'Salaris van 138 miljoen voor beste speler ter wereld Messi is best schappelijk'

'Salaris van 138 miljoen voor beste speler ter wereld Messi is best schappelijk'

02-02-2021 09:27
13

Na presidentskandidaten Victor Font en Joan Laporta menen ook sportmarketeers Frank van den Wall Bake en Marcel Beerthuizen, dat het salaris van Lionel Messi bij FC Barcelona valt te billijken. De Catalanen verdienen dat geld 'ondubbelzinnig terug'.

El Mundo pakte zondag uit met het nieuws dat het inkomen van Messi Barça 'ruïneert'. De Spaanse grootmacht heeft een schuld van 1,1 miljard euro, maar de Argentijnse ster strijkt tussen medio 2017 en medio 2021 liefst 555 miljoen op. Laporta verdedigde de aanvaller al door in te brengen dat hij goed is voor een derde van de omzet in Camp Nou.

Het is echter de vraag of zo'n salaris ethisch gezien verantwoord is, zeker met de coronacrisis. "Als persoon geredeneerd denk ik: nee", stelt Van den Wall Bake. "Anderzijds is het ook gewoon een kwestie van marktmechanisme. Er worden nu spelers getransfereerd voor bedragen van 200 miljoen euro. Dan is een jaarsalaris van 138 miljoen voor de beste voetballer ter wereld eigenlijk best schappelijk, ook in de moeilijke tijd die we nu overal doormaken."

Beerthuizen is het daarmee eens. Hij benadrukt bovendien dat Barça meer verdient aan Messi dan dat hij kost. "Het salaris van Messi is een logisch gevolg van vraag en aanbod. En wat is ethisch verantwoord? Apple en Bol.com floreren juist vanwege corona. Zou de beste voetballer ter wereld dan uit moreel oogpunt in moeten leveren? Zo werkt het niet. FC Barcelona verdient zijn salaris ondubbelzinnig terug."

"Messi is groter dan FC Barcelona zelf. Daar hoort een passend honorarium bij", meent ook Van den Wall Bake. Beerthuizen maakt de vergelijking met de filmwereld. "Robert Downey Jr. kreeg 15 miljoen euro voor zijn rol in een Spiderman-film, terwijl hij hooguit een kwartier te zien is. Zeldzaam talent wordt bovengemiddeld goed beloond."