Anekdote over Zlatan Ibrahimovic: 'Bij Ajax was dat overdreven, stoerdoenerij'

Anekdote over Zlatan Ibrahimovic: 'Bij Ajax was dat overdreven, stoerdoenerij'

09-02-2021 16:26

Zlatan Ibrahimovic maakte afgelopen weekend doelpunt nummer 500 en 501 in clubverband. De Zweedse ster ligt bovendien op koers voor de Scudetto met AC Milan. Jan van Halst en Richard Knopper zien dat hij weinig is veranderd sinds zijn periode bij Ajax.

Van Halst sliep op één kamer met Ibrahimovic, die een moeizame start kende in Amsterdam. "Zlatan heeft het machogedrag zo'n beetje uitgevonden. Toen al. Maar dat schild gooide hij op de kamer van zich af", zegt de analist in het Algemeen Dagblad. "Dan zag ik het jongetje Zlatan. Dan lag hij daar met de zorgen van een tiener. Enorm te piekeren dat het publiek niet zag hoe goed hij eigenlijk was."

Knopper weet nog dat het binnen de selectie van Ajax vaak over 'dat Zweedse ventje' ging. "Een snotaapje toen. Maar geloof me, eigenlijk toen al precies zoals hij nu is. Eén brok zelfverzekerdheid. Niemand hoefde hem toen al iets te vertellen. Hij geloofde extreem in zichzelf. Door dat houdinkje werd hij aanvankelijk niet omarmd door het publiek. Maar op trainingen stonden we elkaar al snel aan te kijken hoor. Zo van: wat is dit kereltje akelig goed."

Twintig jaar later en op 39-jarige leeftijd staat de spits nog steeds aan de top. Volgens Van Halst is hij 'een genetisch wonder'. "Hij heeft het nog steeds: die ongekende profileringsdrang. Als jong mannetje was dat overdreven en geforceerd. Stoerdoenerij. Twintig jaar later hebben we het nog over hem. Kampioen worden met Milan zou wel geweldig zijn. Ik denk dat het hem gaat lukken."