KAA Gent één jaar later: Hoe doen de winteraankopen uit 2020 het nu?

KAA Gent één jaar later: Hoe doen de winteraankopen uit 2020 het nu?

15-01-2021 09:30 Laatste update: 16-01-2021 12:15
5

De winterse transferperiode wordt traditioneel gezien als een risicovolle onderneming. Het is een komen en gaan van noodoplossingen, spelers uit vorm en risicovolle buitenkansjes. De januarimercato heeft dan ook meer weg van een casino dan een transfermarkt. VoetbalPrimeur.be zoekt uit of het gokspel van de topclubs vorig jaar, één jaar later de club iets heeft bijgebracht. Vandaag: KAA Gent.

Onder coach Jess Thorup was KAA Gent het afgelopen seizoen een goed geoliede machine. De nood aan versterking was dan ook niet erg groot. Desalniettemin legde Gent toch drie nieuwe spelers vast tijdens de wintermercato, voor eentje daarvan werd er zelfs erg diep in de geldbuidel getast.

Deals

De topaankoop van Gent afgelopen winter was Anderson Niangbo. De 20-jarige aanvaller werd voor vier miljoen euro weggeplukt bij Red Bull Salzburg. Ondanks het dure prijskaartje wist Niangbo nooit zijn stempel te drukken bij Gent. Niangbo begon nochtans veelbelovend aan zijn Jupiler Pro League-avontuur, in zijn eerste twee wedstrijden trof hij telkens raak. Sindsdien stokt de motor echter, dit seizoen zit hij aan één competitiedoelpunt. Ook de waarde van Niangbo gaat in dalende lijn, het lijkt twijfelachtig dat Gent het geïnvesteerde geld ooit zal terugverdienen.  

Met Bruno Godeau wist Gent ook in eigen land zaakjes te doen. De verdediger werd overgekocht van Moeskroen, de kostprijs bedroeg om en bij de 300,000 euro. Voor dat bedrag haal je dezer dagen uiteraard geen topverdediger in huis, Godeau was dan ook vooral kernopvulling. Het mocht echter iets meer zijn dat wat hij nu heeft laten zien, Godeau kwam tot dusver slechts vijf keer in actie. Met zijn 27 jaar is de verdediger ook niet meer bij de jongsten, achteraf gezien blijkt het toch vooral een onnodige transfer te zijn geweest.

Godeau was overigens niet de enigste binnenlandse transfer die Gent wist af te ronden. Sulayman Marreh werd afgelopen winter bij Eupen weggeplukt. Ook hier geldt echter het zelfde verhaal als bij Godeau, de meerwaarde van marreh is niet meteen duidelijk in de Gentse kern. In tegenstelling tot zijn collega heeft Marreh wel nog zijn leeftijd mee, op zijn 24ste zit er nog marge op de ontwikkeling van de verdedigende middenvelder. Of Marreh ooit een titularis wordt in Gent lijkt echter hoogst twijfelachtig.

Verdict

Grote hiaten waren er afgelopen winter niet in de Gentse kern, met de komst van Niangbo probeerde Gent toch wat kwaliteit toe te voegen met het oog op de titelrace. Een groot succes werd dat niet, het stevige prijskaartje wist de aanvaller nooit te rechtvaardigen. In de luwte van die investering trok Gent nog twee andere spelers aan, weliswaar voor een klein prijsje. Godeau en Marreh kwam over van respectievelijk Moeskroen en Eupen, hun kwaliteiten lijken het vaderlandse keldervoetbal echter niet te overstijgen. Een drama is dat uiteraard niet, veel geld betaalde Gent niet voor beide spelers. Een heel stuk erger is het gespendeerde miljoenenbedrag aan Niangbo, voor vier miljoen euro mag je meer verwachten. Geen geslaagde transferperiode dus, Gent mag zich deze winter herbronnen.