Grote zorgen in de Eredivisie omtrent toeschouwers bij wedstrijden

Grote zorgen in de Eredivisie omtrent toeschouwers bij wedstrijden

02-02-2021 23:25

De zorgen van de Nederlandse profclubs zijn er niet minder op geworden tijdens de coronapersconferentie van dinsdag: pas als er sprake is van risiconiveau 2 – en dat is voorlopig niet het geval – zou er weer publiek naar de stadions kunnen komen. Jan de Jong, directeur van belangenvereniging Eredivisie CV, vreest dan ook het ergste.

De huidige lockdown in Nederland is inmiddels officieel verlengd naar 2 maart. De kans dat er dit seizoen weer publiek naar de stadions mag komen, is daardoor weer een stuk kleiner geworden. "Met iedere wedstrijd die een club zonder publiek speelt, wordt de financiële nood groter. Dat heeft grote gevolgen voor dit seizoen, maar mogelijk ook voor volgend seizoen", vertelt De Jong aan De Telegraaf.

Voorafgaand aan het seizoen, waren de clubs er namelijk van uitgegaan dat er in januari weer publiek naar de stadions mocht komen. "Een aantal clubs had begroot vanaf januari met beperkt publiek of zelfs al in een vol stadion te spelen. Tussen de 40 en 60 procent van de inkomsten komt normaal gesproken uit stadionbezoek. Alle clubs hebben dus nu problemen", aldus De Jong.

De directeur van de Eredivisie CV hoopt dan ook van harte dat er dit seizoen in ieder geval een paar wedstrijden met publiek gespeeld kunnen worden, zodat potentiële stadionbezoekers niet definitief afhaken. "Voetbal en supporters, die liefde moet je onderhouden. Vandaar dat wij er zo op inzetten om dit seizoen, al is het maar een paar keer, met publiek te kunnen spelen. Dat is van essentieel belang richting volgend seizoen", vertelt De Jong, die ook wel beseft dat dit momenteel niet mogelijk is. "Het voetbal staat niet buiten de maatschappij, we zijn niet blind en doof. Maar de problemen nemen wel toe."