Belgische clubs hielden zich stil: Ze probeerden de loonlast omlaag te krijgen

Belgische clubs hielden zich stil: "Ze probeerden de loonlast omlaag te krijgen"

02-02-2021 14:15

Dat de coronacrisis er financieel stevig inhakt bij de voetbalclubs werd afgelopen maand nog eens duidelijk. De wintermercato was opvallend rustig, ook in ons land waren er de afgelopen jaren nooit zo weinig transfers.

Terwijl er afgelopen winter nog 137 transferbewegingen waren in de Jupiler Pro League bleef dat dit jaar beperkt tot slechts 113 transferbewegingen. Er werd ook een heleboel minder geld uitgegeven: ‘slechts’ 17 miljoen euro werd aan nieuwe spelers uitgegeven. Aan inkomende kant was er wel een stijging te noteren, al speelt de transfer van Diatta daar ook zijn rol. In totaal incasseerde de Belgische clubs 56 miljoen euro, vorig seizoen ging het om 39 miljoen euro.

Sporteconoom Thomas Peeters ziet nog een andere trend die de voorbije weken naar boven kwam. "Veel clubs proberen hun overschotten kwijt te geraken, dat is ook een gevolg van corona. De ploegen moeten besparen en proberen de loonlast omlaag te krijgen. Kijk maar naar de transfer van Vlap, dat kadert wellicht in de zoektocht naar saneringen", citeert Het Laatste Nieuws Peeters.