Breekt Chong door bij Club? Een besluiteloze aanvaller op zoek naar speeltijd

Breekt Chong door bij Club? Een besluiteloze aanvaller op zoek naar speeltijd

01-02-2021 11:00 Laatste update: 02-02-2021 14:25
15

Club Brugge haalde met Tahith Chong een spraakmakende naam in huis. De 21-jarige Nederlander maakte naam in de jeugdreeksen en stond zijn hele jeugd lang bekend als een supertalent. VoetbalPrimeur.be schetst een beeld van de Nederlander die in ons land het etiket van eeuwig talent van zich af moet schudden.

Chong, die in de Nederlandse Antillen ter wereld kwam, voetbalde als kleine jongen voor het grote Feyenoord. Daar wist de jonge Chong zodanig uit te blinken dat het nog grotere Manchester United de 16-jarige aanvaller een contract aanbood. Chong ging in op het aanbod en vervolledigde zijn opleiding aan de andere kant van het kanaal.

Insiders kwamen al snel met straffe voorspellingen over Chong, die met zijn weelderige haarbos nog eens extra opviel. Het was dan ook geen verassing dat twee jaar later, de 18-jarige Chong voor het eerst mee op tournee mocht met de grote jongens ter voorbereiding op het nieuwe seizoen. De aanvaller mocht in de Verenigde Staten enkele keren invallen tegen clubs als Liverpool en Bayern Munchen.

Logischerwijs haalde Chong nadien steeds vaker de wedstrijdselecties, in januari 2019 maakte hij uiteindelijk zijn United-debuut in een competitieve match. Toen Chong enkele maanden later ook zijn Premier League en Champions League debuut mocht maken leek de carrière planning van de Nederlander naar wens te verlopen.

Mede door de zware concurrentie in de voorhoede van United wist Chong zich echter niet meer door te zetten, regelmatige speelminuten zaten er niet in. In het seizoen 2019/20 mocht Chong slechts twee keer opdraven in de Premier League, in de Europa League mocht hij zes keertjes meevoetballen. Ondanks die weinige speelminuten geloofden ze bij United wel nog in het potentieel van Chong, dat zelfde seizoen ondertekende de Nederlander nog een contractverlenging.

Bij United was er echter geen ruimte in de kern weggelegd voor Chong, dit seizoen mocht hij dan ook ervaring opdoen in Duitsland. Zijn uitleenbeurt aan Werder Bremen was geen onverdeeld succes. In de Bundesliga zou Chong uiteindelijk tot dertien wedstrijden komen, het merendeel daarvan invalbeurten. Echt overtuigen deed hij daar niet, United besliste dan ook om de uitleenbeurt deze winter stop te zetten en Chong naar Club Brugge te sturen.

Of de jeugdinternational in ons land wel zijn stempel kan drukken is nog maar de vraag, zeker gezien de zware concurrentie voorin blij Club Brugge. Vind Chong echter zijn beste vorm in Brugge mogen de supporters zich alvast aan een speler verwachten die ontzettend snel is, en zowel op de rechter-als linkerflank uit de voeten kan. Chong speelt graag dicht tegen de zijlijn aan en houdt het veld op die manier breed. De besluiteloosheid in de zone van de waarheid is echter nog een puntje waar aan gewerkt moet worden.