Nog elf kandidaten voor drie stekjes: welke clubs maken meest kans op Play-Off 1?

Nog elf kandidaten voor drie stekjes: welke clubs maken meest kans op Play-Off 1?

Gepubliceerd: donderdag 25 februari 2021 om 16:30do 25-02-2021 om 16:30

Laatste update: zaterdag 27 februari 2021 om 14:00za 27-02-2021 om 14:00

Met nog zes reguliere speeldagen te gaan is het razend spannend in de Jupiler Pro League … althans in de strijd om de top-vier. Tussen het huidige nummer drie, KRC Genk, en nummer twaalf (!), KAA Gent, gapen nauwelijks zes punten. Ruim de helft van de competitie komt dus nog in aanmerking voor een stek in Play-Off 1! VoetbalPrimeur.be waagt zich aan het onmogelijke: de kansen van de verschillende kandidaten inschatten.

Laat ons beginnen met een evidentie: Club Brugge treedt straks aan in de kampioenenronde! Op het moment van schrijven telt Blauw-Zwart zomaar even 21 punten voorsprong op de vijfde in de stand, aartsrivaal RSC Anderlecht. Als klap op de vuurpijl heeft Club nog een wedstrijd minder gespeeld, want de uitmatch tegen Sporting Charleroi moet nog herspeeld worden. Zonder ongelukken is het binnen tien dagen al zeker van haar PO1-ticket. Ga er maar aan staan om de troepen van Philippe Clement nog van de titel te houden …

Die suprematie bij de koploper maakt het voor de tegenstand echter niet minder belangrijk om zich te verzekeren van één van de drie andere plekjes in Play-Off 1, uiteraard. Het leger aan potentiële deelnemers is omvangrijker dan ooit, maar de ene maakt al een realistischere kans dan de andere. Om het kaf van het koren te scheiden, kijkt VoetbalPrimeur.be naar het huidige vormpeil van de kandidaten en het programma dat nog in het verschiet ligt. Op basis daarvan kleeft onze redactie een percentage slaagkans op de ambities.

Hoewel zowat iedereen van iedereen lijkt te kunnen winnen in onze razend spannende JPL (met uitzondering van Club Brugge), doen we toch een poging om de programma’s van de verschillende uitdagers een ‘moeilijkheidsgraad’ mee te geven. Specifiek vind je onderaan telkens een score, namelijk de som van de respectievelijke posities van de zes resterende tegenstanders in het huidige klassement. Hoe lager dat getal, hoe lastiger de verdere kalender, aangezien de ploeg in kwestie dan nog enkele hoog genoteerde elftallen tegen het lijf loopt. Die criteria leiden ons tot volgende voorspelling:

Royal Antwerp FC (48 punten) – 80 procent
De club die, ver achter Club Brugge, het grote peloton nog iet of wat losgegooid heeft. Enerzijds belooft het slot van de competitie niet van de poes te worden, met onder meer duels tegen Club Brugge, RSC Anderlecht én KRC Genk in het vooruitzicht. Geen enkele PO1-kandidaat heeft zwaardere weken voor de boeg. Anderzijds kan The Great Old bijvoorbeeld in het thuisduel met paars-wit gouden zaken doen en een concurrent min of meer uitschakelen. Frank Vercauteren zal de puntjes wel op de ‘i’ moeten zetten, want de voorbije vier matchen werden niet gewonnen.

Resterend programma: OHL (u), Kortrijk (t), Club Brugge (u), Anderlecht (t), Moeskroen (u), Genk (t)
Moeilijkheidsgraad: 37KRC Genk (43) – 50 procent
De enorme instorting van de herfstkampioen heeft vooral de concurrentie hoop gegeven. Plots is een plek bij de eerste vier helemaal geen zekerheidje meer voor de jongens van John van den Brom. Met een erbarmelijke 5 op 27 deed alvast geen enkele club slechter de laatste negen wedstrijden … Pijnlijk, maar de kentering kan er snel komen, gezien de aanwezige kwaliteit. Bovendien heeft Genk nog twee thuisduels met staartploegen in het verschiet. Die moeten ontegensprekelijk zes gouden punten opleveren.

