Onlangs gegeerd door Belgische topclub, nu elders aan de bak: huurling Mensah

Onlangs gegeerd door Belgische topclub, nu elders aan de bak: huurling Mensah

15-01-2021 17:00 Laatste update: 21:47
2

Naar goede gewoonte gaan de Belgische topclubs tijdens de winterse transferperiode op zoek naar die ene witte raaf. Dat levert steevast een lawine aan geruchten op. Soms zijn die ook waarheid, maar slaagt de geïnteresseerde partij er niet in om een aantrekkelijk target over de streep te trekken. Hoe het vervolgens met die jongens loopt, is niet altijd bekend. VoetbalPrimeur.be zoekt het graag uit! In de derde aflevering van deze reeks: Gideon Mensah.

De flirt
Bij Zulte Waregem had de 22-jarige linksachter zich ontpopt tot één van de revelaties uit de Jupiler Pro League. Zeker zijn terugronde mocht gezien worden, waardoor zijn prestaties nog vers in het geheugen lagen toen de Belgische topclubs naar versterking speurden tijdens de zomermercato. Zowel RSC Anderlecht als KRC Genk kwamen zo bij Mensah uit, die overigens geen eigendom was van Zulte Waregem, maar van RB Salzburg. De Oostenrijkers konden de Ghanees geen garantie op speelminuten bieden en kregen het daarom wel warm van een nieuwe uitleenbeurt.

Na wat gesnuffel richtten beide Belgische kandidaten zich echter op andere doelwitten. Anderlecht vond in Oekraïne Bogdan Mykhaylichenko, terwijl Genk haar eieren in het mandje van Gerardo Arteaga legde. De nabije toekomst van Mensah lag dus niet in ons land, maar in Portugal, zou snel blijken. In eerste instantie kwam het grote Porto FC op de proppen. De onderhandelingen met Salzburg sprongen echter af, waarna Vitoria Guimarães het roer overnam. De subtopper wist wél succes te boeken.

Hoe vergaat het Mensah momenteel?
Op papier zou Mensah op meer speelkansen mogen rekenen bij Guimaraes dan in het Estádio do Dragão, maar dat viel in de openingsfase van de Primeira Liga toch vies tegen. Daar stak – hoe kan het ook anders – het coronavirus een stokje voor. Halverwege oktober pikte de gewezen Essevee’er het erg besmettelijke virus op. Gevolg: enkele weken quarantaine en wederopbouw. Als klap op de vuurpijl stond hij ook nog even aan de kant met een blessure. Toen Mensah terug wedstrijdfit was, liep de maand november al op haar laatste benen.

Sindsdien is de jonge Afrikaan de ervaren Silvio wel voorbijgestoken in de hiërarchie. Zo sloot hij 2020 af als de vaste linksachter van Guimarães, al schreeuwt die prille status na amper vijf basisplaatsen nog om bevestiging. Het nieuwe jaar dook Mensah alvast voortvarend in. Tegen Moreirense leverde hij de keurige assist af voor de 1-2. De huurling lijkt dan ook op weg om een dijk van een tweede seizoenshelft af te werken. Als hem dat lukt, volgt misschien eindelijk die échte kans bij moederclub Salzburg.

Wat als …
Anderlecht of Genk vorige zomer tóch had doorgeduwd voor Mensah? Blessurelast en ziekte heb je natuurlijk nooit in de hand, maar vooral in Brussel zou de Ghanees toch een serieuze kanshebber op een stekje bij de starterself geweest zijn, ervan uitgaande dat paars-wit dan niet meer had geïnvesteerd in Mykhaylichenko. Met Kemar Lawrence loopt er weliswaar een gedegen concurrent rond, maar Vincent Kompany geeft de mentaal broze krachtmens slechts met mondjesmaat kansen. Als Mensah zijn niveau van bij Zulte Waregem benaderd had, kon nu hij de vaste linksachter van Anderlecht zijn.

Of dat ook in Genk gelukt was, is een ander paar mouwen. Dat heeft niet zozeer in een verschil in kwaliteit te maken, want ook voor de herfstkampioen zou Mensah een welgekomen versterking zijn. Als linksback heeft het in de persoon van Jere Uronen echter een trouwe luitenant lopen. De Fin is één van de langstdienende spelers in de Luminus Arena en zakt zelden tot nooit onder de ondergrens. Zo iemand speel je niet op één, twee, drie uit het elftal. Al bij al maakte Mensah dus zeker geen verkeerde keuze, als hij überhaupt al veel in de pap te brokken had over zijn tijdelijke bestemming …