Van Himst: 'Anderlecht - Standard leek in het verleden wel op Europacup duels'

Van Himst: 'Anderlecht - Standard leek in het verleden wel op Europacup duels'

Gepubliceerd: vrijdag 26 februari 2021 om 18:30vr 26-02-2021 om 18:30

RSC Anderlecht en Standard staan zondag tegenover elkaar in de Belgische 'Clasico'. Een duel tussen twee aartsrivalen in ons land. Een duel waar Paul Van Himst flink wat ervaring mee heeft.

Van Himst speelde van 1959 tot 1975 voor RSC Anderlecht en maakte dus ook flink wat 'Clasico's' mee. Dat was toen nog dé belangrijkste match van het jaar voor Anderlecht. "In die tijd deed Brugge nog niet mee", zegt Van Himst op de officiële kanalen van Anderlecht.

"Elke confrontatie tussen de Brusselaars en de Walen uit Luik was dus het cruciale moment van het jaar. Deze wedstrijden leken op Europacupduels, zowel de voorbereiding, op het veld als op de tribunes", geeft hij aan.

Mooiste moment
Van Himst beleefde in die wedstrijden ook flink wat mooie momenten met Anderlecht. "Het is moeilijk om er maar één te kiezen... Ik denk spontaan terug aan de Belgische bekerfinales. In 1965, wonnen we met 3-2 na verlengingen. Ik heb toen twee doelpunten gemaakt. Het jaar daarop verloren we diezelfde finale met 0-1..."

"Wat het kampioenschap betreft, zal ik nooit onze 4-0 thuisoverwinning uit 1968 vergeten. Ik gaf eerst Pierre Hanon de assist voor de openingstreffer. Vijf minuten later scoorde ik twee doelpunten, waaronder een prachtige vrije trap. In de tweede helft maakte ik mijn derde goal, de laatste van de wedstrijd", zegt hij.

Uiteindelijk wist Van Himst tien keer te scoren tegen de Rouches. "Ik had graag meer gescoord, maar de verdediging van de Rouches was erg sterk. Er was een Luxemburger bij Standard (Louis Pilot, nvdr.). Hij tackelde me altijd heel zwaar. Daarna hielp hij me overeind en bood hij me zijn excuses aan. Het irriteerde me een beetje, maar dat hoorde bij het spel", besluit hij.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws