Vanhaezebrouck blijft op zelfde nagel kloppen: Problemen met afwerken

Vanhaezebrouck blijft op zelfde nagel kloppen: "Problemen met afwerken"

Gepubliceerd: woensdag 20 januari 2021 om 15:16wo 20-01-2021 om 15:16

Ook midweekse kunnen er mooie affiches op het programma staan. Wat gedacht van KRC Genk - KAA Gent, bijvoorbeeld? Donderdagavond probeert Hein Vanhaezebrouck zijn jongens nog maar eens naar de kentering te coachen. Naar slechte gewoonte hamert de trainer op hetzelfde euvel van voorheen: doelpunten maken.

"Ik denk dat het uitzonderlijk is dat een team dat op de dertiende plaats gerangschikt staat, toch de meeste expected goals heeft van een ganse competitie", opende Vanhaezebrouck zijn perspraatje in aanloop naar het duel. Via expected goals kunnen bepaalde software berekenen hoeveel doelpunten een elftal zou moeten maken op basis van het aantal gecreëerde kansen. "Dat zie je nergens en verklaart natuurlijk ook veel. Expected goals betekent dat je die kansen normaal makkelijk om kunt zetten in doelpunten", legt Vanhaezebrouck uit.

"Zij hebben dan weer meer gescoord dan dat ze expected goals hebben, dat belooft niet veel goeds voor ons", verwijst de Gent-coach cynisch naar de komende tegenstander. "Genk speelt iets aanvallender. Maar dat ligt ons ook. Tegen meer gesloten teams kunnen we ook kansen creëren. En tegen voetballende teams kunnen we ook domineren. Het zal anders zijn dan tegen Antwerp, maar we hebben zondag enkel vergeten te scoren. Dat is vooral het probleem."

Scoren om ommezwaai te krijgen
"Dit alles toont aan dat we niet slecht voetballen en kansen creëren, maar we hebben problemen met afwerken", vat Vanhaezebrouck de situatie samen. "Dat is evenwel een vaststelling die niet nieuw is. Ik heb deze opdracht zeker niet onderschat. Ik ken deze groep, want ik zag die jongens heel veel aan het werk. En ik weet dan ook wat er aanwezig is. Al is bij de ene speler de progressiemarge groter dan bij de andere."

Vanhaezebrouck weigert echter enkele naar het negatieve te kijken. "We hebben stappen gezet en pakken minder doelpunten. We geven niet meer elke match vijf à zes open kansen weg. Dat is zeker een pluspunt in vergelijking met de duels voor ik hier aan kwam. We streven naar perfectie en dat betekent ook meer clean sheets pakken."

"Je ziet dit ook aan de uitslagen van onze duels: we slikken weinig goals, maar scoren ook niet veel. We moeten echt progressie maken in het creëren en afwerken van doelpunten. Op training lukt dat soms al aardig, maar ook hier speelt druk mee op wedstrijddagen. Het is dan vooral zaak om het gevoel van tijdens de week mee te nemen naar een match. Wat we vragen op training, moeten ze ook brengen bij matchen", eist Vanhaezebrouck vooruitgang.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Verdient Gent hoger te staan?

Ja, zelfs in de top-vier
15%
Ja, maar niet in de top-vier
58%
Nee, ongeveer waar ze nu staan
23%
Nee, net lager
4%
(110 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws