Onuachu kan derde Nigeriaanse topschutter worden: hoe verging het voorgangers?

Onuachu kan derde Nigeriaanse topschutter worden: hoe verging het voorgangers?

15-01-2021 21:50 Laatste update: 21:50
3

De Gouden Schoen moest Paul Onuachu dan wel aan Lior Refaelov laten, over de Gouden Stier heerst voorlopig geen discussie. Die hangt nog steeds stevig op de rug van de Genkse reus gebeiteld. Onuachu zou zomaar de derde Nigeriaanse topschutter uit de geschiedenis van de Jupiler Pro League kunnen worden,  na culthelden Tosin Dosunmu en Joseph Akpala. Hoe verging het zijn landgenoten na hun successeizoen? Voetbalprimeur.be zoekt het uit.

Tosin Dosunmu

Wanneer topschutter? 2005-2006
Leeftijd destijds? 26 jaar
Bij welke club? Germinal Beerschot
Verder nog gespeeld voor … RWDM, Denderhoutem, KV Mechelen, KVC Westerlo, Austria Wien (Oos), AS Nancy (Fra), Zulte Waregem, Royal Antwerp FC, MVV (Ned), Sint-Niklaas
Aantal doelpunten als topschutter? 18
Aantal doelpunten in zijn gehele profcarrière? 87

Zijn lijstje werkgevers spreekt boekdelen: Dosunmu kon je bezwaarlijk een trouwe clubspeler noemen. En toch zal de pijlsnelle (flank)aanvaller bij velen herinnerd blijven in een paars-wit tenuetje, al dan niet met Quick op de borst prijkend. Inderdaad, bij wijlen Germinal Beerschot beleefde hij zijn absolute hoogdagen. In totaal trof de goalgetter 36 keer raak in dienst van de Ratten. De helft van dat aantal lukte hij tussen augustus 2005 en mei 2006, waarmee hij Mémé Tchité met twee stuks voorbleef in de strijd der prijsschutters. Zo kroonde niet de Standard-man met het halve dozijn nationaliteiten, maar wel Dosunmu zich tot allereerste Afrikaanse topscorer uit onze vaderlandse competitie.

Beerschot had een knappe zesde stek in het eindklassement te danken aan haar uitblinker, maar kon hem tot haar grote spijt niet ten gelde maken. De Mannekes van het Kiel leenden Dosunmu immers slechts van het Oostenrijkse Austria Wien. Dat had de Nigeriaan op haar beurt overgenomen van KVC Westerlo, waar hij met 28 goals in 59 optredens had bewezen dat hij over een bovenontwikkeld torinstinct beschikte. Omdat die neus voor doelpunten in Wenen minder scherp afgesteld stond, ging Austria op zoek naar een overnemer. Dat nieuws bereikte de oren van AS Nancy. De huidige Ligue-2-ploeg kwam destijds uit op het hoogste niveau, zag in kersvers topschutter Dosunmu de geknipte versterking voor haar voorhoede en legde twee miljoen euro op tafel.

Langzaam afgegleden
Het Franse avontuur draaide echter slecht uit. Hoewel Dosunmu voldoende kansen kreeg, bleef zijn teller steken op één schamele treffer in de Ligue 1. Een snelle uitleenbeurt aan Zulte Waregem bracht geen soelaas. Dan al zou de neerwaartse curve van het vervolg van zijn loopbaan ingezet worden. Zelfs toen Beerschot een reddingsboei toewierp, wist Dosunmu zijn eerdere status niet meer te rechtvaardigen. Met zeven doelpunten in het jaar van zijn terugkeer schonk de gewezen publiekslieveling de fans nog hoop, maar zijn productiviteit zou enkel dalen. Na drieënhalf jaar trok de aanvaller de deur van het Kiel achter zich dicht, ditmaal definitief.

