Diatta is op zeven na duurste transfer in JPL, pas tweede Bruggeling in top-tien

Diatta is op zeven na duurste transfer in JPL, pas tweede Bruggeling in top-tien

22-01-2021 11:45
21

Krépin Diatta zet zijn loopbaan verder bij AS Monaco. De vleugelaanvaller liet in drie jaar Club Brugge ruimschoots zijn talent bewonderen, voldoende om de topclub uit het Prinsdom te overtuigen. In ruil mag Blauw-Zwart zich verheugen op twintig miljoen euro én een doorverkooppercentage. Die lucratieve deal schreeuwt om een overzicht van de tien duurste uitgaande transfers uit de Jupiler Pro League. Lijstjestijd!

Met zijn prijskaartje van twintig miljoen euro duikt Diatta de top-tien uit de geschiedenis van het Belgische voetbal in. De Senegalees is pas de negende die de kaap van de twintig rondt. Aangezien Leandro Trossard voor eenzelfde bedrag werd weggeplukt door Brighton & Hove Albion, prijken beide heren zij aan zij op een gedeelde plek acht. Het gat met de nummer één, Jonathan David, is wel behoorlijk aanzienlijk. KAA Gent ontving nog eens zeven miljoen extra van Lille OSC. Die monstersom kan zelfs nog groeien aan de hand van een bonussysteem.

De tien duurste, uitgaande transfers van de JPL*:

1. Jonathan David: van KAA Gent naar Lille OSC – 27 miljoen
2. Jérémy Doku: van RSC Anderlecht naar Stade Rennes – 26 miljoen
3. Wesley Moraes: van Club Brugge naar Aston Villa – 25 miljoen
4. Youri Tielemans: van RSC Anderlecht naar AS Monaco – 25 miljoen
5. Sander Berge: van KRC Genk naar Sheffield United – 24 miljoen
6. Victor Osimhen: van Sporting Charleroi naar Lille OSC – 22,4 miljoen
7. Marouane Fellaini: van Standard Luik naar Everton FC – 21,76 miljoen
8. Krépin Diatta: van Club Brugge naar AS Monaco – 20 miljoen
    Leandro Trossard: van KRC Genk naar Brighton & Hove Albion – 20 miljoen
10. Aleksandar Mitrovic: van RSC Anderlecht naar Newcastle United – 18,5 miljoen

*Alle bedragen komen van Transfermarkt.be

De verkopers
Opvallend: hoewel Club Brugge de laatste jaren heel wat talent voor aanzienlijke bedragen naar het buitenland verpatste, is Diatta pas de tweede Bruggeling die zich in de top-tien meldt. Voor spits Wesley legde Aston Villa nog eens vijf miljoen erbovenop op tafel. Als we uitsluitend naar de voorbije drie seizoenen kijken, komt daar met Arnaut Danjuma (Bournemouth FC, 18 miljoen) nog een derde naam bij. Waar Club op sportief vlak een ferme voorsprong genomen lijkt te hebben op de concurrentie, valt dat op verkoopgebied dus behoorlijk mee.

In Brugge zal men het niet graag horen, maar tot op heden blijven Anderlecht en KRC Genk de koningen van de uitgaande toptransfers. Samen nemen zij meer dan de helft van de top-twintig voor hun rekening. Ook Sergej Milinkovic-Savic (Lazio SS, 18 miljoen), Wilfred Ndidi (Leicester City, 17,6 miljoen), Romelu Lukaku (Chelsea FC, 15 miljoen), Leander Dendoncker (Wolverhampton, 15 miljoen), Ruslan Malinovskyi (Atalanta Bergamo, 13,6 miljoen) en Leon Bailey (Bayer Leverkusen, 13,5 miljoen) deden de kassa immers oorverdovend rinkelen. Genk haalt het qua kwantiteit, maar Anderlecht blijkt toch nog net wat hogere sommen te kunnen vangen. Het voordeel van haar decennialang opgebouwde reputatie?

Een vreemde eend in de bijt: Marouane Fellaini! De gewezen (?) Rode Duivel is namelijk de enige speler bij de huidige twintig koplopers die zijn transfer afdwong vóór 2010. Medio 2008 maakte Everton al ruim twintig miljoen over richting Luik, in die periode een nog hallucinanter bedrag dan dat nu is. Enkel dankzij Moussa Djénépo (Southampton FC, 15,7 miljoen) zou Standard Luik later nog enigszins in de buurt van haar recorddeal geraken. Om de cirkel der G5-clubs rond te maken: KAA Gent blinkt uit in afwezigheid … op de absolute koppositie na uiteraard. Goudhaantje David verpulverde het vorige merkpunt van Sven Kums (Watford FC, 9 miljoen) met verve!

