Woede-uitbarsting Tadic slotakkoord op chaotische topper tussen PSV en Ajax

28-02-2021 16:35
5

Ajax is zondagmiddag ontsnapt aan een nederlaag tegen PSV. In het Philips Stadion werd het 1-1 door goals van Eran Zahavi en Dusan Tadic.

Drie dagen na de Europese wedstrijden tegen Lille OSC en Olympiakos - Ajax ging door, PSV niet - stonden de nummers één en twee van de Eredivisie tegenover elkaar in Eindhoven. Mohamed Ihattaren schitterde door afwezigheid: het negentienjarige toptalent kreeg het donderdag aan de stok met Roger Schmidt, die vervolgens besloot hem buiten de wedstrijdselectie te laten. Bij Ajax speelde twijfelgeval Daley Blind wel.

De eerste grote kans van de middag was voor Ajax. Devyne Rensch haalde de achterlijn, trok de bal voor en zag hoe de paal een eigen goal van Jordan Teze voorkwam. Aan de andere kant had Denzel Dumfries de openingstreffer op zijn schoen. De rechtsback veroverde de bal op Daley Blind, maar stuitte op Maarten Stekelenburg. Danny Makkelie weigerde ook voor een penalty te fluiten, nadat Dumfries zou zijn aangetikt door Jurriën Timber.

Zes minuten voor rust was het alsnog raak. Edson Álvarez stopte Donyell Malen af ten koste van een gele kaart, waarna Zahavi zichzelf achter de bal zette. Maarten Stekelenburg stond aan de grond genageld toen de Israëlische spits raak schoot: 1-0. Zahavi was donderdag tegen Olympiakos ook al trefzeker uit een vrije trap, terwijl hij begin januari tijdens de 'Amsterdamse' editie van Ajax-PSV (2-2) al twee keer scoorde.

Ajax moest in de tweede helft op jacht naar de gelijkmaker, maar stelde zwaar teleur en ging van balverlies naar balverlies. Ook de invallers Perr Schuurs, David Neres en Mohammed Kudus, voor Rensch, Antony en Álvarez, brachten daar geen verandering in. Sterker nog, PSV kreeg de grootste kansen. Olivier Boscagli schoot naast en een goal van Yorbe Vertessen werd na inmenging van de VAR geannuleerd vanwege hands.

Lisandro Martínez had vervolgens veel geluk dat Makkelie én de VAR hem niet bestraften met een rode kaart, nadat hij op het been van de liggende Zahavi was gaan staan. In de 90ste minuut nam de arbitrage weer de hoofdrol op zich. Davy Klaassen trapte de bal in een scrimmage tegen de arm van Denzel Dumfries, waarna Dusan Tadic het hoofd koel hield en de 2-2 binnenschot. De woede-uitbarsting van Tadic richting Dumfries was vervolgens tamelijk bizar.

Het verschil tussen koploper Ajax en PSV blijft zes punten. Ajax heeft nog een wedstrijd tegen FC Utrecht tegoed.