Niet elke supersub is even ‘super’: de vaste invallers uit onze Jupiler Pro League

Niet elke supersub is even ‘super’: de vaste invallers uit onze Jupiler Pro League

18-01-2021 22:20 Laatste update: 19-01-2021 17:49
2

De heersende pandemie heeft ook de Jupiler Pro League in zekere mate beïnvloed. De kalender werd geteisterd door uitgestelde wedstrijden, door coronagevallen konden ploegen niet altijd op hun sterkste elf rekenen en het aantal wisselspelers verhoogde van drie naar vijf. Die laatste maatregel klonk enkele jongens van het tweede plan als muziek in de oren. Wie zijn de ‘vaste invallers’ bij onze JPL-clubs? VoetbalPrimeur ging op speurtocht.

Het staat nu al vast dat er nog nooit zoveel gewisseld zal zijn in de Jupiler Pro League als tijdens dit seizoen 2020-2021. Dat hangt uiteraard samen met de reglementswijziging die al vlak voor Nieuwjaar inging. Voortaan krijgen trainers vier momenten om ten hoogste vijf wisselspelers tussen de lijnen te brengen. Dat zal in de spelerskernen op gejuich onthaald zijn, want als bankzitter leef je vaak van schaarse momenten om je te tonen.

Hoewel … Voor sommigen is invallen haast wekelijkse kost, of dat nu met of tegen hun ‘goesting’ is. Hun coach rekent steevast op hen om het tij van een wedstrijd te kunnen keren of een voorsprong te helpen vasthouden. Af en toe slaagt eentje erin om zich definitief in de gratie te voetballen, maar meestal blijft het bij het etiket van ‘supersub’. Een overzicht van de vaste invallers uit de Jupiler Pro League.

Somers is opperinvaller, Amuzu vormt uitzondering
Algemeen beschouwd valt in de JPL zowat hetzelfde patroon waar te nemen. Elke club heeft één, soms twee invallers die in bijna elke wedstrijd hun kans krijgen, weliswaar niet van bij de aftrap. Het zal niet verbazen dat de meerderheid van die jongens aanvallers zijn. Het is een wetmatigheid in het voetbal dat offensieve spelers meer invalbeurten krijgen dan defensieve. Enkel K. Beerschot V.A. en KAS Eupen vormen een schaarse uitzondering op die regel. Bij hen zijn respectievelijk mandekker Dario van den Buijs en rechtsback Andreas Beck de meest gebruikte invallers. Voor het overige spitsen bij de vleet! Denk onder meer aan Cyriel Dessers (KRC Genk), Tim Kleindienst (KAA Gent) en David Okereke (Club Brugge).

We zeiden het al: invallen, voor sommigen is het de wekelijkse realiteit. Niet minder dan twaalf voetballers uit onze hoogste klasse traden al tien keer of meer aan als vervanger. Een trio spant de kroon: Onur Kaya, Olivier Myny en Thibo Somers. Die drie landgenoten moesten liefst veertien keer genoegen nemen met een functie als luxe-invaller. Vanzelfsprekend stonden daar amper basisplaatsen tegenover. Vooral Somers lijkt vastgeroest in zijn rol: Cercle-trainer Paul Clement vertrouwde hem slechts één keer een plekje bij de basiself toe. Dat het jeugdproduct in die bonte verzameling van 243 minuten één schamel doelpuntje maakte, speelt hem niet in de kaart.

Andere trainers rekenen dan weer op een brede waaier aan invallers óf wisselen gewoonweg minder vaak. Nicky Hayen beantwoordt aan dat laatste profiel. Bij Waasland-Beveren zijn Aboubakary Koïta en Jur Schryvers de jongens die het vaakst als vervanger moesten schitteren. Beide heren mag je echter gerust vaste waardes noemen. Een opmerkelijke metamorfose onderging Francis Amuzu dan weer. Met zeven invalbeurten topt hij de selectie van RSC Anderlecht, al dateren die hoofdzakelijk uit het eerste kwart van het seizoen. De voorbije maanden is de aalvlugge winger namelijk een van de steunpilaren van het elftal van Vincent Kompany.

De meest gebruikte invallers bij elke club

RSC Anderlecht: Francis Amuzu 7 keer
Royal Antwerp FC: Cristian Benavente 7 keer
K. Beerschot V.A.: Dario van den Buijs 11 keer
Cercle Brugge: Thibo Somers 14 keer
Charleroi: Ken Nkuba 10 keer
Club Brugge: David Okereke 11 keer 
KAS Eupen: Andreas Beck 9 keer
KRC Genk: Cyriel Dessers 11 keer
KAA Gent: Tim Kleindienst 11 keer
KV Kortrijk: Jovan Stojanovic 11 keer
OH Leuven: Olivier Myny 14 keer
KV Mechelen: Onur Kaya 14 keer
Royal Excel Moeskroen: Béni Badibanga en Imad Faraj 10 keer
KV Oostende: Marko Kvasina 13 keer
Sint-Truiden: Facundo Colidio 7 keer
Standard Luik: Abdoul Tapsoba 8 keer
Waasland-Beveren: Aboubakary Koïta en Jur Schryvers 6 keer
Zulte Waregem: Abdoulaye Sissako 10 keer

Kwaliteit boven?
Elke trainer ziet in bepaalde spelers dus wel een rol als supersub weggelegd. Maar zijn die ‘subs’ wel echt zo ‘super’? Met andere woorden, hebben de vaste invallers wel een meerwaarde en slagen ze erin om hun ploeg naar een hoger niveau te tillen? Om dat uit te pluizen, nemen we het gemiddelde aantal punten per wedstrijd van elke club onder de loep. Bij steengoede wisselkrachten zouden die cijfers hoger moeten liggen, bij tegenvallers net lager. Globaal gezien behalen de ‘meesterinvallers’ geen geweldig rendement. Bij zowat de helft van hen ligt het gemiddelde puntentotaal hoger wanneer zij op het veld rondlopen. Bij die andere helft is dat dus niet het geval …

De speler met het meeste reden tot klagen, blijkt Dario van den Buijs te zijn. Met de jonge verdediger tussen de lijnen behaalt Beerschot een gemiddelde van 1,71 punten per duel. Zonder hem zakt dat naar 1,43. Dat komt neer op een verschil van 0,28 punten. Verspreid over 34 speeldagen zouden dat grofweg 9,5 punten extra zijn. Die maken een wereld van verschil! Ook Beck (Eupen/+0,21), Kleindienst (Gent/+0,27) en Abdoul Tapsoba (Standard/+0,25) hebben het recht eens op tafel te kloppen bij hun coach.

Andersom kan het echter ook … Enkele invallers krijgen steeds weer de kans om zich te bewijzen, maar kosten hun ploeg eigenlijk meer punten dan ze opleveren. Ken Nkuba is daar het meest jammerlijke voorbeeld van. Met de youngster op het terrein scoort Sporting Charleroi 0,3 eenheden minder per match. Gezien zijn leeftijd is het logisch dat er een kwaliteitsverschil opduikt met de meer ervaren Kaveh Rezaei of Shamar Nicholson.

Andere jongens die rekenkundig nog niet wisten te overtuigen: Cristian Benavente (Antwerp/-0,24, Dessers (Genk/-0,25, Jovan Stojanovic (Kortrijk/-0,21 of Marko Kvasina (Oostende/-0,25. Al scoorde die laatste onlangs nog een levensbelangrijke gelijkmaker na een … invalbeurt. Cijfers zijn ook maar cijfers, natuurlijk.