Argentinië in rep en roer door schokkende berichten van lijfarts Maradona

Argentinië in rep en roer door schokkende berichten van lijfarts Maradona

02-02-2021 10:20

Argentinië is in rep en roer: heimelijke WhatsApp-berichten van Leopoldo Luque, de persoonlijke arts van Diego Armando Maradona, zijn uitgelekt. Dalma Maradona, dochter van de overleden voetbalicoon, moet 'ervan kotsen'.

Maradona overleed op 25 november 2020 aan de gevolgen van een hartstilstand. Luque was officieel zijn neurochirurg, maar in feite reikten zijn verantwoordelijkheden veel verder en was hij een soort lijfarts van Maradona. Enkele weken voor de dood van Pluisje zorgde Luque ervoor dat Maradona niet in het ziekenhuis, maar thuis moest herstellen. De huurwoning in een buitenwijk van Buenos Aires was echter helemaal niet geschikt.

Maar dat is lang niet alles: vooral het taalgebruik van Luque shockeert Argentinië. Uit fragmenten van tekst- en ingesproken WhatsApp-berichten op de dag van Maradona's dood blijkt dat Luque en psychiater Agustina Cosachov ruim een half uur contact met elkaar hadden. Cosachov merkte bij een routinebezoek dat Maradona niet meer ademde en koud aanvoelde. Omdat de ambulance lang op zich liet wachten, volgde er een reanimatie.

Cosachov bracht Luque, die in zijn auto zat, snel op de hoogte. In de tussentijd lichtte Luque een zakenpartner in met het verzoek om hem het nieuws al op social media te verspreiden, ook al is Maradona officieel nog niet overleden. "Ik ben onderweg. Ziet ernaar uit dat hij dood is. Post dat hij dood is", zegt hij. "Ja, het ziet ernaar uit dat hij een hartstilstand heeft en zich dood gaat schijten, de dikzak. Geen idee wat er gebeurd is. Ik ben onderweg."

De berichten zorgen voor een schok in Argentinië en Dalma, de oudste dochter van Maradona, spreekt er schande van. "Luque, jij bent een hoerenzoon en hopelijk zal gerechtigheid geschieden. Ik heb net de geluidsfragmenten gehoord tussen Luque en de psychiater en ik moest ervan kotsen."