Toeschouwers in tijden van corona: wat kunnen andere landen en sporten ons leren?

Toeschouwers in tijden van corona: wat kunnen andere landen en sporten ons leren?

20-02-2021 12:35
4

De Pro League sprak begin deze week haar hoop uit om weer wedstrijden te mogen organiseren mét toeschouwers. Het legde verschillende voorstellen op tafel bij de bevoegde instanties. Dat klinkt de Belgische voetballiefhebber ongetwijfeld als muziek in de oren, al is het maar zeer de vraag op welke termijn en in welke mate supporters weer naar hun geliefkoosde stadion zullen mogen afzakken. VoetbalPrimeur.be werpt een blik buiten de landsgrenzen: welke maatregelen zijn er mogelijk?

Met haar aanzet schaarde de Pro League zich eigenlijk bij een Nederlands initiatief. Onze noorderburen hebben immers al een proefproject op poten gezet dat moet aantonen hoe supporters op een veilige manier van een voetbalwedstrijd kunnen genieten. Nederland zal enkele testduels organiseren waarin verschillende determinanten onderzocht worden.

In totaal zouden er 1500 mensen toegelaten worden om het stadion te betreden. Zij doen dat echter niet allemaal in dezelfde omstandigheden. Sommigen onder hen zullen in hun vaste 'bubbel' plaatsnemen, anderen niet. Sommigen moeten vooraf een coronatest ondergaan, anderen niet. Op die manier hopen de Nederlanders de ideale voorwaarden samen te stellen om op een verantwoorde wijze weer volop van het voetbal te genieten.

De Pro League hoopt datzelfde project dus ook in ons land te laten plaatsvinden. In een eerste reactie liet de regering weten dat het dat voorstel 'niet goedkeurt, maar ook niet afwijst'. Tussen de regels door lijkt het nog een beetje te vroeg om zulke experimenten al te organiseren. Misschien kan het verdere buitenland als inspiratie dienen?

Australië
De voorbije weken en maanden kwamen er opbeurende beelden uit Down Under. In november van vorig jaar mochten Queensland en New South Wales hun rugbyfinale zelfs afwerken voor een volledig uitverkocht stadion. Legaal, voor alle duidelijkheid! 52.500 enthousiastelingen genoten van de wedstrijd. De Australische overheid raadde mondmaskers aan, maar verplichtte ze niet. Die waren dan ook nauwelijks te zien.

Aan het einde van 2020 had de overheid de toelating gegeven om stadions weer helemaal te vullen. Voordien was er een regel van 75 procent van kracht. Australië baseert zich bij die beslissingen uitsluitend op de besmettingsgraad in het land. Die cijfers lagen eind vorig jaar bijzonder gunstig. Australië hanteert een strikt en kordaat beleid. Eind januari bijvoorbeeld moesten twee miljoen inwoners van Perth vijf dagen in lockdown omdat er welgeteld één besmetting werd ontdekt ....

Die aanpak staat hen wel toe om grootse evenementen te organiseren. Zo vond er de voorbije twee weken de Australian Open plaats, één van de vier Grand Slams in het tennis. Ook in Melbourne waren toeschouwers toegestaan, weliswaar in beperkte getale. Overigens veranderden die aantallen dagelijks, afgaande op het aantal besmettingen in de omgeving.

De Verenigde Staten
Ook aan de andere kant van de plas vonden er in 2021 al sportevenementen mét kijklustigen plaats. Niet in het minst: de Superbowl! In de finale van het American Football mochten 22.000 mensen het stadion van de Tampa Bay Buccenaars betreden. Dat waren er merkelijk minder dan de maximumcapaciteit van 65.000, maar toch betekende het een mooi opstapje naar een 'normale' wedstrijd.

De aanwezigen kregen wel enkele voorschriften mee, meer dan in Australië. Een mondmasker dragen was verplicht, terwijl mensen ook enkel met hun eigen bubbel mochten samenzitten. Die maatregelen schijnen goed uitgepakt te hebben, want in de dagen na de Superbowl werd er geen stijging van het aantal besmettingen waargenomen. Overigens koppelden de organisatoren een hartverwarmend initiatief aan de finale: 7.500 van de tickets gingen gratis naar zorgpersoneel.

Ook de Amerikaanse basketwereld blijft verder draaien. In de NBA gaan de vele wedstrijden nu al enige tijd door met een beperkt aantal toeschouwers. De veiligheidsdiensten controleren daar onder meer met ... coronahonden. Die zijn speciaal opgeleid om het virus te kunnen ruiken. Bij binnenkomst worden alle fans besnuffeld door een hond. Als die begint te blaffen, mag de persoon in kwestie de basketzaal niet in. Zien we die taferelen binnenkort ook aan onze voetbalstadions?