Standvastigheid en trouw: Deze clubs werken al het langst met hun trainer samen

Standvastigheid en trouw: Deze clubs werken al het langst met hun trainer samen

15-02-2021 11:40 Laatste update: 15:20
9

Dat het trainerschap een risicoberoep is weten we inmiddels allemaal. Toch zijn er ook uitzonderingen op de regel. Sommige clubs kiezen voor standvastigheid en werken al langere tijd samen met dezelfde coach. VoetbalPrimeur.be gaat op zoek naar de trainers die al het langste op hun stoel zitten in onze vaderlandse competitie.

Tien keer werd een trainer al de laan uitgestuurd dit seizoen. Een schrikbarend aantal dat illustreert hoe snel clubs in de Jupiler Pro League van trainer wisselen. Van de huidige groep trainers zit het merendeel dan ook nog niet langer dan een jaar op hun respectievelijke trainersstoel. Toch zijn er ook uitzonderingen.

De meest indrukwekkende reeks is zonder twijfel die van Francky Dury bij Zulte Waregem. De 63-jarige T1 staat sinds eind 2011 onder contract bij de West-Vlaamse club. Goed voor 3335 dagen trainerschap en 402 wedstrijden vanuit de dugout. Daarvan wist Dury er overigens 165 te winnen, 147 keer werd er verloren.

Geen enkele actuele JPL-coach komt voorlopig in de buurt. De dichtste achtervolger luistert naar de naam Wouter Vrancken. De KV Mechelen-coach werd in de zomer van 2018 aangesteld en stond tot dusver 909 dagen aan het roer van de club. Vrancken wist net iets meer dan de helft van zijn wedstrijden winnend af te sluiten. In het seizoen 2018/19 pakte hij ook de beker.

Na Dury en Vrancken komt er een select groepje van trainers die op 1 juni 2019 werden aangesteld. Philippe Clement (Club Brugge), Benat San Jose (Eupen) en Karim Belhocine (Charleroi) staan allen 595 dagen aan het roer bij hun respectievelijke clubs.

Ten slotte zijn er nog enkele clubs wiens recent aangestelde trainer het vertrouwen behoudt. Marc Brys en OHL werken al 244 dagen samen, KVO-coach Alexander Blessin zit al 229 dagen bij zijn club. Een aantal dat geëvenaard wordt door Nicky Hayen bij Waasland-Beveren. Ook Vincent Kompany behoudt al het hele seizoen het vertrouwen van het bestuur. De Anderlecht-coach werd echter pas in augustus officieel als T1 aangesteld en concentreert zich inmiddels al 182 dagen op zijn hoofdtaak.