Eén dag verschil en een nieuw clubrecord voor jonkie van Club NXT

Eén dag verschil en een nieuw clubrecord voor jonkie van Club NXT

22-01-2021 22:03 Laatste update: 23-01-2021 16:55

Club Brugge slaagde er vrijdag niet in om te winnen van Lierse Kempenzonen en verloor met … Tijdens die wedstrijd pakte het wel een nieuw clubrecord. Noah Mbamba begon aan de partij en werd daarmee de jongste Bruggeling ooit in het profvoetbal.

De centrale verdediger vierde op vijf januari zijn zestiende verjaardag en mocht zeventien dagen later ook meteen debuteren bij Club NXT. Daarmee werd hij ook de jongste Bruggeling ooit in het profvoetbal en de op één na jongste profspeler ooit. Hij neemt de plek over van Mathis Servais, ook van Club NXT, die bij zijn debuut... één dag ouder was dan Mbamba.

De archieven kunnen we voor de Proximus League en de Jupiler Pro League met zekerheid raadplegen tot het seizoen 1994 – 1995. In die periode was er volgens Transfermarkt maar één speler die nog jonger debuteerde. Het gaat om Nikola Vujovic. Op 7 mei 2006 viel hij bij Oud-Heverlee Leuven in tegen Lommel (2-1). Vujovic – die ondertussen 30 jaar is en zonder club zit – zou toen 15 jaar, 5 maanden en 10 dagen oud zijn geweest.

De jongste debutant in de Belgische Eerste Klasse is momenteel nog altijd Anthony Limbombe. Bij Genk debuteerde de aanvaller tegen Lokeren (3-1) toen hij 16 jaar, 2 maanden en 3 dagen oud was.