Dynamo Kiev onder de loep genomen: waar ligt de sleutel voor Club Brugge?

Dynamo Kiev onder de loep genomen: waar ligt de sleutel voor Club Brugge?

18-02-2021 14:15 Laatste update: 14:21

Club Brugge neemt het in de Europa League op tegen Dynamo Kiev. Blauw-Zwart kampt met heel wat (corona)problemen, maar hoe ziet de tactiek van de Oekraïners eruit? Huisanalist en PEC Zwolle-scout Kristof De Croock neemt Dynamo Kiev onder de loep.

1 Bushchan; onder druk voetballend niet goed, uittrappen zijn matig.

20 Karavaev; durft zeer snel, zeer hoog te gaan staan in opbouw. Omschakeling naar balverovering onmiddellijk diepte als hij contraflank staat. Durft 1v1 aangaan, behoorlijke vinnig en wendbaar. Groot loopvermogen, blijft op en af gaan op hoog tempo, inspelen en doorbewegen, omschakeling naar verdedigen, staat zeer hoog aanvallend, zeer gedisciplineerd in omschakeling; komt snel onder de bal en heeft een goede snelheid om een positioneel nadeel te herstellen. Houdt weinig cover onder de bal, bij balverovering gaat hij blind naar voren. Draait makkelijk op zijn rechtervoet, goede lange passing en voorzet. Herkent de ruimte aan binnenkant of buitenkant om een tegenstander 1v1 aan te vallen (offensieve pressingtrap ?).

Enkele keren makkelijk bal tussendoor laten spelen omdat hij te ver naar de buitenkant stond, verdedigend ballwatchen, heeft goed overzicht voor cutbacks. Soms wild instappen en de ruimte achter zich onbeschermd laten, gebruikt lichaam goed in fysieke duels, is niet van de grootste, schermt ook goed bal af. Voorzet met links is goed, ondanks hij vaak buitenkant rechts gebruikt. Bij de underlap past hij goed zijn ritme aan om ruimte te creëren wanneer tsyngakov naar binnen komt. Knijpt goed als contra wingback, momenten waar hij in de voet kan ontvangen, kiest hij toch om te gaan lopen.

Uit positie kiest hij ervoor om passlijn af te sluiten door naar binnenkant positie te kiezen, hierdoor heeft hij vaak een lichaamspositie naar binnen gericht, waardoor in de tegenaanval de aanvaller beter bal in de voet achter hem kan ontvangen, op die manier komt hij in een positioneel voordeel voor de 1v1 omdat Karavaev eerst nog moet draaien en dus niet met een uitstekende balans het duel kan aangaan. Goede detente waardoor hij kopduels tegen grotere jongens kan winnen, gaat ook vol de luchtduels aan.

94 Kedziora: oogt grof motorisch, weinig rust onder druk, houd de rechterflank wat in de gaten in verdedigend opzicht,

4 Popov; rechtsvoetig, matig onder druk, matige lange passing. gevaarlijk op stilstaande fases, springt zeer hoog

16 Mykolenko; verdedigend goed, stevig in duel, zet lichaam ook goed in duels, behoorlijke snelheid. Geen risico onder druk.

5 Sydorchuk; goede lange passing, grof motorisch, niet snel draaien, geeft vanachteruit de vorm aan het spel, blijft ook altijd onder de bal aanspeelbaar. Rust onder druk, technisch goed onder druk, niet de snelste

10 Shaparenko: negatieve pressing is matig, ook eerder aanvallend ingesteld dan defensief bij de omschakeling. Vaak schijndruk, voetballer van de twee verdedigende middenvelders, behoorlijk wendbaar. Schuift hoger op, om tussen de linies met zijn techniek eventueel iets te forceren. Minste kopper in de competitie. Als hij meegaat dan blijf linksachter lager, op die manier houdt Kiev altijd voldoende mensen achter de bal voor een mogelijke omschakeling, de ruimte ligt dan vooral op de flanken.

14 De Pena; omschakeling naar balverlies is matig. Goede voorzet in linkerbeen. Druk zetten moment om naar binnen te knijpen is goed, oogt vrij snel, trapt de dichte stilstaande fases, heeft een meer geschepte traptechniek.

29 Buyalsky; bedreven in omschakeling naar balverlies. Goede passing zowel kort als lang. Groot loopvermogen. Zoekt regelmatig diepgang wanneer 41 in de bal komt. Goed schot in rechterbeen

15 Tsygankov; is mangericht in het drukzetten, niet naar binnen knijpen als hij contraflank staat. Of een zeer hoge positie, zeker geen middenpositie. Matige omschakeling naar balverlies. Verdedigend niet mee, laat contramiddenvelder tegenstander lopen. Vallend blad traptechniek, gevaarlijk op stilstaande fases. Startsnelheid, naar binnen komen en op linkervoet.

Het verdedigend/controlerend duo net voor de verdediging is vrij complementair aan elkaar. Links speelt Shaparenko met naast zich de fysiek sterke Sydorchuk.

41 Besiedin: is ondanks zijn lengte wel een beweeglijke spits die de gaten induikt. Na balverovering onmiddellijk diepte zoeken in rug verdediging. Vrij goede snelheid op grote afstand. Goede detente wat hem goed maakt in de lucht, zowel koppend als in het afleggen. Subtiele linkervoet, technisch vaardig. Immens gedreven in druk zetten, op een zeer hoog tempo en omschakeling ook. Immense detente. Stevig met de rug naar doel, anticipeert snel op losse ballen in de 16m ook rebounds op keeper. Snel op grote afstanden, ook behoorlijke startsnelheid. Duikt goed op in de rug van de eerste centrale verdediger. Doet wel alles met rechts. Technisch groffer onder druk,

B+: als ze man op man onder druk gezet worden, nemen ze geen risico en kiezen ze voor de lange bal, achterin staan niet de beste voetballers (al speelde het veld een grote rol). Wanneer Olimpik Kiev vastzette bij de opbouw koos Kiev om lang te spelen om vanuit de 2e bal te spelen. Doordat ze het veld zo compact maakten, kwamen ze vaak als winnaar uit de bus en konden ze hun aanvalsspel hogerop starten. Ik verwacht dat Club zoals gewoonlijk hoog man georiënteerde pressing zullen zetten. Als Kiev dan toch zou terugmoeten na een 2e bal is het cruciaal om keeper Bushchan onder druk zetten. Hij is zeer matig onder druk in het uitvoetballen, zeker met links.

A-V Middenvelders lopen snel achteruit, negatieve pressing zit wel goed. Centrale verdedigers lopen snel vooruit, ruimte rond de bal klein maken, = counterpressing, laatste linie gaat in press afstand. Dichtstbijzijnde man geeft druk op de bal.

V-A: diepte voor breedte, wanneer ze kiezen voor een snelle omschakeling zoeken ze vooral de all round spits Besedin die zowel aangespeeld kan worden in de diepte als aanspeelpunt door de lucht. Met zijn enorme detente is hij niet alleen nuttig op stilstaande fases en voorzetten. Hij schuwt zijn verdedigende werk niet en daarnaast gaat hij aanvallend ook achter bijna onmogelijke ballen aan en duikt hij ook de hoeken in. Hij beschikt over een goede startssnelheid, waardoor het belangrijk zal zijn om de ballen in de diepte door Kossounou te laten oplossen zodat Mechele centraal kan blijven, in de eigen 16m is het dan weer interessanter om hem te laten verdedigen door Mechele, die beter is in de 1v1 duels en positioneel ook verder staat dan Kossounou. 

B-: Verbic dwingt de tegenstander naar een kant, tegelijk houden de flanken het centrum dicht en laten de backs van de tegenstander vrij. De centrale verdediger speelt dan in op de back en dat is het signaal voor Kiev om volledig door te kantelen en een numeriek overtal rond de bal te creëren en deze met een intensieve pressing te veroveren.

Andere manier van druk zetten is Buylaski die vanuit de verdedigende middenvelder van de tegenstander druk zet en met zijn cover shadow de passlijn naar deze afschermt.

Indien de pressing mislukt, organiseerd Kiev zich vanuit een 4-4-2 in zone. De 2 aanvallers sluiten dan de passlijn af naar de verdedigende middenvelder van de tegenstander.


De rechtsback van Kiev is hoog opgeschoven om de breedte te houden, terwijl Tsygankov naar binnen is geknepen. Onmiddellijk wordt het nadeel (en voordeel in een mogelijke omschakeling) onmiddellijk duidelijk.

De sleutel van de wedstrijd ligt op de linkerflank. Kiev kiest ervoor om Tsygankov aan de binnenkant te laten spelen terwijl de rechtsback hoog opschuift om de breedte in het aanvalsspel te houden. Omdat Club Brugge mangericht verdedigt, zou dit betekenen dat Okereke (indien deze vanaf links start) helemaal mee terug moet. Anders zou de linksachter van Club in een ondertal komen (herinner de wedstrijd tegen Standard waar Siquet constant de vrije man was, omdat Clement bewust koos om Lang niet te laten meegaan met de Luikenaar.) Dortmund speelde met een gelijkaardige aanvalstactiek, Guerreiro bleef iets lager in de opbouw terwijl Meunier hoog meekwam. In die twee wedstrijden loste Clement dat “probleem” op door Lang vanaf rechts te laten spelen en Diatta (die een groter loopvermogen heeft dan Lang), op links te laten spelen.


Omschakelingsmoment waar de rechtsback hoog staat van Kiev. De linksvoor van Olimpisk kan onmiddellijk in de vrije ruimte gestuurd worden, maar zijn loopactie wordt niet herkend door zijn ploegmaats.


Voorbeeld hoe Kiev de tegenstander opsluit op de flank. Iedereen maakt de ruimte rondom de bal zo klein dat het zeer moeilijk wordt om vanonder de druk te spelen. De contraflank, zet druk op de contra centrale verdediger van de tegenstander waardoor er wel enorme ruimtes liggen wanneer men de back, flank of zelfs de contramiddenvelder kan bereiken. Het zal dus cruciaal zijn voor Club om in de pressingmomenten van Kiev een snelle switch te trappen, of via combinatie op de contraflank te geraken.


Ander voorbeeld, waar Kiev met heel het elftal is doorgekanteld. De twee verdedigende middenvelders halen er samen altijd de passlijn uit naar de spits van de tegenstander, waardoor de ruimte naast hun vrij kwetsbaar is, zeker op de rechterflank (linkerflank voor Club). Tsygankov, de ster van de ploeg is niet de meest gedisciplineerde in balverlies, in de omschakelmomenten herkent hij daarnaast ook vaak rouwmomenten. Als hij contraflank staat, neemt hij vaak een te hoge positie aan en geen middenpositie zoals hierboven. Hierdoor komt de passlijn open voor de flank van Olimpisk, die vrij makkelijk kan doordraaien in de ruimte naast de twee verdedigende middenvelders.


Omschakelmoment van Kiev naar balverlies: het verliest de bal op min 4’14, 4 seconden later is de baldrager onmiddellijk omsingeld door 5 spelers van Kiev. Er wordt geen druk vooruit gezet op de bal door de twee verdedigende middenvelders, ze halen enkel de passlijn vooruit eruit. Eens Club Brugge door deze passlijn georiënteerde counterpressing zou kunnen spelen, zullen er grote ruimtes ontstaan voor Blauw-Zwart.


Kiev probeert zoveel mogelijk aanvallend ingestelde spelers tussen de linies te krijgen. Ze laten de spits hoog positie hoog positie kiezen, omdat deze een goede snelheid heeft kan Olimpisk zette druk met 1 spits, waardoor Kiev regelmatig koos om op te bouwen met een 2+2 (2 centrale + 2 verdedigende middenvelders). De backs kozen dan hoog positie om de breedte te houden. Enkel de linksback blijft soms lager, wanneer de opbouw moeilijker verloopt. Door deze manier van aanvallen, krijgt Kiev veel aanvallend ingestelde mensen tussen de linies.

Daarnaast komt er ook veel ruimte te liggen in de halfspaces/flanken tijdens de opbouw, die de verdedigende middenvelders kunnen benutten. Club Brugge zal vooral moeten opletten dat het zich niet door de verdedigende middenvelders laat wegtrekken uit het centrum, anders kan Kiev eenvoudig de mensen tussen de linies bereiken. Omdat Kiev door de as opbouwt, worden de backs pas in de eindzone ingeschakeld. Hierdoor houdT het de bal langer in de as waardoor de twee verdedigende middenvelders meer opties hebben om uit de kiezen.


Een voorbeeld hoe Kiev aanvalt. De backs zijn hoog opgeschoven, 3 “tienen” tussen de linies terwijl de verdedigende middenvelder en centrale verdedigers de opbouw verzorgen.


Een vertaling naar Club Brugge. De backs volgen de flank van de tegenstander, maar blijven op tactische afstand (1.5m) en sluiten de passlijn. Tegelijk maken de verdedigende middenvelder, flank en aanvallende middenvelder de ruimte klein op de balkant. De centrale verdedigers kiezen ervoor om het centrum af te sluiten in de eindfase, waardoor de rug van de back kwetsbaar is.