Resterend programma: Charleroi (u), Cercle (t), Standard (t), OHL (u), STVV (t), Antwerp (u)
Moeilijkheidsgraad: 62

KV Oostende (43) – 60 procent
De kustboys krijgen – terecht - al een tijdje lof toegezwaaid. Laat er geen twijfel over bestaan: Play-Off 1 is wel degelijk haalbaar. Straffer nog, de kaarten blijken uitstekend geschud! Allereerst staat KVO momenteel gewoonweg al in de top-vier, met een buffer van drie punten op het gros van de achtervolgers. Daarnaast is het competitieslot de revelatie het gunstigst gezind. Het mag nog aantreden tegen de drie ‘lelijke eendjes’: Moeskroen, Waasland-Beveren én Cercle. Berg daar negen punten op in je tas en Play-Off 1 is altijd een feit.

Resterend programma: Mechelen (t), Gent (u), Moeskroen (u), Waasland-Beveren (t), Beerschot (u), Cercle (t)
Moeilijkheidsgraad: 78

RSC Anderlecht (42) – 20 procent
Na demonstraties tegen Genk en Union Saint-Gilloise (weliswaar in de beker) leek Anderlecht gelanceerd voor een spetterend seizoenseinde. Non-matchen tegen Cercle (0-0) en Kortrijk (0-2) hebben die vibe volledig gefnuikt. Plots dreigt het een lente in mineur te worden, want met uitmatchen bij Standard en Antwerp en de ontvangst van de koploper uit Brugge staan er nog enkele loodzware afspraken in de agenda. Heeft paars-wit zich de voorbije weken een keer te veel in de eigen voet geschoten? Het antwoord ziet er steeds benarder uit …

Resterend programma: Standard (u), Mechelen (t), Zulte Waregem (t), Antwerp (u), Club Brugge (t), STVV (u)
Moeilijkheidsgraad: 44

K. Beerschot V.A. (40) – 20 procent
Net als Oostende krijgt ook Beerschot de drie hekkensluiters nog voor de kiezen geschoven. Als Will Still zijn manschappen daarin naar keurige prestaties leidt, zou de terugkeer op het hoogste niveau wel eens een geweldige apotheose kunnen krijgen. Na de gevleide 1-2-overwinning bij Genk staat het vertrouwen bij de Ratten ongetwijfeld weer in het zenit, ondanks het matige voetbal. Net op tijd, zou je zeggen, want eigenlijk valt de eerstvolgende vier duels steevast het maximum van de punten te rapen. Als Beerschot daarin slaagt, prijkt het op twee speeldagen van het einde hoogstwaarschijnlijk in de top-vier. Tegen Oostende en Standard moet het dan maar bewijzen dat het dat stekje waard is.

Resterend programma: Moeskroen (t), Waasland-Beveren (u), Charleroi (t), Cercle (u), Oostende (t), Standard (u)
Moeilijkheidsgraad: 76

Zulte Waregem (40) – 15 procent
Mogelijks hebben we binnen een drietal weken al duidelijkheid over de verdere rol van Essevee. Drie verraderlijke verplaatsingen naar drie lastige tegenstanders: eerst derbyrivaal KVK, vervolgens het ongenaakbare Club Brugge en tot slot een in de hoek gedreven Anderlecht. De kans is reëel dat Play-Off 1 na die reeks niet meer dan een verre droom zal blijven. Maarrrr … De West-Vlamingen zijn wel de ploeg van het moment. Enkel Club, dat simpelweg alles wint, steekt boven hun recente 10 op 12 uit. En dat terwijl Olivier Deschacht in november nog vreesde tegen de degradatie te moeten knokken!

Resterend programma: Kortrijk (u), Club Brugge (u), Anderlecht (u), Eupen (t), Mechelen (u), Gent (t)
Moeilijkheidsgraad: 51

OH Leuven (40) – 15 procent
Nu het trio Thomas Henry – Xavier Mercier – Kamal Sowah wat is stilgevallen, laat zich dat ook voelen in de rangschikking. OHL is afgegleden naar de diepere subtop, maar staat nog steeds op schietafstand van een hoge klassering. Een echte dip heeft de nieuwkomer op het hoogste niveau eigenlijk niet gekend. Op regelmatige tijdstippen aanknopen met de zege is al vaker een geweldige troefkaart gebleken in de race naar Play-Off 1. Het programma oogt bovendien voldoende rooskleurig om hoop te blijven koesteren.

