Anderlecht-KAA Gent onder de loep genomen: ‘HVH past zich aan, reactie Kompany'

Anderlecht-KAA Gent onder de loep genomen: ‘HVH past zich aan, reactie Kompany'

02-02-2021 10:00 Laatste update: 23:34
11

Het was geen hoogstaand spektakelstuk tussen RSC Anderlecht en KAA Gent, maar elke wedstrijd kan worden gezien als een tactisch steekspel. Huisanalist van VoetbalPrimeur.be en PEC Zwolle-scout Kristof De Croock neemt de wedstrijd en de tactiek van Vincent Kompany en Hein Vanhaezebouck onder de loep.

Vanhaezebrouck past zich verdedigend aan. Op papier speelde KAA Gent met 3/5 verdedigers achterin. In realiteit kwam Mohammadi vaak op het middenveld te spelen. Hieronder een voorbeeld.

4-3-1-2 van Gent defensief. Mocht Mohammadi zijn positie op de flank ingenomen hebben, zou Gent een man te kort zijn gekomen om het centrum goed te verdedigen (basisprincipe van Gent verdedig het centrum) wanneer Anderlecht balbezit zou hebben op de flank. Hierboven neemt Amuzu positie aan de binnenkant, normaal staat hij altijd tegen de flank voor een kwalitatieve 1 vs 1. Wanneer Amuzu werd vrijgespeeld voor de 1 vs 1 kwam hij altijd tegen Nurio, terwijl Mohammadi El Hadj opving aan de binnenkant. Gent kwam mede hierdoor geen enkele keer in grote problemen op de linkerflank.


Ander voorbeeld waar Nurio de 1 vs 1 aangaat met Amuzu terwijl Mohammadi de lopende El Hadj opvangt.

Gent zakte vrij snel in, het gaf geen hoge druk en liet bewust de bal aan Anderlecht om toe te slaan in de omschakeling. Gent speelde met mandekking op Lokonga door een van de aanvallers, en liet de backs vrij in de opbouw. Omdat Anderlecht niet door de linies kon voetballen probeerde het na twintig minuten anders. Lokonga kwam na twintig minuten regelmatig in de laatste linie om van de mandekking af te komen. De backs van Anderlecht schoven niet op, waardoor ze te veel in de gevreesde U vorm kwamen te spelen. Door in het midden positie te kiezen versnelde hij het spel niet.

Wanneer men echt van achteruit wil versnellen om de tegenstander te ontregelen, is het handigst om twee verticale linies over te slaan, hierdoor ontstaat er een nieuwe situatie (spelprincipe switch and slice). Doordat Lokonga ertussen speelde en beide centrale verdedigers in de halfspaces blijven spelen kon Lokonga max 1 linie opzij spelen waardoor de progressie minimaal was. Enkel kon hij overslaan naar backs die op de flanken stonden (centrum – flank = twee verticale linies overslaan).

Op die manier kon er progressie geboekt worden. Voor Gent was dit geen probleem omdat zij het centrum goed op slot hadden. De backs van Anderlecht zochten vaak vanuit die positie Nmencha omdat een pass naar de flank met zeer weinig hoek is en de afstand naar doel voor een individuele actie gewoon te ver is.

Als Anderlecht Nmecha zocht, was er zeer weinig beweging vanuit het middenveld (enkele keren El Hadj maar zonder overtuiging). Op die manier is het eenvoudig voor de Gentse verdedigers om door te dekken op Nmecha. Niemand zal de vrijgekomen ruimte aanvallen, dus speelde ze een vrij gemakkelijke wedstrijd.

Gent daarentegen speelde vrij direct, Depoitre werd vaak lang gezocht die door het binden van Bukari en Niangbo (positie tussen centrale verdediger en back) met weinig druk zijn duels kon aangaan. Depoitre won zes luchtduels en was goed drie 3 key passes, waardoor hij toch zijn nut bewees voor Gent.

De wingbacks van Gent

Hierboven is een ‘typische’ Gent aanval met de backs die hoog mee schuiven. In de eerste helft volgden Amuzu en Bruun Larsen (niet altijd even gedisciplineerd, de Deen werd enkele malen door Trebel gered) blindelings de wingback van Gent. De twee flanken van Anderlecht kwamen als veredelde backs te spelen, met Nmencha die vaak alleen op een eiland stond. De aansluiting kwam dan vooral van El Hadj. Bij Gent speelde Nurio meer als een linksachter dan derde centrale verdediger waardoor Amuzu verplicht mee moest omdat Sardella anders in 2 vs 1 kwam op de flank.

Wat deed Kompany hiertegen?
Achteraf is het makkelijk praten door te zeggen Kompany had dit moeten doen of dat. Maar soms moet het momentum ook meezitten en dat zat gisteren tegen. Anderlecht probeerde op twee manieren iets aanvallender te spelen: de flanken niet meer als veredelde backs laten spelen en deze iets centraler houden voor een mogelijk uitbraak en het tweede was om de backs te laten overlappen (proberen toch).


Hierboven is het nadeel van wanneer je de flanken niet mee laat terugkomen. De laatste linie komt in een horizontaal overtal, waardoor Mohammadi de vrije man is.


De beste kans van Gent komt er na een omschakelmoment waar de restverdediging niet op orde staat. Net wanneer Sardella voor de eerste keer een relatief aanvallendere positie inneemt, dus niet aan de binnenkant lijdt Anderlecht balverlies. Sardella die tactisch enorm gedisciplineerd is zal pas in minuut 93 (wanneer iedereen bij Gent terug is) een instantie maken om te overlappen.

Zoals Kompany eerder deze week aangaf, speelt Sardella omdat hij makkelijker verticale passes kan trappen en tactisch gedisciplineerder is. Een quote van Pepijn Lijnders zegt: Het individu moet het team helpen, terwijl het team het individu helpt. Murillo is intrinsiek bij de beste backs van België. Mits een paar aanpassingen (zoals volgende afbeelding) zou Murillo in zijn kracht gebruikt kunnen worden en hij door Anderlecht optimaal benut kan worden.

Hieronder een voorbeeld van hoe de restverdediging (die nu door de backs gehouden wordt) kan opgelost worden en zowel Murillo als Lawrence optimaal benut kunnen worden.

De kans van Mukairu komt er na een overlap van een back. Na de pass komt El Hadj onmiddellijk naar binnen waardoor hij de restverdediging houdt. Mits de nodige sub-principes gevolgd worden, is het perfect mogelijk om veilig met overlappende backs te spelen. Ik denk dat we op termijn welk overlappende backs zullen te zien krijgen bij Anderlecht, maar momenteel durft Kompany het nog niet aan tot wanneer zijn restverdediging wekelijks perfect staat.

Conclusie
Beide coaches zullen tevreden geweest met hun defensieve organisatie. De enige die niet tevreden zal zijn (en terecht) is de neutrale kijker. Gent verschool zich wat achter de afwezigen terwijl de enige die er niet bij was van het basiselftal Yaremchuk was. Kompany stuurde wel bij maar de pech dat het op de bepalende momenten net tegen viel. Een wedstrijd om snel te vergeten

Auteur: Kristof de Croock, huisanalist van VoetbalPrimeur.be en scout van PEC Zwolle
Welke speler of club wil jij een volledig geanalyseerd zien? Laat het ons weten in de reacties.