterkant.