De Belgische missie in Europa: Uitkijken voor Oostenrijk, Schotland en Nederland

De Belgische missie in Europa: Uitkijken voor Oostenrijk, Schotland en Nederland

15-02-2021 12:35 Laatste update: 16:54
9

De Europese competities trappen zich deze week weer gang. Dat betekent dat ook de UEFA-coëfficiënt weer van onder het stof mag worden gehaald. Wat staat er nog op het spel voor de Belgische ploegen in Europa, en voor wie moeten we uitkijken? VoetbalPrimeur.be zet het op een rijtje.

Club Brugge en Antwerp houden de vaderlandse eer hoog in Europa. Beide clubs nemen het donderdag op in de Europa League tegen respectievelijk Dynamo Kiev en Glasgow Rangers. De belangen zijn groot, ons land kan enkele goede Europese prestaties goed gebruiken met het oog op de coëfficiënt.

Volgend seizoen vallen de gesprokkelde punten uit het topseizoen 2016/17 namelijk weg. Een pijnlijke zaak aangezien onze clubs toen maar liefst 12.500 punten wisten te verzamelen. Een terugval lijkt dus onvermijdbaar, aan Club en Antwerp om die terugval zo beperkt mogelijk te houden. Dit seizoen staat de score op 5.800 punten.

Dat is minder dan onze dichtste concurrenten Nederland, Oostenrijk en Schotland. De Nederlanders zijn ons overigens al voorbijgestoken richting plek acht, België staat momenteel op een negende plek. Aangezien het boerenjaar 2016/17 volgend seizoen wegvalt zal ons land hoogstwaarschijnlijk worden voorbijgestoken door de dichtste concurrenten. Een drama is dat echter niet per se, het jaar nadien valt namelijk een horrorseizoen met slechts 2.600 gesprokkelde punten weg.

Hierdoor zal ons land vanzelf weer gaan stijgen in de ranking aangezien het gemiddelde weer de hoogte in zal schieten. Zaak is dus voornamelijk om de terugval volgend seizoen te beperken zodat het jaar nadien ons land weer zijn gebruikelijke plaats kan innemen in de top-10. Onze Belgische clubs moeten dit seizoen vooral beter proberen te doen dan de Schotse, Nederlandse en Oostenrijkse clubs.

Antwerp kan ons land alvast een grote dienst bewijzen door de laatst overgebleven Schotse ploeg uit te schakelen: Glasgow Rangers. Oostenrijk heeft met Wolfsberg en Salzburg nog twee ploegen op overschot. Zij nemen het respectievelijk op tegen Tottenham en Villareal. Ook Nederland heeft nog twee actieve ploegen. Ajax moet aan de bak tegen Lille, PSV neemt het op tegen Olympiacos.

Huidige stand

8. Nederland | 36.800 | 2/5 clubs

9. België | 36.300 | 2/5 clubs

10. Oostenrijk | 35.825 | 2/5 clubs

11. Schotland | 32.125 | 1/4 clubs

Bron: UEFA.com