De greep van Bayat op Anderlecht: 'Club gebruikt als persoonlijke secretariaat'

De greep van Bayat op Anderlecht: 'Club gebruikt als persoonlijke secretariaat'

20-02-2021 11:20
8

Onder het bewind van Herman Van Holsbeeck veroverde RSC Anderlecht nog het nodige eremetaal, maar bij zijn management kwamen de voorbije jaren steeds meer vraagtekens te staan. Vooral de invloed van makelaar Mogi Bayat deed vele tenen krommen. Uit documenten van Football Leaks blijkt nu beter hoe het er destijds aan toe ging.

Het Nieuwsblad kon die gegevens inkijken en vat de invloed van Bayat bij Anderlecht als volgt samen: 'Hij kon het Anderlecht-personeel zowat alles vragen en de club gebruiken als zijn persoonlijke secretariaat'. Zo zijn er e-mails terug te vinden waarin de zaakwaarnemer rechtstreeks aan administratieve medewerkers vraagt om bepaalde documenten af te drukken, die overigens helemaal niets met paars-wit te maken hadden ...

Dat is zeer ongebruikelijk, kadert HNB. Normaal gezien heeft een zaakwaarnemer één concreet aanspreekpunt binnen een club waarmee hij zaken doet. Meestal is dat de sportief directeur, in dit geval Van Holsbeeck. Als Bayat iets gedaan wilde krijgen bij Anderlecht, zou dat via Van Holsbeeck moeten verlopen. Die tussenstap sloeg de makelaar echter al te vaak over.

Bovendien maakte Bayat graag gebruik van de voordelen die Anderlecht hem te bieden had. Zo was er een nauwe samenwerking met SN Brussels Airlines, waardoor de club stevige kortingen kon krijgen op vluchten met die maatschappij. Bayat maakte daar graag gebruik van voor zijn vele zakenreisjes. Inmiddels heeft Anderlecht een nieuw bestuur, onder Wouter Vandenhaute, en zijn de banden met de Iraanse makelaar stevig ingeperkt.