Vijf redenen om uit te kijken naar Gent-Club: halve strohalm versus gekrenkte eer

Vijf redenen om uit te kijken naar Gent-Club: halve strohalm versus gekrenkte eer

Gepubliceerd: vrijdag 26 februari 2021 om 12:00vr 26-02-2021 om 12:00

Laatste update: maandag 15 maart 2021 om 17:55ma 15-03-2021 om 17:55

De verhitte titanenstrijd tussen KAA Gent versus Club Brugge die plaatsvindt op een maandag, dat moet zowat een primeur in de Belgische voetbalgeschiedenis zijn. Terwijl die eerste haar torenhoge ambities diep zag kelderen, walsen de bezoekers doorheen de vaderlandse competitie. Wat mogen we verwachten? VoetbalPrimeur.be zocht én vond vijf redenen om jezelf aan het scherm te kluisteren.

Verlost van corona
Oorspronkelijk stond de Slag om Vlaanderen gepland op de laatste dag van februari, maar toen strooide de stevige corona-uitbraak in Brugge roet in het eten. Inmiddels kan Philippe Clement weer grotendeels rekenen op zijn sterkste elf. In Charleroi verschenen Noa Lang en Hans Vanaken bijvoorbeeld weer aan de aftrap. Dat leverde meteen een sterke eerste helft op, al zakten zij na de pauze (logischerwijze) wat weg. Kan Club weer op het élan van vóór die vervelende periode geraken? In allerijl probeert Club ook nog Bas Dost fit te krijgen, die dan weer sukkelt met een blessure.

Allerlaatste, halve strohalm
Als het eerste fluitsignaal weerklinkt in de Ghelamco Arena, zouden de elf Buffalo’s met slechts één missie tussen de oren mogen zitten: de volle buit thuishouden. Eerst en vooral hoort dat gewoon de mentaliteit te zijn in een streekderby. Bijkomend heeft Gent de punten broodnodig. Momenteel staat de oh zo ambitieuze club amper elfde, met een schamele 40 eenheden op de teller. Ondanks dat bedroevende cijfer blijft er nog steeds een (water)kansje over om Play-Off 1 te bereiken, want het gat naar nummer vier KV Oostende bedraagt ‘slechts’ zes punten. Gezien de uitgebreide concurrentie zal Gent niettemin een haast feilloos parcours moeten schaatsen. Dé noodzakelijke boost? Winnen van de rivaal uit Brugge!

Hein in hoofdrol
Eén man domineerde de ontmoetingen tussen Gent en Club de voorbije jaren: Hein Vanhaezebrouck. De teruggekeerde trainer doet zowat alle Brugse monden zuur vertrekken, zo groot is de aversie. Stiekem zal hij dat zelf wel als een compliment zien. De realiteit wil immers dat Vanhaezebrouck Blauw-Zwart al verschillende keren een pad in de korf zette. Met hem aan het roer veroverde de Gantoise ook haar allereerste – en enige – landstitel tot dusver. Dat de mondige oud-verdediger nooit verlegen zit om een stevige prik richting de West-Vlaamse vijand, is het sausje dat voor een laatste vleugje pit zorgt.

Scharniermoment in de heenmatch
We zeiden het al: Vanhaezebrouck is er al vaker in geslaagd om de Brugse code te kraken. Zo geschiedde ook op 20 december van vorig jaar. Met de ‘oude nieuwe’ trainer nog maar net in de dug-out trok Gent die dag met knikkende knieën richting Jan Breydel. Schade beperken, luidde de opdracht, maar niets bleek minder waar. Vanhaezebrouck had zijn troepen uitmuntend voorbereid, een own-goal van Fede Ricca deed de rest: 0-1. Ongetwijfeld het hoogtepunt voor de Buffalo-fans in het huidige seizoen. Een Gentse revival bracht de fraaie overwinning niet teweeg. Integendeel, gek genoeg stuwde het net Blauw-Zwart vooruit, dat sindsdien een magistrale 27 op 27 liet optekenen. Komt die ongeslagen reeks zondag weer ten einde?

Gekrenkte eer
Ondanks de riante koppositie in het klassement kreeg Club Brugge de voorbije weken enkele mentale dreunen te verwerken, hoofdzakelijk vanwege die spelbreker met grote 'c'. Eerst gingen de West-Vlamingen uit Europa tegen een ondermaats Dynamo Kiev. Vervolgens gooide een hardnekkig Standard Luik de deur naar de bekerfinale onherroepelijk dicht. Die dubbele uitschakeling woog blijkbaar ook door op de prestaties in de competitie, want op Mambourg zag Club een einde komen aan haar fantastische reeks van tien overwinningen op rij. De alarmbellen worden terecht nog niet geluid, maar een driepunter tegen Gent zou ontegensprekelijk deugd doen.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Wie wint er in Gent-Club Brugge?

Gent
39%
Club Brugge
41%
Gelijkspel
21%
(179 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws