Het roer om in Camp Nou: zo wordt Barça sportief en financieel weer gezond

Het roer om in Camp Nou: zo wordt Barça sportief en financieel weer gezond

22-02-2021 20:45
1

FC Barcelona zit financieel aan de grond, en sportief gaat het al niet veel beter. Hoe nu verder voor de diep gevallen Catalaanse grootmacht? VoetbalPrimeur.be denkt met trainer Ronald Koeman mee en zet alvast stevig het mes in de selectie.

Laten we er niet omheen draaien: veel slechter kan het niet. Barça heeft geen cent meer en de ploeg legt het keer op keer af in topduels. Nu door de 1-4 nederlaag tegen Paris Saint-Germain wéér een troosteloze aftocht dreigt in de Champions League en ook de titel in La Liga ver weg lijkt, moet er écht iets gebeuren in Camp Nou. Harde maatregelen zijn nodig.

Bankzitters uitzwaaien
De coronacrisis heeft het riskante beleid van Barcelona blootgelegd. De club heeft een schuld van 1,2 miljard, waarvan 730 miljoen op korte termijn moet worden afgelost. Zo'n 70 procent van de begroting gaat naar de salarissen van spelers, veel meer dan bij andere clubs. Koeman zal dan ook afscheid moeten nemen van een fiks aantal bankzitters, die hopelijk nog wat geld in het laatje brengen: Samuel Umtiti, Júnior Firpo, Moussa Wagué, Matheus Fernandes, Martin Braithwaite en Philippe Coutinho. Zeker, Coutinho is nog altijd een uitstekende speler, maar de Braziliaan heeft een topsalaris en met Pedri en Riqui Puig heeft Barça op die positie al twee grote talenten in huis. Ook de aan Getafe verhuurde Carles Aleña kan daarom definitief worden verkocht.

La Masía
Dan het belangrijkste devies: Barça moet weer oog hebben voor zijn jeugdopleiding. La Masía is de laatste jaren hevig verwaarloosd, mede doordat de club onder voorzitter Josep Maria Bartomeu kwistig met het chequeboekje zwaaide voor dure aankopen. Aan hoofd jeugdopleiding Patrick Kluivert en Koeman de schone taak om nieuw leven te blazen in de doorstroom naar het eerste elftal. Onder de Nederlandse trainer beleven Ronald Araújo en Óscar Mingueza hun doorbraak, terwijl dat eerder gold voor kroonjuweel Ansu Fati en Puig. De op jonge leeftijd opgepikte Pedri, Sergiño Dest en Francisco Trincão krijgen eveneens kansen. Die eerste maakt een stormachtige ontwikkeling door, de andere twee lijken iets langer de tijd nodig te hebben.

Maar er kloppen alvast meer talenten op de deur:

Alejandro Balde
De zeventienjarige linksback is de gedroomde opvolger van Jordi Alba. Het vertrouwen in de Spaanse jeugdinternational is zo groot dat de interesse in José Gaya (Valencia) naar verluidt is bekoeld. Balde heeft een uitstekende techniek, een goede pass en dito voorzet. Hij past daarmee perfect in het profiel van de ideale Barça-back. Hij kan op korte termijn Firpo al vervangen als stand-in van Alba.

Ilaix Moriba
Samen met Balde staat Ilaix na Fati te boek als the next big thing in de jeugdopleiding van Barcelona. De box-to-box-middenvelder debuteerde onlangs in het eerste elftal. De achttienjarige Spaanse jeugdinternational is comfortabel aan de bal, fysiek sterk en zijn roots liggen in Guinee. De vergelijking met Paul Pogba is dan ook snel gemaakt.

Konrad de la Fuente
De negentienjarige Amerikaan stond niet te boek als één van de allergrootste talenten van La Masía, maar Koeman gaf hem in de voorbereiding een kans. Tot dusver bleef het bij twee korte invalbeurten in de Champions League, maar hij traint wel geregeld mee. Konrad is een snelle, technische, dribbelaar, die het liefst als linksbuiten speelt. Hij is goed bevriend met Dest.

Ilias Akhomach
Akhomach is pas zestien jaar en lijkt nog wat langer geduld te moeten hebben. Maar de technisch begaafde rechtsbuiten wordt vanwege zijn goede linkerbeen, zijn steekpasses en zijn behendigheid vergeleken met Lionel Messi. Ga er maar aanstaan. Voorlopig mag Akhomach eerst proberen zich bij Barça B te bewijzen.

Pablo Paez
Als we het toch over vergelijkingen hebben: Pablo Paez, beter bekend als Gavi, doet omwille van zijn speelstijl denken aan Andrés Iniesta. De verwachtingen zijn alvast hooggespannen, want er wordt nauwelijks aan getwijfeld dat de zestienjarige Gavi het eerste elftal gaat halen. Net als Akhomach zal hij zich echter eerst in de luwte verder moeten ontwikkelen.

