Club Brugge grijpt naast de dubbel, Anderlecht blijft zo de primus

Club Brugge grijpt naast de dubbel, Anderlecht blijft zo de primus

05-03-2021 12:30 Laatste update: 06-03-2021 11:45
21

Club Brugge zal ook dit seizoen de dubbel niet winnen, want het ligt uit de Croky Cup. In België hebben we al 25 jaar geen dubbel meer meegemaakt. In 1996 was Club Brugge ook het laatste team dat erin slaagde om bekerwinnaar én kampioen te worden. 

Anderlecht als primus
Anderlecht is momenteel de leider als het gaat om dubbels. Paars-wit slaagde er in totaal al drie keer in. In de seizoenen 1964-1965, 1971-1972 en 1993-1994 stond er telkens geen maat op Anderlecht. Om het seizoen extra kleur te geven won Anderlecht in 1994 de bekerfinale van Club Brugge, de nummer twee in het klassement.

Club Brugge strandt voorlopig op twee dubbels. In 1977 lukte het een eerste keer onder de legendarische Ernst Happel. De ook al legendarische Hugo Broos deed het nog eens over in 1996. Club versloeg in die laatste bekerfinale stadsgenoot Cercle Brugge met 2-1.

Twee vreemde eenden en een 'valse' dubbel
Van Cercle Brugge gesproken: ook de Vereniging heeft een dubbel op zijn palmares staan, zij het dan wel eentje uit 1927. Cercle pakte in de hele geschiedenis 'maar' drie landstitels en twee bekers, maar dat is voldoende om ook met een dubbel te pronken.

De vierde club met een dubbel is Union, maar die dateert wel uit de oertijd: het seizoen 1912-1913. Dan is er nog het curieuze geval van KV Mechelen, technisch gezien ook een winnaar van de dubbel in 2019. Zij pakten toen de beker én de titel, maar die titel was er wel één in de tweede afdeling. Is dat een echte dubbel? Dat hangt misschien af van hoe sympathiek je KV Mechelen vindt.

Bayern is Europees kampioen
Als we gaan kijken naar de topcompetities stellen onze clubs weinig voor. Bayern is de absolute koning met dertien dubbels. FC Barcelona en Ajax stranden allebei op acht stuks. Juventus is Italiaans kampioen met vier dubbels en in Frankrijk leverde St-Etienne dezelfde prestatie.

In Engeland is er duidelijk veel concurrentie. Manchester United en Arsenal voeren het klassement aan met drie dubbels. Voor de duidelijkheid: we tellen hier de FA Cup als beker, niet de League Cup.