Resterend programma: Antwerp (t), Eupen (u), Mechelen (u), Genk (t), Cercle (u), Waasland-Beveren (t)
Moeilijkheidsgraad: 62

KV Mechelen (40) – 15 procent
Als er alsnog een top-vier-ticket uit de bus valt, zal het niet gestolen zijn. Na een seizoensstart vol twijfels en pech is Malinwa de laatste maanden uitgegroeid tot één van de beter voetballende teams uit Eerste Klasse A. De winning mood is ontegensprekelijk aanwezig: sinds 20 december stapten de Mechelaars tien keer als winnaar van het terrein. Met nog vier rechtstreekse uitdagers in de agenda zullen ze eigenlijk zonder excuses achterblijven. Is KV haar stek bij de eerste vier waard?

Resterend programma: Oostende (u), Anderlecht (u), OHL (t), STVV (u), Zulte Waregem (t), Kortrijk (u)
Moeilijkheidsgraad: 52

Standard Luik (40) – 15 procent
De wittebroodsweken van Mbaye Leye zitten er al even op. Omdat de as van zijn elftal de laatste tijd te veel steekjes liet vallen, wordt het geen simpele klus om een plaatsje bij het kruim van de competitie op te eisen, al kan de terugkeer van Selim Amallah voor een wederopstanding zorgen. Standard zal haar talisman kunnen gebruiken, want er wachten nog drie van de traditionele G5-clubs. Als de resultaten de komende wedstrijden voldoende meevallen, mogen de Rouches het misschien wel in eigen huis afmaken.

Resterend programma: Anderlecht (t), Moeskroen (u), Genk (u), Gent (t), Eupen (u), Beerschot (t)
Moeilijkheidsgraad: 57

Sporting Charleroi (39) – 8 procent
Nog niet zo lang geleden reisden tegenstanders met een ei in hun broek af naar Mambourg. Die tijden zijn voorbij: sinds eind oktober klopte Charleroi enkel Anderlecht in een thuispartij. De eigen grond verdedigen blijkt dus geen sinecure meer. Zonde van de timing, want de Zebra’s sluiten de competitie af met vier thuismatchen uit zes. Tegen STVV, Moeskroen en Eupen zouden ze eigenlijk minstens zeven op negen moeten boeken. Aangezien zelfs een virtueel puntentotaal van 46 waarschijnlijk onvoldoende is, zal Charleroi haar tenen echter nóg wat steviger moeten uitkuisen.

Resterend programma: Genk (t), STVV (t), Beerschot (u), Moeskroen (t), Gent (u), Eupen (t)
Moeilijkheidsgraad: 67

KAA Gent (37) – 2 procent
Tegenover het grote peloton van clubs met 40 punten hebben Hein Vanhaezebrouck en co nog eens drie extra stuks in te halen. Gent heeft minstens vier overwinningen nodig om haar waterkansje te verzilveren, maar met vijf duels tegen teams uit de linkerkolom in aantocht belooft dat aartsmoeilijk te worden. Integendeel, het is goed mogelijk dat het doek deze zondag al valt, wanneer Club Brugge over de vloer komt in de Ghelamco Arena. Nee, de Buffalo’s moeten vooral zorgen dat ze ook Play-Off 2 niet aan hun neus voorbij zien schieten …

Resterend programma: Club Brugge (t), Oostende (t), Cercle (t), Standard (u), Charleroi (t), Zulte Waregem (u)
Moeilijkheidsgraad: 49

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Welke van de volgende clubs geef jij de grootste kans om in play-Off 1 geraken?

Genk
39%
Oostende
27%
Anderlecht
8%
Beerschot
1%
Zulte Waregem
4%
OH Leuven
1%
KV Mechelen
8%
Standard
6%
Charleroi
0%
Gent
4%
(426 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws