Everton en Spurs maken er sensationele FA Cup-thriller van: 5-4 (!) na 120 minuten

10-02-2021 23:54

Everton-Tottenham Hotspur - met Toby Alderweireld - in de basis van woensdagavond zal de boeken ingaan als één van de meest spectaculaire wedstrijden van het voetbaljaar 2021. De nummers zeven en acht van de Premier League maakten er een adembenemend FA Cup-avondje van: 4-4 na negentig minuten, waarna Everton in de extra tijd alsnog de zege binnensleepte.

Davinson Sánchez opende het bal na drie minuten: de Colombiaanse ex-Ajacied zorgde met een achterwaartse kopbal voor de vroege 0-1. Die stand bleef lange tijd op de borden staan, maar na minuut 36 ging het hard: in de laatste tien minuten voor rust werd de score naar 3-2 (!) getild. Dominic Calvert-Lewin maakte gelijk na een snelle tegenaanval, Richarlison schoof niet veel later de 2-1 binnen, Gylfi Sigurdsson schoot zelfs Evertons derde binnen en Erik Lamela deed nog vóór rust iets terug namens Tottenham.

In de tweede helft van de reguliere speeltijd, vlak nadat Steven Bergwijn werd afgelost door Harry Kane, maakte Tottenham de comeback compleet. Sánchez schoot van dichtbij zijn tweede van de avond binnen: 3-3. Niet lang daarna moest Spurs echter wéér in de achtervolging: Richarlison drong de zestien meter binnen en schoot de bal vanuit een lastige hoek voorbij Hugo Lloris. De Noord-Londenaren konden echter rekenen op hun koningskoppel: Heung-Min Son leverde vlak voor tijd de assist af, Kane kopte van dichtbij de 4-4 binnen.

De FA Cup-thriller kreeg dus nog een toegift. Ook in de dertig extra minuten werd het doel gevonden: Sigurdsson legde de bal achter de laatste Spurs-lijn neer, Bernard ramde vanuit een lastige hoek de 5-4 tegen de touwen. Daar had Tottenham niet meer van terug. Met name Kane probeerde het nog aan de overzijde, maar Everton verdedigde met man en macht, trok de 5-4 over de streep en mag zich in de kwartfinale van de FA Cup melden.