Messi en Piqué
Natuurlijk levert Barcelona op korte termijn in door in te zetten op de jeugd, maar het is nodig om financieel weer gezond te worden en te bouwen aan een toekomstig topteam. Het is zeer de vraag of Messi (33) daar het geduld nog voor heeft. De Argentijnse ster, die voor een gigantisch bedrag op de loonlijst staat, heeft een aflopend contract. Hoewel zijn enorme meerwaarde nog altijd buiten kijf staat, zal het gezien de huidige situatie - vanuit financieel en moreel oogpunt – vrijwel onmogelijk zijn om onder dezelfde voorwaarden te verlengen.

Voor Gerard Piqué wordt het een lastig verhaal in Camp Nou. De verdediger is inmiddels 34 jaar, is steeds vaker geblesseerd en heeft moeite om met grote ruimtes in zijn rug te spelen. Tegen PSG kon de routinier de worstelende Dest nauwelijks van rugdekking voorzien in de duels met Kylian Mbappé. De ervaring van Piqué zal gemist worden, maar het geeft Koeman de kans om door te selecteren én de club flink wat financiële lucht. Zijn opvolger is bovendien al zo goed als binnen met Eric García, die transfervrij gaat overkomen van Manchester City.

Memphis
Memphis Depay loopt eveneens uit zijn contract bij Olympique Lyon en staat al langer hoog op het wensenlijstje van Koeman. Paniekaankoop Braithwaite kan in dat geval de deur worden gewezen. Mocht Messi daadwerkelijk vertrekken, dan zal de Oranje-international zich samen met Antoine Griezmann ook over diens gigantische erfenis moeten ontfermen.

Zo hebben Barcelona, Koeman en de nieuw te kiezen voorzitter de nodige vraagstukken. Want wie moet straks Sergio Busquets opvolgen? En als Piqué vertrekt lijkt het team behoefte te hebben aan een echte topverdediger, want over Clément Lenglet zijn terecht twijfels. Zo lang er financieel vrijwel niets mogelijk is zal Barça het echter moeten hebben van buitenkansjes, zoals Memphis en García.

Transferopties
David Alaba is ogenschijnlijk de ideale vervanger van Lenglet. De Oostenrijker is aan zijn laatste maanden bezig bij Bayern München, maar verlangt een fors salaris en lijkt hard op weg naar Real Madrid. Bij Georginio Wijnaldum heeft Barça – mede dankzij Koeman – meer kans van slagen. De bijna transfervrije Nederlander zou het middenveld van meer dynamiek voorzien, maar is al op leeftijd (30) en zou de ontwikkeling van Moriba in de weg kunnen staan.

Hoewel Barcelona één à twee topspelers goed kan gebruiken, moet het zich qua aankopen noodgedwongen op een ander segment richten. Pedri heeft al bewezen dat ook dat goed kan uitpakken. De positie van Lenglet is het grootste pijnpunt. De Fransman stond met een veroorzaakte penalty aan de basis van het puntenverlies tegen Cádiz. Zou iemand als Ajacied Lisandro Martínez het zo veel minder doen in Camp Nou? De Argentijn zou een gezond portie grinta toevoegen aan Barça. Wellicht is Martínez nog wel te betalen als enkele duurbetaalde krachten vertrekken, want dat is in het geval van spelers als Jules Koundé (Sevilla) en Pau Torres (Villarreal) al onwaarschijnlijk.

Op veel andere posities lijkt Barça minimaal over een gearriveerde speler óf een groot talent te beschikken. Voor Koeman is het te hopen Messi toch blijft, maar anders zal de blik sneller dan verwacht op de toekomst gericht moeten worden. Spelers als Marc-André ter Stegen, Frenkie de Jong, Pedri, Antoine Griezmann en Fati moeten dan de blikvangers worden. Nu De Jong floreert in een meer aanvallende rol op het middenveld, zal Barça wel op zoek moeten naar een vervanger van Busquets, want Miralem Pjanic kan nog niet aan de verwachtingen voldoen. Omdat de Catalanen moeten winkelen met een lege portemonnee, is de kans echter groot dat er wordt gewacht op betere tijden.

Wellicht is er in 2022 weer meer mogelijk, als de coronacrisis achter ons ligt en de club de tijd heeft gehad om het salarishuis op orde te krijgen. Ook de geldstroom zal dan weer op gang komen. De Spaanse media zijn er nu al druk mee, want niemand minder dan Erling Haaland ziet volgend jaar een transferclausule van 75 miljoen euro in werking treden. Continuará...