En hoe zit het met de overige ploegen uit onze JPL? Karig, zo blijkt. Enkel Sporting Charleroi wist zich tussen de historische groten te wringen. Meevaller Victor Osimhen, zelf voor een appel en een ei aangetrokken, bracht zomaar even een dikke 22 miljoen in het laatje van de Carolo’s. Die andere uitdager van de G5, Royal Antwerp FC, moet haar naam nog vestigen als interessante verkooppartner. Eervolle vermeldingen zijn er verder voor Landry Dimata (van KV Oostende naar VFL Wolfsburg, 11,5 miljoen), Takehiro Tomiyasu (van Sint-Truiden naar Bologna, 9 miljoen), Terem Moffi (van KV Kortrijk naar Lorient, 8 miljoen) en Aster Vranckx (van KV Mechelen naar VFL Wolfsburg, 8 miljoen).

De aankopers
Dat de Premier League het walhalla blijft voor heel wat ambitieuze voetballers, is een publiek geheim. De uitstraling, het niveau en de financiële slagkracht over het Kanaal werpen Groot-Brittannië op tot droombestemming. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat het aandeel van de Engelse clubs enorm is in de transferpolitiek van de JPL-clubs. Nét meer dan de helft van de kopers uit de top-25 komt uit in de Premier League, samen goed voor een investering van een slordige 225 miljoen euro in het Belgische voetbal. Thanks a lot, folks!

En toch vallen ook Franse vertegenwoordigers te verleiden tot een stevige transfersom, weliswaar in beperktere mate. Van de negen duurste vertrekkers pakten immers vijf jongens hun valiezen richting onze zuiderburen. Monaco en Lille kennen intussen de waarde van onze competitie, want allebei klopten zij dit seizoen terug aan de deur voor een tweede aanwinst. Blijkbaar bevalt de Belgische kwaliteit hen wel … Die overtuiging leeft (nog?) niet in Spanje. Op een ferme miljoenendeal met een team uit La Liga is het inmiddels alweer lang wachten. In 2013 verruilde Carlos Bacca het prachtige Brugge voor het al even wonderlijke Sevilla, voor tien miljoen euro. Die barrière doorbrak een Spaanse club sindsdien nooit meer.

Niet elke klasbak trekt echter naar het buitenland, gelukkig maar! Ook binnen onze eigen landsgrenzen durven clubs wel eens met geld te smijten, al liggen die bedragen vanzelfsprekend een pak lager. Théo Bongonda blijft het record ‘duurste binnenlandse transfer’ bezitten. KRC Genk verblijde Zulte Waregem met zeven miljoen euro voor de gave linkspoot, die eigenlijk pas in het najaar van 2020 boven water kwam. KAA Gent deed vorige zomer een poging Nurio Fortuna bovenaan te krijgen, maar betaalde daarvoor een miljoentje te weinig aan Charleroi. Met Club Brugge durfde nog een derde partij vijf miljoen of meer neer te tellen voor een JPL-klant. Helaas, Kaveh Rezaei loste de verwachtingen nooit in.

Nog enkele leuke weetjes …

- Verrassend is het niet, maar aanvallende spelers leveren nog steeds de meeste duiten op. Pas op positie 22 vinden we de eerste pure verdediger terug (Dendoncker valt eerder als middenvelder te beschouwen): Chancel Mbemba. De huidige mandekker van FC Porto spekte de Anderlecht-kas met 12 miljoen euro.

- Talent vind je letterlijk in alle hoeken van de wereld. De top-twintig bestaat immers uit een bonte verzameling nationaliteiten. Naast een Braziliaan, een Canadees, een Colombiaan, een Jamaicaan, een Malinees, een Noor, een Oekraïner, een Roemeen, een Senegalees, twee Serviërs en tweeënhalve Nigerianen (Danjuma heeft ook de Nederlandse nationaliteit) mochten ook zes Belgen zich op de borst kloppen.

- Wat goed is, komt snel! De gemiddelde leeftijd in de top-tien bedraagt amper 20,5 jaar. Kansen bieden aan de jeugd werpt dus ook financieel haar vruchten af.