VP’s Beste Elf u23: Club hofleverancier met drie youngsters, Anderlecht twee

VP’s Beste Elf u23: Club hofleverancier met drie youngsters, Anderlecht twee

26-01-2021 15:10 Laatste update: 23:33
14

“Ik vind de integratie van de U23 belangrijk, de U21-competitie is niet sterk genoeg”. Met die uitspraak plaatste Peter Croonen het al dan niet uitbreiden van Eerste Klasse B met belofteteams weer op de Belgische voetbalagenda. Wat goed is, komt immers snel. Om die filosofie kracht bij te zetten, stelt VoetbalPrimeur.be het beste elftal onder 23 samen uit de huidige Jupiler Pro League

Doelman
Onder de dwarsligger is er eigenlijk maar één uitgesproken kandidaat: Arnaud Bodart van Standard Luik. Voor het overige krijgen jonge keepers niet al te veel kansen op het hoogste niveau. Niet zo heel verwonderlijk, aangezien zij een sleutelrol vervullen waar bovendien enorm veel druk bij komt kijken. Enkel Gaëtan Coucke (KV Mechelen) en Marko Ilic (KV Kortrijk) staken verder hun neus aan het venster. Zij leerden echter ook al de keerzijde van de medaille kennen.

Die schamele concurrentie doet niets af van de verdienste van Bodart, die simpelweg bij de beste doelmannen van ons land behoort, over alle leeftijdscategorieën heen. Integendeel, het zet de prestatie van de 22-jarige Luikenaar net extra in de verf. In deze prille fase van zijn carrière nu toch al anderhalf jaar de vaste nummer één van een woelige club als Standard zijn, dat doet enkel het beste verhopen voor de verdere toekomst.

Verdediging
In onze viermansachterhoede vormt een tandem Club Brugge-Standard het hart. Odilon Kossounou is een ware openbaring bij Blauw-Zwart. Vorig seizoen viel de Ivoriaan voornamelijk op vanwege enkele weifelende optredens, maar de voorbije maanden heeft hij een gedaanteverandering ondergaan. De beresterke Kossounou is onverzettelijk in de duels, maakt nauwelijks positionele fouten en voetbalt plots ook aardig mee. Aan zijn zijde prijkt Zinho Vanheusden, misschien wel het grootste verdedigende talent uit de JPL. Jammer genoeg werd de kersverse Rode Duivel (alweer) teruggeslagen door zwaar blessureleed. Kleppers als Carlos Cuesta (KRC Genk) en Hannes Delcroix (RSC Anderlecht) zouden waardige vervangers zijn.

Vergis u niet: ook bij de niet-G5-clubs draven er raspaardjes rond. Wat gedacht van Jelle Bataille, bijvoorbeeld? De Oostendenaar heeft zowat alles wat een moderne rechtsachter nodig heeft: een enorme motor, duelkracht, voldoende snelheid, een uitstekende basistechniek én een gevaarlijke voorzet. Een uitblinker binnen het verrassend frisse KVO. Op links is de spoeling wat dunner. Gerardo Arteaga (KRC Genk) liet al enkele fraaie dingen bewonderen, maar komt nog maar pas aan spelen toe. Een centrale linkspoot doorschuiven naar de flank, dan maar? Uiteindelijk geniet Jhon Lucumi (ook al Genk) onze voorkeur op de minder ervaren Arthur Theate (ook al Oostende).

Middenveld
Ook op de middenstrook is klasse te koop. Yari Verschaeren en Nicolas Raskin zullen dat zeker beamen, want zij halen ons elftal net niet. Het Anderlecht-product sukkelde te lang met de naweeën van zijn vorige letsel vooraleer hij opnieuw uitviel, terwijl die laatste nog met te veel hoogtes en laagtes acteert bij Standard. Als echte patron mag Albert Sambi Lokonga, ook al een pareltje van Neerpede, zich uitleven. Stijlrijker lopen ze niet rond op onze velden. Bovendien koppelde het broertje van Paul-José Mpoku daar de laatste tijd ook grinta en diepgang aan.

Als compagnons krijgt Sambi Lokonga twee totaalpakketjes naast zich: Martin Hongla en Aster Vranckx. Allebei zijn ze actief in het Antwerpse, respectievelijk bij Royal Antwerp FC en KV Mechelen. Allebei beschikken ze over een lichaam waar nauwelijks iemand tegen opgewassen is. En bij allebei staat daar een begenadigd koppel voeten onder. Waar Hongla voornamelijk de balans op het middenveld probeert te bewaren, zal Vranckx de verdediging van de tegenstander pijnigen met zijn onophoudelijke infiltraties.

Aanval
In onze klassieke 4-3-3 blijft nog plek over voor twee vleugelflitsers en een diepe spits. Die eerste vacatures worden allebei ingevuld door volk van Club Brugge. Met Noa Lang en Charles De Ketelaere beschikt de regerende landskampioen over het geniaalste wat de JPL te bieden heeft. De voormalige Ajacied speelde meteen na zijn overstap de pannen van het dak en lijkt nu al een onmisbare schakel in het Brugse geheel. Dat het samenspel met kroonjuweel De Ketelaere zo vlot verloopt, is niet in het minst te danken aan de geweldige techniek van beide heren. De Belofte van het Jaar ontbolsterde sinds zijn ultieme treffer in Sint-Petersburg volledig.

Dat duo Bruggelingen mag vooraan foerier spelen voor … een Anderlechtenaar! Althans een halve, want voorlopig huurt de recordkampioen Lukas Nmecha enkel van Manchester City. Van een definitieve aankoop lijkt men in Brussel ook niet te moeten dromen, aangezien de spits het bij wijze van spreken té goed doet. Scoren doet Nmecha voornamelijk vanop de stip, maar zijn enorme actieradius compenseert dat euveltje ruimschoots. De Britse Duitser vormt eigenlijk een aanvalslinie op zichzelf.  

Bankzitters: Marko Ilic (KV Kortrijk), Hannes Delcroix (Anderlecht), Arthur Theate (KV Oostende), Ismaïla Coulibaly (K. Beerschot V.A.), Nicolas Raskin (Standard), Francis Amuzu (Anderlecht), Kamal Sowah (Oud-Heverlee Leuven), Iké Ugbo (Cercle Brugge).

De conclusie is eenduidig: in de Jupiler Pro League barst het nu al van het jonge geweld, zelfs zonder belofteploegen in Eerste Klasse B. Zou het een goede zaak zijn om die reeks toch uit te breiden met de U23 van de Belgische topclubs? Geef je mening in de reacties!