Breaking news

Geen proflicentie toegekend voor Moeskroen voor volgend seizoen

Makelaars hebben oplossing voor wantoestanden: “Schaf de transfermarkt af”

Makelaars hebben oplossing voor wantoestanden: “Schaf de transfermarkt af”

Gepubliceerd: vrijdag 26 februari 2021 om 09:26vr 26-02-2021 om 09:26

Na de onthullingen van Football Leaks worden de makelaars weer in een kwaad daglicht gesteld. Jesse De Preter, makelaar van onder meer bondscoach Roberto Martinez, en Stijn Francis, makelaar van Dries Mertens en Toby Alderweireld, hebben een oplossing.

“Wat eigenlijk illegaal is aan een transfer, zijn de transferbedragen”, vindt De Preter. “In andere sectoren kunnen werknemers mits het betalen van een opzegvergoeding van werkgever veranderen. In het voetbal is dat niet zo.”

“Dat komt door een politiek akkoord dat tot stand is gekomen na het arrest-Bosman. Clubs vreesden al hun spelers voor peanuts te verliezen en sloten een akkoord met de Europese Unie. Maar eigenlijk is dat tegen het arbeidsrecht”, citeert Het Nieuwblad.

Ook Francis ziet het afschaffen van de transfermarkt als een oplossing. “Tenminste in theorie. Want in de praktijk zullen de clubs dit nooit toelaten”, gaat Francis verder. “Zeker in België hangen clubs voor hun voortbestaan af van de transferbedragen.”

Francis wil zoveel mogelijk transparantie. “Het probleem in het voetbal is dat een makelaar voortdurend de belangen van een speler moet afwegen tegen de belangen van een club. Op die manier ontstaat een onevenwicht, waar gewiekste makelaars gebruik van maken.”

“Om wantoestanden te vermijden moet je de arbeidsmarkt zo efficiënt mogelijk laten werken. Pas als iedereen van alles op de hoogte is over de betalingen zullen spelers zien welke makelaars aan welke tarieven werken.”

Straffen
De Preter heeft een wetsvoorstel geschreven voor meer transparantie. “Ik pleit ook voor de oprichting van een beroepsorde die wettelijk bepaald is. Naar analogie met die van de dokters of advocaten. Makelaars die over de schreef gaan, kan je dan verbieden nog het beroep uit te oefenen.”

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws