Negen Belgen houden nog hoop op Champions-League-triomf, wel heel wat kopzorgen

Negen Belgen houden nog hoop op Champions-League-triomf, wel heel wat kopzorgen

15-02-2021 12:25 Laatste update: 18:41
2

Daar is de Champions League weer! Na een lange winterslaap zetten de beste clubelftallen van Europa vanaf dinsdag hun zoektocht naar eeuwige glorie verder. Zoals dat in het recente verleden een goede gewoonte is geworden, staan ook enkele landgenoten te popelen om een bepalende rol te spelen. Welke Belgen maken nog kans op de Beker met de Grote Oren? VoetbalPrimeur.be lijst hen op.

Met negen zijn ze in totaal, de landgenoten die nog dromen van eindwinst in het meest prestigieuze Europese toernooi. Bij recordhouder Real Madrid is de Belgische inbreng dubbel, al ligt hun meerwaarde behoorlijk ver uit elkaar. Terwijl Thibaut Courtois inmiddels incontournable is onder de Madrileense dwarsligger, werkt Eden Hazard aan zijn zoveelste terugkeer na blessureleed. De monsteraanwinst traint weer mee en zou snel zijn wederoptreden kunnen maken. Vervult hij eindelijk eens de glansrol die voor hem voorbestemd is? Tegenstander Atalanta Bergamo moet alvast een ‘haalbare’ kaart zijn.

Die andere ster van de Rode Duivels, Kevin De Bruyne, sukkelt evenzeer met lichamelijke kwaaltjes. Ook de spelmaker staat echter op het punt om zijn plek opnieuw in te nemen. Gek genoeg heeft Manchester City zijn afwezigheid nauwelijks gevoeld, voornamelijk dankzij de hoogvorm van vervanger Ilkay Gündogan. Niemand twijfelt er echter aan dat City mét KDB enkel sterker zal worden. De Engelse koploper lijkt zo één van dé topkandidaten op eindwinst.

Eén uitblinker
Het grootste Belgen-bastion, daarvoor moeten we nog steeds in Dortmund zijn. Ook bij BVB heerst er echter geen hosannastemming rond onze landgenoot. Axel Witsel komt hoe dan ook niet meer in actie na een scheur in zijn achillespees en moet zelfs vrezen voor deelname aan het EK. Thorgan Hazard en Thomas Meunier lagen de voorbije weken ook in de lappenmand, al traint die eerste voorlopig weer mee. Voor Borussia Dortmund is de Champions League de enige resterende kans op triomf, aangezien het in de Bundesliga spaak loopt. Zorgt een herboren Hazard voor een nieuw élan tegen Sevilla FC?

Eigenlijk is het een en al kommer en kwel bij de Rode Duivels. Eén man onttrekt zich aan die malaise: Yannick Carrasco. De vleugelspeler van Atlético Madrid verkeert nu al maanden in bloedvorm. De troepen van Diego Simeone stevenen af op een landstitel en ontpopten zich meteen tot een outsider voor CL-winst. Mogelijk maakt Carrasco, die doorgaans de hele linkerflank voor zijn rekening neemt, mee het verschil.

Geen Belgische duels
Bij de titelhouder uit 2019, Liverpool FC, loopt nog steeds ene Divock Origi rond. De aanvaller is echter volledig uit beeld verdwenen. In de groepsfase mocht hij wel nog drie keer starten, maar in de Engelse competitie komt hij nauwelijks aan de bak. Benieuwd of Origi zijn doorslaggevende rol van twee campagnes geleden nog eens kan overdoen. Tot slot telt Juventus twee Belgische youngsters in haar gelederen: Daouda Peeters en Koni De Winter. Die eerste prijkt niet op de Europese lijst, in tegenstelling tot De Winter. Speelminuten voor de verdediger zou niettemin een mirakel zijn, aangezien hij nog steeds wacht op zijn debuut voor La Vecchia Signora.

Leuk detail: in de achtste finales staat geen enkel Belgisch onderonsje geprogrammeerd. In zes van de acht duels komt een ploeg van een landgenoot in actie. Met wat geluk staan er in de kwartfinales dus enkele zeer interessante affiches op het menu voor de modale Duivels-fan.

De achtste finales:
RB Leipzig versus Liverpool FC
FC Barcelona versus Paris Saint-Germain
FC Porto versus Juventus
FC Sevilla versus Borussia Dortmund
Lazio SS versus Bayern München
Atlético Madrid versus Chelsea FC
Borussia Mönchengladbach versus Manchester City
Atalanta versus Real Madrid