Ajax houdt stand tegen PSV na oppermachtige eerste helft: Haller de matchwinner

Ajax houdt stand tegen PSV na oppermachtige eerste helft: Haller de matchwinner

10-02-2021 22:20
2

Ajax heeft ten koste van PSV de halve finale van de KNVB Beker bereikt. De Amsterdammers waren voor rust oppermachtig, maar hadden in de tweede helft nog de handen vol aan de Eindhovenaren: 2-1. 

Bij Ajax stond Maarten Stekelenburg op het doel als vervanger van de omwille van doping geschorste Andre Onana, terwijl Daley Blind doorschoof naar het middenveld door de schorsing van Ryan Gravenberch. Die keuze pakte zeer goed uit. De ploeg van Erik ten Hag nam meteen het heft in handen tegen PSV, dat zich geen raad wist met de druk van de Amsterdammers, die de bal telkens snel terug veroverden.

Toch werd Ajax niet meteen gevaarlijk - Eran Zahavi was aan de andere kant zelfs dicht bij met een kopbal - maar de eerste serieuze kans was wel meteen raak. Lisandro Martínez speelde Davy Klaassen in, die op zijn beurt Sébastien Haller op fraaie wijze bediende: 1-0. Niet veel later viel ook de tweede treffer. Na balverlies van Pablo Rosario was het ditmaal Dusan Tadic die de assist gaf op de Franse spits.

Zo waren de rollen ten opzichte van een maand geleden volledig omgedraaid. Destijds begon PSV furieus, maar nu had de formatie van Roger Schmidt nauwelijks iets te vertellen. Op slag van rust verzuimden Tadic en Klaassen de score verder op te voeren, al had Donyell Malen even daarvoor ook een grote kans gehad om iets terug te doen.

In de tweede helft tapte PSV opvallend genoeg uit een heel ander vaatje. De Eindhovenaren beten nu wel van zich af, terwijl Ajax een stuk minder scherp oogde. Het zorgde na 58 minuten voor de aansluitingstreffer. Jurriën Timber gleed een voorzet van Denzel Dumfries achter zijn eigen doelman.

PSV speelde weliswaar een stuk beter - en vooral agressiever - dan voor rust, maar toch was het aantal kansen beperkt. Rosario werkte de bal zelfs bijna in eigen doel, terwijl David Neres verzuimde om een assist te geven op Haller. Het bleef zodoende spannend in de Arena, waar de gemoederen hoog opliepen tijdens de open eindfase.

Lars Unnerstall hield PSV op de been bij schoten van Blind en Tadic en aan de andere kant was het ook voor Ajax billenknijpen. Klaassen werkte een bal net voor de lijn weg, waardoor het bij 2-1 bleef. De Amsterdammers sloten een horrorweek zodoende toch nog positief af.