Belgische politici razend na onthullingen in Football Leaks: Degoutant

Belgische politici razend na onthullingen in Football Leaks: "Degoutant"

Gepubliceerd: donderdag 25 februari 2021 om 19:40do 25-02-2021 om 19:40

De onthullingen van Football Leaks hebben ook in de Belgische politiek voor een schokgolf gezorgd. Daarin raakte onder andere de bedenkelijke rol van makelaars in het voetbal bekend. Dat zorgt voor twijfels bij enkele politici.

Er wordt binnen de Belgische politiek nu nog wat steviger geroepen dat er iets moet gebeuren aan de fiscale voordelen van Belgische clubs. Onder andere kamerlid Wim Van der Donckt (N-VA) spaart het Belgische voetbal niet. "Ik heb deze reeks zeker van nabij gevolgd en ik vind het ronduit degoutant wat ik daar allemaal gelezen heb. Het is volgens mij dan ook de rol van de Voetbalbond om die augiasstal eens grondig uit te mesten", klinkt het bij Het Nieuwsblad.

"Want als wij de voetballobby over de deur krijgen om hen te sparen in de discussie over de fiscale voordelen, dan horen we niks anders dan hoe belangrijk het voetbal wel niet is voor de samenleving. Maar als je dan dit allemaal leest, dan vloeit er toch ook onnodig veel geld weg uit de sport", geeft Van der Donckt aan.

Persoonlijk gewin makelaars
Steven Matheï (CD&V) viseert de makelaars. "Vier jaar na Propere Handen bevestigt Football Leaks opnieuw dat vele makelaars persoonlijk gewin boven sportieve belangen plaatsen. Zo heeft dit dossier toch weer voor sensibilisering gezorgd", klinkt het. "Om de exuberante vergoedingen bij transfers af te toppen, hebben we met CD&V een wetsvoorstel hangende in de Kamer. Verder blijkt nogmaals dat de makelaars vaak een dubbele of driedubbele rol spelen: als vertegenwoordiger van speler én de twee betrokken clubs. Dat valt niet uit te leggen", aldus Matheï.

Hij hoopt dat er dan ook snel iets wordt gedaan aan de voetbalmakelaars. "Op die manier houden de makelaars clubs en spelers in een juridische wurggreep en zuigen ze onze voetbalclubs leeg. Profclubs genieten al een fiscaal gunstregime in ons land. Stilaan wordt duidelijk dat makelaars hiervan het meest profiteren, vaak ten koste van de spelers, clubs en belastingbetaler."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws