Lukaku op Scudetto-koers, Alderweireld wint, Bilbao weer naar finale

Lukaku op Scudetto-koers, Alderweireld wint, Bilbao weer naar finale

04-03-2021 23:07 Laatste update: 05-03-2021 07:15

Everton ligt op koers voor Champions League-voetbal. The Toffees boekten donderdagavond een benauwde overwinning tegen laagvlieger West Bromwich Albion en hebben de vierde plek van West Ham United overgenomen.

Parma-Internazionale 1-2
AC Milan maakte lange tijd de dienst uit in Italië, maar is aan het knoeien geslagen: de Rossoneri verloren onlangs de uiterst belangrijke stadsderby van Inter en lieten woensdag ook punten liggen tegen Udinese. De ploeg van Antonio Conte deed wat het moest doen in Parma en profiteerde maximaal. Alexis Sánchez werd tot twee keer toe gevonden door Romelu Lukaku en groeide uit tot de gevierde man van Inter. Hernani deed nog iets terug namens Parma, maar verder kwam de nummer negentien niet tegen de lijstaanvoerder.

West Bromwich Albion-Everton 0-1
De ploeg van Carlo Ancelotti had het niet makkelijk met de nummer voorlaatst, maar wist na een uur spelen alsnog de ban te breken. De net ingevallen Gylfi Sigurdsson bracht een aanvankelijk afgeslagen corner opnieuw in en Richarlison kopte raak: 0-1. Na die treffer gebeurde er niet veel meer op The Hawthorns, al had Everton nog mazzel in de blessuretijd: Mbaye Diagne passeerde Jordan Pickford, maar de VAR zag dat hij met één voet buitenspel stond.

Nummer zes Chelsea en nummer zeven Liverpool spelen later op de donderdagavond nog tegen elkaar en kunnen langszij komen. Everton heeft dan echter nog steeds één wedstrijd tegoed. The Toffees hebben twaalf wedstrijden om het miljardenbal te halen.

Fulham-Tottenham Hotspur 0-1
Tottenham Hotspur heeft ondertussen zijn achtste plek verstevigd, dankzij een fortuinlijke zege op stadgenoot Fulham. Dele Alli schoot vroeg in de wedstrijd – via Fulham-verdediger Tosin Adarabioyo – de enige treffer van de avond binnen. Josh Maja leek in de tweede helft voor de gelijkmaker te zorgen, maar de VAR had hands van ploeggenoot Mario Lemina gezien en keurde de goal af.

Levante-Athletic Bilbao 1-2 (na verlenging)
Net als woensdag was er een verlenging nodig om een Copa del Rey-finalist aan te wijzen. Roger Martí brak na een kwartier de wedstrijd open, Raúl García benutte nog voor rust een penalty en beide teams hielden elkaar vervolgens ruim één uur lang in bedwang. De nummer tien van de Primera División drukte in de verlenging door tegen de nummer negen: Álex Berenguer probeerde het van afstand, zag zijn schot onderweg aangeraakt worden en werd de held van de avond.

Barcelona en Athletic komen elkaar op zaterdag 17 april voor de tweede keer dit jaar tegen in een finale: medio januari won Athletic na verlenging de Supercopa-finale van Ronald Koeman en de zijnen. De Basken speelden dit jaar ook in de competitie al twee keer tegen FC Barcelona én werken op zondag 4 april nog de bekerfinale van vorig seizoen af. Buurmannen Real Sociedad en Athletic haalden de eindstrijd, maar wilden deze liever niet voor lege tribunes spelen: de Copa del Rey-finale van 2020 werd dus met bijna één jaar verplaatst.