Deze ruimte (de 2e belangrijkste ruimte van de 6 belangrijke ruimtes), moet worden beschermd door de verdedigende middenvelder op de balkant. Dit zorgt ervoor dat de verste verdedigende middenvelder meer naar de balkant moet uitwijken wat weer meer ruimte opent voor Rits in dit geval. Het is cruciaal dat Vormer in dit geval constant deze ruimtes opzoekt, niet zozeer om zelf aangespeeld te worden maar om extra ruimte te creëren op de contraflank.  


Kedziora dekt door op zijn tegenstander. Wanneer men in zone verdedigd geld het principe dat je jouw tegenstander overlaat aan de linie voor zich wanneer hij op deze hoogte komt. Hierboven blijft Kedziora zijn man volgen tot voorbij de middenveldlinie. Niemand neemt zijn positie over, waardoor Kiev achterin 1v1 komt te spelen, omdat De Pena al anticipeert op een mogelijke omschakeling, komt Kiev in een horizontaal ondertal 4 vs 3.


Nadat de bal met een gelukje voorin bij opgeschoven linksback van Olimpik komt, zal Kiev een speler te kort komen in de laatste linie waardoor de centrale verdediger en de linksback moeten kantelen en de rechtsvoor vrijkomt van de bezoekers, deze zal de 0-1 binnenschieten. Een mooi voorbeeld van een overload to isolate situatie, waar Kiev nog kwetsbaarder voor is op de linkerflank.


Andere fase waar duidelijk wordt dat Kedziora geen centrale verdediger is. Hij loopt deze keer mee met de aanvallende middenvelder, waardoor hij helemaal geen oog meer heeft voor de onderlinge afstanden in de laatste linie. De flank van Olimpik herkent de situatie en loopt in de rug van Kedziora diep, de bal is net te hard waardoor de keeper kan onderscheppen. Shaparenko had hier eventueel in de laatste linie kunnen komen om de breedte van de linie te verkleinen, De Pena had dan kunnen knijpen waardoor de middenvelder van Olimpik niet aanspeelbaar wordt.

Shaparenko is een groot talent, maar valt vooral op door zijn voetballende kwaliteiten. Hij speelt links in het controlerend duo zodat hij met zijn rechtervoet makkelijk de hoek kan maken naar de aanvallende rechterflank van Kiev. Met zijn uitstekende rechterbeen en lange passing kan hij eenvoudig ballen onmiddellijk in de loop meegeven omdat hij ze “tegenvoets” trapt, met Tsygankov als lopende speler in de halfspace en Karavaev als aanvallende back.


Kiev had slechts twee georganiseerde drukmomenten. Bij deze momenten gaat spits Besedin bij 1 van de 2 centrale verdedigers staan, waardoor de andere centrale vrijkomt (diegene met de minst voetballende kwaliteiten). Hierboven is het aanvallende middenvelder Buyalskyy die uitstapt vanuit zijn man om licht druk te zetten. Het is zijn taak niet om de bal te veroveren, maar om de passlijn naar het centrum af te dekken. Hetzelfde geld voor Tsygankov die ook eerste de binnenkant sluit om de pass naar buiten te dwingen.

Zo kan Kiev volledig doorkantelen met het elftal en een numeriek overtal rond de bal creëren. De andere fase, was het Tsgyankov die druk zette omdat de centrale verdediger een verkeerde lichaamspositie aannam. We kunnen dus stellen dat de voornaamste pressingtriggers van Kiev zijn: Pass naar de back, verkeerde lichaamspositie of slechte pass naar vrije centrale verdediger… Ik verwacht dat Kiev Besedin bij Kossounou zal zetten om Mechele te laten opbouwen (tegen zijn voet).

Conclusie
Zeker door alle afwezigen wordt het oppassen geblazen voor Club Brugge. De omstandigheden liggen in het voordeel van Dynamo Kiev, maar de sleutel voor succes ligt op de linkerflank.

Auteur: Kristof de Croock, huisanalist van VoetbalPrimeur.be en scout van PEC Zwolle
Welke speler of club wil jij een volledig geanalyseerd zien? Laat het ons weten in de reacties.
Check HIER het e-book van Kristof de Croock over de Champions League-campagne van Club Brugge!