Pro League stemt dinsdag voor competitieformat: 'K11 wil verlenging huidige vorm'

Pro League stemt dinsdag voor competitieformat: 'K11 wil verlenging huidige vorm'

25-01-2021 23:17
18

Dinsdag staat de eerste Algemene Vergadering van de Pro League in het nieuwe kalenderjaar op het programma. Dat belooft meteen een beladen uitgave te worden, want er moet gestemd worden over de competitieformule van komend seizoen. Traditiegetrouw staan de grotere en de kleinere clubs weer behoorlijk lijnrecht tegenover elkaar.

Het Nieuwsblad schetst hoe de geesten ervoor staan aan de vooravond van de vergadering. Sommige clubs van de K11 zullen pleiten om het huidige format met een jaar te verlengen. Momenteel treden achttien ploegen aan in Eerste Klasse A, waarvan er eentje met zekerheid degradeert en eentje barragematchen afwerkt tegen het nummer twee uit Eerste Klasse B.

Die formule met achttien teams kwam er ten gevolge van de coronacrisis. Destijds werd afgesproken dat in het seizoen 2022-2023 alles weer bij het oude zou zijn, wat neerkomt op zestien clubs op het hoogste niveau. Om dat aantal te bereiken, zouden volgend seizoen echter minstens drie ploegen moeten zakken uit 1A. Daar willen enkele kleinere clubs een mouw aan passen.

Zij zullen dinsdag voorstellen om ook medio 2022 maar maximaal twee ploegen naar onderen te sturen. Daarvoor liggen twee concrete argumenten op tafel. Eerst en vooral moet Deloitte nog een beloofde studie over de beste formule klaar krijgen. Daarnaast oordelen die leden van de K11 dat er 'meer stabiliteit' heerst als hun aanwezigheid in 1A nog wat langer beschermd wordt.