Dosunmu, op dat moment een prille dertiger, besloot nog één saillant hoofdstuk aan zijn voetballersbestaan toe te voegen. Na een korte passage bij het Nederlandse MVV koos hij voor … Royal Antwerp FC! Als gewezen Rat mag je dat gerust een gedurfde stap noemen. Dankzij zijn eeuwige glimlach koesterde de Bosuil echter geen wrok. Desondanks slaagde Dosunmu er niet in om voor gensters te zorgen bij het publiek. Na drie doelpuntjes, verspreid over twintig duels, verdween hij al via de achterdeur. Toen een jaartje Sint-Niklaas geen beterschap bracht, besloot de voormalige topschutter in 2013 zijn schoenen aan de haak te hangen.

Joseph Akpala

Wanneer topschutter? 2007-2008
Leeftijd destijds? 21 jaar
Bij welke club? Sporting Charleroi
Verder nog gespeeld voor … Bendel Insurance (Nig), Club Brugge, Werder Bremen (Dui), Karabükspor (Tur), KV Oostende, Al-Faisaly FC (Sao)
Aantal doelpunten als topschutter? 18
Aantal doelpunten in zijn gehele profcarrière? 118

Amper twee jaar na de Afrikaanse primeur van Dosunmu kende Nigeria al een vervolgsucces in de Jupiler Pro League. Ook landgenoot Akpala topte de stand voor beste prijsschieter, door een kwartet met onder meer Elyaniv Barda (KRC Genk) en Milan Jovanovic (Standard Luik) van zich af te schudden. De immer goedlachse spits deed dat bij Sporting Charleroi, zonder al te veel ervaring bovendien. Pas in 2005 had hij voor het eerst zijn geboortegrond verlaten. Akpala stond in zijn thuisland te boek als een talentje en loste die verwachting ook in. Op zijn 21e mocht hij zich al de meest doeltreffende aanvaller van de Belgische competitie noemen.

Dat de topclubs uit ons land de jacht zouden openen, stond in de sterren geschreven. Vooral Club Brugge zat op hete kolen. De West-Vlamingen overtuigden Charleroi uiteindelijk met een som van drie miljoen euro, nog altijd één van de duurdere binnenlandse transfers uit de geschiedenis van het Belgische voetbal. Dat ferme bedrag kreeg Club ook terugbetaald in prestaties. Hoewel Akpala zeker niet de allervaardigste was, legde hij in 168 duels in blauw-zwart toch 56 keer de bal in het mandje. Daarmee behoorde hij vier jaar lang tot de belangrijkste doelpuntenmakers van Club.

Te licht bevonden in Bundesliga
In 2012 achtte Akpala zijn moment gekomen om het nóg een trapje hoger te proberen. De Bundesliga, daar wilde hij aan de slag! Werder Bremen bood hem maar al te graag die kans aan. Enkele jaren voordien kroonde de traditieclub zich nog tot Duitse Meister, maar in het vorige decennium zou die ster geleidelijk aan beginnen tanen. Daar ontsnapte Akpala niet aan. De Nigeriaan had het moeilijk met het hogere tempo bij onze oosterburen en slaagde er daardoor nauwelijks in om zijn naam op het scorebord te toveren. Zijn Werder-rapport: nog geen 500 speelminuten, één goaltje, één assistje … Geen hoogvlieger, om het zacht uit te drukken.

Aangezien een uitleenbeurt aan het Turkse Karabükspor slechts beperkte troost bood, besloot Akpala zijn heil terug te gaan zoeken op bekend terrein: ons Belgenland. Het ambitieuze KV Oostende zag in de topscorer van 2008 de ideale versterking om de gevestigde waarden aan te vallen. Marc Coucke, toen nog de grote man aan de kust, schotelde hem dan ook een lucratief contract voor. Akpala nam dat aanbod met beide handen aan. Hij zou ruim honderd wedstrijden voor KVO betwisten, met 21 rozen tot gevolg. Niettemin begonnen de jaren steeds meer te wegen op zijn geleverde spel. Nadat het nieuwe bestuur de tering naar de nering moest zetten, trok de spits een jaartje naar Saoedi-Arabië om te cashen. Groot was de verbazing toen de vrije Akpala in het najaar nog eens neerstreek in Oostende (aan véél mindere voorwaarden dan bij zijn eerste beurt), maar eigenlijk was de goedlachse Nigeriaan toen al over datum. Momenteel zit Akpala zonder club …